Til hovedinnhold

BMW vil gjøre gatelysene til ladestasjoner for elbiler

Vil gjøre elbil-lading tilgjengelig overalt med nytt gatelys-konsept.

Det blir stadig flere elektriske biler på veiene, men et av de upraktiske aspektene ved bilene er at det fremdeles er relativt langt mellom ladestasjonene. BMW Group har nå kommet opp med en snedig løsning som potensielt kan gjøre livet svært mye enklere for elbil-eiere.

I en fersk pressemelding har det store bilselskapet dratt sløret av et nytt konsept som innebærer å bygge ladestasjoner inn i gatelys, og dermed gjøre stasjonene nærmest allstedsværende - i alle fall i teorien.

Høyteknologiske gatelys

Det er riktignok ikke snakk om å bygge ladestasjonene inn i eksisterende gatelys. Derimot har BMW Group utviklet en helt ny type lys som skal fungeres om en to-i-ett-løsning. Konseptet har fått det passende navnet «Light & Charge».

Foto: BMW Group

Lysene er designet for å kunne kobles på den eksisterende infrastrukturen for gatelys, slik at man kun trenger å erstatte de gamle lysene med BMWs nye konsept. Lysene er energieffektive LED-lys som har et modulært design, det vil si at de kan tilpasses ulike typer gatemiljøer og omgivelser.

De er også designet for å gi minst mulig gjenskinn og lysforurensing, og byr i tillegg på «intelligent» elektronikk som bidrar til å spare strøm ved å blant annet nedjustere lysstyrken sent på natten eller når det er lite trafikk på veien.

Kan gi mange flere elbiler på veiene

Ved å gjøre selve lysene til et attraktivt, energibesparende alternativ kan man dermed på samme tid sørge for god spredning av ladestasjoner, noe som igjen kan legge til rette for mange flere elektriske biler på veiene. Dette har for øvrig BMW selv en interesse i, med sine egne elbilmodeller i3 og den vesentlig sprekere hybridmodellen i8.

Utover dette foreligger det ikke så mange flere tekniske detaljer på nåværende tidspunkt, ei heller informasjon om en eventuell kommersialisering. Det nye konseptet vises frem på det pågående Low Carbon Oxford Week-arrangementet i Storbritannia, som avholdes frem til 21. juni.

Det har også kommet nye «ladeløsninger» for hus og hjem: Nå har Daimler lansert en konkurrent til Teslas «husbatteri» »

(Via Gizmodo)

Les også
Apple utvikler trolig BMW-inspirert elbil
Les også
Slik skal Daimler og Qualcomm revolusjonere bilteknologien
Les også
Telenor har nådd «tingenes Internett»-milepæl
Les også
Tesla skal gjøre det ekstra vanskelig å gå tom for strøm på kjøreturen
annonse