Til hovedinnhold

NSA trapper opp overvåkningen

Overvåkningsforbudet mot Angela Merkel ga en skummel bieffekt.

Det hvite hus

Den delen av NSAs overvåkningsvirksomhet som fikk de største konsekvensene for forholdet mellom USA og Europa var nok avsløringen om at byrået trolig har avlyttet telefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Siden skal den amerikanske presidenten Barack Obama ha ryddet opp i NSAs praksis, og som vårt søsternettsted Teknofil skrev i januar har han lovet at overvåkning av forbundskansleren ikke lenger vil finne sted.

Retter fokuset mot andre myndigheter

Nå kan imidlertid nyhetsbyrået Reuters melde at NSA på ingen måte har gitt opp overvåkning av tyske myndigheter, snarere tvert imot.

En tysk avis som heter Bild am Sonntag rapporterte nemlig i helgen at NSA faktisk har økt overvåkningsinnsatsen overfor andre viktige personer i den tyske statsadministrasjonen. Dette skal ha skjedd for å «kompensere» for overvåkningsforbudet mot Merkel.

Informasjonen kommer fra en anonym, høytstående NSA-ansatt som visstnok er stasjonert i Tyskland.

– Vi har fått ordre om å ikke gå glipp av noe informasjon, nå som vi ikke lenger er i stand til å overvåke forbundskansleren direkte, skal NSA-kilden ha uttalt overfor Bild am Sonntag.

Overvåker 320 personer

Det er uvisst akkurat hvem NSA nå holder et nærmere øye med, men én av dem skal være innenriksministeren Thomas de Maiziere, en nær medarbeider til nettopp Angela Merkel. Innenriksdepartementet ville ikke kommentere saken da Reuters kontaktet dem.

Ifølge Bild am Sonntag overvåker NSA til sammen 320 personer i Tyskland, hvorav de fleste er politikere, men også viktige personer i næringslivet skal være under lupen til det nysgjerrige byrået.

Dermed er det kanskje duket for enda større diplomatiske spenninger. Etter at Merkel-skandalen først ble kjent kunngjorde Europaparlamentet at de ville stanse USAs innsyn i finansielle data, og siden har det også dukket opp forslag om et «nasjonalt», tysk Internett og et eget EU-spionbyrå.

Britene driver også med storstilt spionasje: GCHQ har blant annet snoket på YouTube og Facebook »

(Kilde: Reuters)

annonse