Til hovedinnhold

USA kan ha overvåket Angela Merkel

Forbundskansleren tok personlig kontakt med Obama for å få en forklaring.

Det hvite hus

Ifølge Europas største nyhetsmagasin Der Spiegel kan amerikanske myndigheter ha avlyttet telefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Avlyttingen skal angivelig ha pågått over flere år melder den tyske nyhetskjempen.

Avlyttingsmisstanken skal i følge nyhetsbyrået AP aldri før ha vært publisert, men tysk etteretning skal i en tid ha fulgt nøye med på situasjonen. Den har vist seg å være så misstenkelig at forbundskansleren til slutt tok personlig kontakt med USAs president Barak Obama, for å be om en forklaring

USA benekter påstandene

Via de offisielle sidene til Det hvite hus avises påstandene om at amerikanske myndigheter har avlyttet den tyske forbundskansleren, og president Obama skal ha forsikret Merkel om at USA «ikke overvåker eller kommer til å overvåke» henne i fremtiden.

Flere nyhetssider reagerer på at Det hvite hus ordlegger seg i nåtid og fremtid, og tviler derfor på om Obama har avvist påstandene om at avlytningen har funnet sted tidligere.

Videre skriver amerikanske myndigheter at «de verdsetter høyt det tette samarbeidet med Tyskland om en rekke felles sikkerhetsutfordringer». Samtidig poengteres det at presidenten tidligere har uttalt at «USA går igjennom måten vi samler etterretningsinformasjon for å sikre at vi balanserer sikkerhetsproblemer for våre borgere og allierte med personvernet som alle mennesker deler».

Merkel på sin side skal ha fortalt Obama at dersom det har foregått avlytning av henne, så er dette å regne som et «alvorlig tillitsbrudd og er «helt uakseptabelt», skriver Der Spiegel

Skal ha fått informasjon fra Snowden

Det tyske nyhetsmagasinet skal etter alt å dømme ha fått informasjonen om avlytningen fra Edward Snowden, som for tiden befinner seg i Russland. Det antydes også at det er etterretningstjenesten NSA som står bak.

Der Spiegel har også ved en tidligere anledning fått informasjon fra Snowden, som avslørte at NSAs søsterbyrå GCHQ har stått bak et omfattende hacker-angrep mot Belgias største telekommunikasjonsselskap Belgacom.

Hackere er ute etter å ta hevn på NSA, men ikke alle er like vellykket:
Les om de brasilianske hackerene som tok feil av NSA og NASA »

(Kilder: Der Spiegel, AP, Det hvite hus)

annonse