Nyhet

NSA overvåket millioner av telefonsamtaler i Spania og Italia

Spionasje-omfanget i Europa bare øker og øker.

Det blir stadig tydeligere at NSA er meget interessert i hva som rører seg i Europa. I sommer ble det klart at byrået har drevet storstilt spionasje mot EU, og for noen dager siden kom det frem at telefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel trolig har blitt avlyttet.

Nå melder blant andre Sky News at NSA også har spionert på enorme mengder telefonsamtaler i andre store europeiske land, nemlig Spania og Italia.

Mange millioner samtaler

Byrået skal ha spionert på så mye som 60 millioner telefonsamtaler i Spania og 46 millioner samtaler i Italia. Overvåkningen skal ha funnet sted i løpet av kun én måned, fra 10. desember 2012 til 8. januar 2013.

Nyheten kommer fra den spanske avisen El Mundo, som ikke helt uventet har fått opplysningene sine fra dokumenter lekket av den nå berømte storvarsleren Edward Snowden.

Ifølge avisen ser ikke ut til at NSA har registrert selve innholdet i samtalene, kun varigheten og hvor de fant sted, men det er uvisst om dette er bekreftet.

Krever forklaring

Reaksjonen fra spanske myndigheter har ikke latt vente på seg. Avisen The Guardian melder at Spanias statsminister Mariano Rajoy nå har innkalt den amerikanske ambassadøren James Costos for en nærmere forklaring på hva som har skjedd.

Nyheten dukket opp samtidig med at EU forbereder en delegasjon som skal besøke Washington for å diskutere omfanget av USAs spionasje mot sine egne allierte, som tidligere Snowden-dokumenter har avdekket.

Angela Merkel skal i tillegg sende over tyske etterretningsoffiserer til Washington for avklaring, og med disse seneste avsløringene ser det altså ut til at presset på de amerikanske myndighetene vil øke ytterligere.

USA opplever også andre Internett-relaterte problemer:
«Obamacare»-nettsiden har fått en røff start »

(Kilde: Sky News)

Les også
Knebler ytringsfriheten på Internett
Les også
EU: – Dette må USA gjøre for å gjenopprette tilliten
Les også
Nå vil tyskerne ha sitt «eget» Internett
Les også
Nå vil EU slå tilbake mot NSA
Les også
Vil gjøre det vanskeligere å spionere på regjeringen
Les også
USA får ikke lengre snoke i bankoverføringer
Les også
USA kan ha overvåket Angela Merkel
Les også
NSA tapper flere hundre millioner kontaktlister
Les også
Ny avsløring: NSA spionerte på FN
Les også
NSA har drevet storstilt spionasje mot EU
annonse