Telenor har nådd «tingenes Internett»-milepæl

Norge ligger langt fremme når det gjelder nettilkoblede enheter, ifølge telegiganten.

«Tingenes Internett» refererer til det fenomenet hvor stadig flere typer enheter på en eller måte kobles til Internett og blir «smarte», noe som nå omfatter alt fra biler til TV-er, hus og husholdningsredskaper. Norge er slettes ingen sinke på dette området viser det seg, for nå melder Telenor om en stor milepæl.

I en pressemelding kunngjør den norske telegiganten at selskapet har passert én million såkalte M2M-abonnenter. M2M (maskin-til-maskin) betegner alle typer mobilnett, trådløse nettverk og fastnett som brukes til å kople opp gjenstander og enheter til internett. Begrepet er synonymt med det mer populære begrepet «tingenes Internett».

Leder for bedriftsmarkedet hos Telenor Norge, Marina Lønning, tror pågangen bare vil øke i fremtiden. Foto: Telenor

Bare begynnelsen

Med dette mener Telenor det er grunnlag for å hevde at Norge ligger i front når det gjelder utviklingen på dette feltet, og at nettilkoblede dingser nå er svært utbredt blant nordmenn.

– At vi har passert én million abonnement på dette området, viser at Norge er langt fremme i bruk av M2M-teknolgi og utvikling av smarte byer og ting. Det er altså ikke lenger bare våre mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner som er smarte. Vi har smarte kjøretøy, smarte gatelys, smarte bygninger og smarte helsetjenester, sier leder for bedriftsmarkedet i Telenor Norge, Marina Lønning i pressemeldingen.

Tl tross for det høye antallet abonnenter tror telegiganten at taket på ingen måte er nådd, og at «tingenes Internett» bare vil tilta i utbredelse i årene fremover. Telenor hevder de leverer 90 prosent av M2M-abonnementene i Norge, og at selskapet forventer en fortsatt sterk vekst.

Mange bruksområder

Telenor mener teknologien har tilnærmet endeløse bruksområder, og nevner blant annet alarmløsninger, overvåkningsteknologi, posisjoneringsløsninger for biler og båter, betalingsterminaler på utsalgssteder og fjernavlesning av for eksempel strømmålere som noen av områdene hvor M2M-teknologien gjør stor nytte for seg.

At utviklingen er rivende er det ingen tvil vom. Vi har allerede meldt om blant annet nettilkoblede pulter, sykler, piller, lyspærer og til og med smeltende snø. Smarte byer er også underveis, og her kan Norge få en viktig posisjon. Oljebyen Stavanger har nemlig blitt tildelt et prestisjeprosjekt fra EU som innebærer å finne løsninger for smarte byer.

IT-selskapene prioriterer også «tingenes Internett» høyt: Nå skal ARM ta grep for å få fart på utviklingen »

Les også
BMW vil gjøre gatelysene til ladestasjoner for elbiler
Les også
ARM tar nytt grep for å koble alt på Internett
Les også
Volvo skal bruke nettskyen til å gjøre bilkjøringen tryggere
Les også
Denne «smarte» pulten skal gjøre PC-jobbingen mer komfortabel
annonse