Nå vil tyskerne ha sitt «eget» Internett
Segregering av Internett kan bli en konsekvens av NSA-skandalen.
NSA-skandalen har opprørt mange, og den europeiske stormakten Tyskland er en av dem som føler seg krenket – godt hjulpet av avsløringen om at byrået har stukket nesen i forbundskansleren Angela Merkels telefonsamtaler.
For å demme opp mot NSAs eskapader har EU stanset delingen av finansielle data med USA, og nylig kunne vi også melde at EUs justiskommisær har tatt til orde for å opprette et eget europeisk etterretningsbyrå for å utjevne maktbalansen.
«Nasjonalt» Internett
Nå ser det ut til at Tyskland vurderer enda flere tiltak motivert av Edward Snowdens mange lekkasjer, for å begrense informasjonsflyten mellom kontinentene.
Avisen The New York Times kan melde at sjefen for det tyske telekommunikasjonsselskapet Deutsche Telekom, René Obermann, luftet noen spenstige, om enn kontroversielle, idéer under en nylig avholdt konferanse.
Obermann skal visstnok ha sagt at selskapet jobber med metoder for å unngå at digital informasjon «unødvendig» krysser Atlanterhavet, for å holde den utenfor NSAs rekkevidde. Han skal imidlertid ikke ha gått i detalj om hva dette innebærer rent konkret.
Skjerper kravene
Som The Washington Post skrev tidligere denne måneden har også andre aktører tatt til orde for å blant annet holde deler av Internett-trafikken innenfor tyske grenser, hvor NSA ikke har myndighet.
Parallelt med alt dette er Tyskland også i ferd med å skjerpe kravene til USA i forhold til respekten for internasjonal lovgivning, og som en viktig handelspartner til USA vil nok de tyske signalene bli hørt.
Det er nok uansett mange som håper at en segregering av Internett ikke blir en konsekvens av den pågående spenningen mellom nasjonene, da dette kan sette informasjonsfriheten alvorlig i fare.
Dessuten kommer det stadig nye sikkerhetstjenester: Nå skal Lavabit-grunnleggeren gjøre e-poster supersikre »
(Kilder: New York Times, Washington Post)