Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBlackBerry Z10

Endelig, endelig, endelig!

... en BlackBerry som er fantastisk å bruke.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Fra denne skjermen kan du veksle mellom ulike kjørende apper.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser baksiden av Z10 ut. Den er gummiert, slik at den ligger ekstra godt i hånden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Under dekselet finner du plass for SIM-kort, minnekort og et batteri på 1800 mAh.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser applikasjonsmenyen i BlackBerry Z10 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Sveiper du deg helt til venstre på skjermen, kommer du til en god oversikt over alle kontoene du har koblet til telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kanadierne i BlackBerry har slitt de siste årene. Markedsandelen har dalt de fleste steder i verden, og akkurat som Nokia har selskapet gang på gang satset på den samme utslitte hesten. Det er det offisielt slutt på. BlackBerry Z10 er nemlig en av årets største og beste overraskelser.

Les også Proffguide til Blackberry Z10 på Mobilen.no

For det første har BlackBerry dristet seg til å levere en telefon som går bort fra deres klassiske "kalkulatordesign". BlackBerry har prøvd seg på denne designen et par ganger før, uten helt å lykkes. Denne gangen må innsatsen nærmest kalles en innertier.

Kompakt utforming

Telefonen er faktisk ganske kompakt, med tanke på den kraftige innmaten. Den ligger godt i hånden, og føles velbygget, selv om den er laget i plast.

En luke dekker over baksiden, der du kan bytte batteri, sette inn minnekort og SIM-kort. Luken er gummiert, slik at telefonen ligger forholdsvis trygt på glatte overflater, og ikke spretter ut av hånden for et godt ord, slik mange "glatte" mobiltelefoner gjør.

God skjerm

Skjermen her er på 4,2 tommer, og har HD-oppløsning. Da vi møtte BlackBerry Z10 første gang, syntes vi kanskje lysstyrken virket litt dårlig. Etter å ha tilbrakt litt tid med testeksemplaret ser vi at det egentlig ikke stemmer – her kan nemlig lyset stilles rimelig sterkt.

Både fargegjengivelse og innsynsvinkel er svært god på denne telefonen.

Oppløsningen i skjermen til Z10 er lavere enn i noen av de nyeste supertelefonene. Pikseltettheten er likevel svært høy her, fordi skjermen er betydelig mindre enn de store fem-tommerne som sitter i flere av full-HD-mobilene. Dermed er skarpheten helt upåklagelig.

Helt nytt operativsystem

Den virkelig store nyheten her er det nye operativsystemet. BlackBerry 10 er bygget på operativsystemet QNX som fins i rutere og biler over hele verden, og systemet er i utgangspunktet laget for å gjøre mange ting samtidig. Det merkes.

Her bytter du nemlig enkelt mellom ulike apper. Du bruker enkle fingersveip for alt, og du behøver veldig sjelden å trykke et bestemt sted for å navigere i menyen. Det holder å dra fingeren over skjermen.

Det er verdt å merke seg at BlackBerry 10 etter alt å dømme kommer til nettbrettet BlackBerry PlayBook, som vi testet for et par år siden. Den gang var QNX svært uferdig, i forhold til hvordan det fremstår nå. Hele testen av BlackBerry PlayBook kan du lese her.

Åpne telefonen med et sveip

Selv ikke låseknappen behøver du egentlig å bruke. Det er ikke uvanlig at skjermen slukker av seg selv, etter en fastsatt periode. Det som er uvanlig er at du kan låse opp telefonen bare med et fingersveip. Trekker du fingeren oppover fra bunnen av telefonen kommer skjermlyset på, med varslingene du måtte ha på låseskjermen. Ett sveip til, og telefonen er låst opp.

Fra låseskjermen kan du forresten også sveipe nedover. Da går telefonen over i nattmodus, varslinger skrus av og du får lettvint tilgang på vekkerklokken.

Meny i flere deler

Selve menyen i telefonen er bygget opp i fire hoveddeler, som er organisert ved siden av hverandre, slik at du kan sveipe mellom dem. Til høyre finner du oversikten over appene dine, på det antallet sider som kreves.

Blar du til venstre får du opp en oversikt over kjørende apper, som du raskt kan avslutte eller gå inn på igjen. Enda et hakk til venstre finner du en samlet innboks for det du måtte ha av e-postkontoer og sosiale nettverk.

Ekstremt oversiktlig

Aller lengst ute på kanten har BlackBerry laget en oversikt som kjapt forteller deg akkurat hvilke kontoer det er som har oppdateringer til deg. Her kan du klikke for å komme rett til den relevante innboksen eller appen.

Er du inne i en applikasjon kan du bare trekke skjermbildet oppover fra bunnen av telefonen. Da krymper skjermbildet litt, og du får se om du har nye varsler, og hvilke kontoer de har kommet inn på.

Konsekvent design

Hvis du sveiper ned fra toppen får du opp valgmeny med ofte brukte funksjoner, eller viktige valg for appen du er i.

Denne typen sveiping går igjen i mange av appene du kjører på telefonen også. Mange av appene bruker også BlackBerrys valgknapper nederst i hvert hjørne. Trykker du på disse knappene kommer det en meny glidende inn fra samme kant på telefonen, med viktige valg for appen du er i. For filbehandlerens del kan du for eksempel velge hvilken del av lagringsminnet du er i på en av disse.

Teknologi og funksjoner

På siden av telefonen fins volumknapper, og en knapp for å dempe lyden under samtale.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Print-to-phone er en praktisk funksjon, som enkelt lar deg "skrive ut" dokumenter til en innboks på BlackBerry Z10.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det følger med skylagringsklienter for tjenestene Dropbox og Box.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Startskjermen i nettleseren gir deg rask tilgang på dine mest brukte nettsteder.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nettleseren er rask og god.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
For å se kjapt på hvilke meldinger som har kommet inn, holder det å skyve appen litt opp på skjermen. Da kommer varslene inn på venstre side av skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Med et helt nytt operativsystem kommer det naturligvis også et knippe nye funksjoner å se nærmere på. BlackBerry har likevel ikke gått fryktelig langt bort fra det etablerte på akkurat denne fronten. Det betyr at funksjonene du forventer å finne stort sett er her.

Den beste samleinnboksen til nå

En av de viktigste funksjonene som skal skille BlackBerry Z10 fra den store mengden, er BlackBerry Hub. Dette er et meldingssenter som du kan bygge ut med alt du måtte ha av e-postkontoer, sosiale nettverk og ting som grenser inn mot dem.

I praksis er du i en filtrert utgave av BlackBerry Hub hver gang du åpner meldingsoversikten din, eller sjekker en e-postkonto. Det kunne vært et irritasjonsmoment, dersom det betød mer rot. Tvert i mot er løsningen veldig ryddig.

Bytt enkelt mellom innbokser

Etter å ha åpnet SMS-innboksen din, kan du for eksempel bare trekke skjermen mot høyre, for å velge en av de andre innboksene – eller se alt samlet. Prosessen er rask, og veldig intuitiv. Det er enkelt å finne den oversikten du behøver, selv om du måtte ha svært mange kontoer samlet på mobilen din.

Vi har sett ulike løsninger for å samle meldinger og sosial aktivitet fra andre mobilprodusenter. Ingen av dem har vært like gjennomførte og brukervennlige som BlackBerry Hub er.

Kryptert meldingstjeneste

Integrert i BlackBerry Hub er naturligvis også BBM, eller BlackBerry Messenger. Dette er selskapets eget lynmeldingssystem. Her er det tungt fokus på sikkerhet, med krypterte meldinger fra ende til ende i systemet. I tillegg har tjenesten fått en rekke nye funksjoner sammen med det nye operativsystemet.

Videosamtaler er ikke akkurat en ny greie for andre plattformer, men er nytt for BlackBerrys telefoner. Denne måten å bruke telefoner på har ikke tatt av blant folk flest, men for proffbrukere som ønsker å delta i møter samme hvor de er, kan det være et nyttig tillegg.

Del skjermen

Den mest innovative nye funksjonen er sannsynligvis muligheten til å dele det som foregår på skjermen. Når du aktiverer skjermdeling begynner telefonen å sende det som vises på skjermen din, i stedet for video fra kameraet. Her kan du for eksempel vise frem statistikk fra regneark, eller du kan vise nøyaktig hvordan den nyutviklede appen din oppfører seg.

Skjermdeling kan også være nyttig til ren brukerstøtte. Du kan vise hvordan noe skal gjøres til personen i andre enden, eller du kan få hjelp til noe du ikke får til selv. Per i dag kjenner vi ikke til at noen andre telefoner har liknende funksjonalitet innebygget.

Foreløpig er det litt uklart om BBM vil ha noen kostnad ut over et helt vanlig mobilabonnement fra operatøren du velger. Tjenesten er imidlertid ikke obligatorisk, og telefonen fungerer helt fint til alle andre tjenester hvis du velger bort BlackBerrys eget tjenestetilbud.

En annen spennende funksjon vi ikke har sett før heter Print to Go. Kort fortalt skal Print to Go gi deg muligheten til å ta med dokumenter kjapt. For eksempel hvis du trenger hotellbekreftelsen med deg i en fart.

Måten det fungerer på er ganske fiffig. Du blir dirigert til en installasjonfil på BlackBerrys sider. Etter at du har installert filen vil telefonen din dukke opp som en av skriverne som er tilkoblet. Første gang du bruker tjenesten må du legge inn serienummeret til telefonen på PC-en, men hvis du velger å lagre tilkoblingen gjør du bare dette én gang.

Dernest kan du kjapt og enkelt skrive ut innhold rett til telefonen din. Det du har skrevet ut dukker opp som dokumenter i Print to Go-appen, slik at du enkelt kan hente opp strekkoder eller vanlige bekreftelser på skjermen. Praktisk!

Du kan lese mer om proff-funksjonene i Mobilen.no sin Proffguide til Blackberry Z10

God surfetelefon

De eldre BlackBerry-telefonene var aldri særlig gode til å surfe på. Også her viser BlackBerry nye takter med Z10. Nettleseren som følger med er kjapp og god i de fleste tilfeller. En sjelden gang har vi opplevd at den har stoppet opp et øyeblikk, men den kommer alltid raskt i gang igjen.

Hastigheten hjelpes også av at telefonen har støtte for 4G. Med et SIM-kort fra Telenor kobler den seg enkelt opp mot det nye, raske, mobilnettet. Selv om telefonen ikke er blant de som markedsføres direkte fra Telenor, har vi ikke opplevd noen problemer med 4G-funksjonene.

Viser fullversjon av enkelte nettsider

En annen særegenhet vi har opplevd er at ikke alle nettsider serverer en mobiltilpasset side til telefonen. Vi er usikre på hva det kan skyldes, men vi mistenker at kombinasjonen av høyoppløst skjerm, og en helt ny nettleser for norske mediehus gjør at telefonen ikke kjennes igjen.

Konsekvensen er i praksis at du av og til må være forberedt på å zoome inn på siden du ser på. I praksis er ikke dette noe kjempeproblem, og uansett fungerer flesteparten av sidene akkurat slik som de gjør på andre plattformer.

Nettleser med Flash-støtte

Nettleseren har støtte for Flash, som du kan skru på hvis du vil. Vi merker at de få stoppene vi får i nettleseren kommer hakket oftere med Flash påskrudd, så vi lot funksjonen stå avskrudd i mesteparten av testperioden. Med så mange sider på nettet som fortsatt benytter seg av Flash, er det greit å ha valget.

Alt i alt står nettleseren såvidt tilbake for de vi kjenner fra Android, men avstanden er ikke stor. Dermed trekker vi heller ikke så mye for dette.

Office-pakken som følger med lar deg enkelt opprette og redigere Word-dokumenter og Excel-ark.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi liker at Office på BlackBerry Z10 har telling av ord og tegn.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Tastaturet er et av de beste vi har vært borti på en smarttelefon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Full Office-pakke

Office-pakken Docs to Go følger med i BlackBerry Z10. Her er det fullversjonen som gjelder, slik at du slipper å betale for oppgradering hvis du vil redigere eller lage nye dokumenter.

Pakken er svært enkel å bruke, og har mange smarte løsninger. Mulighet for omfattende formatering av dokumentene er en fordel, men vi syntes kanskje støtten for fem forskjellige skrifttyper var litt mager. Spesielt når to av dem er symbolsamlingene kjent som Symbol og Wingdings. De andre variantene – Courier New, Times New Roman og Arial er likevel noen av de aller mest brukte skrifttypene.

Hvis du skal inn i et regneark, viser telefonen faner som lar deg velge mellom ulike ark i samme fil.

Av en eller annen grunn får vi ikke lov til å opprette PowerPoint-presentasjoner i denne Office-pakken, men det går helt fint å vise frem eller redigere presentasjoner du har fra før, eller mottar i e-post.

Grunnleggende funksjoner

BlackBerry Z10 har god lydkvalitet under samtaler. Lyden er klar, og forholdsvis høy. Vi har heller aldri fått reaksjoner på støy fra de vi har pratet med i testperioden.

Det tar litt tid å venne seg til BlackBerrys skjermtastatur, men så fort man har fått brukt det litt går meldinger veldig fort unna. Tastaturet kan kjenne igjen ord på inntil tre forskjellige språk samtidig.

Supertastatur

Underveis i tastingen kommer telefonen frem til forslag for det den tror du skal skrive. Disse forslagene fordeles ut over tastaturet, slik at du etter et par-tre tastetrykk nesten alltid finner riktig ord hengende over neste tast du har tenkt å trykke på. Så fort du ser at telefonen har funnet riktig ord, er det bare å sveipe oppover fra denne tasten, og ordet fullføres. Dette er en svært elegant løsning.

Når telefonen begynner å bli helt sikker på hva det er du skal skrive, lander det viktigste forslaget på mellomromstasten. Trykker du på den autofullføres ordet med gjetningen den gjør.

Innimellom fullføres ord i vanvare. Det vi liker er at du da bare kan gjøre ett hopp tilbake, og autofullføringen fjernes til fordel for nøyaktig det du hadde skrevet i utgangspunktet. Dette er det mange skjermtastatur som ikke gjør.

Til sist kan vi også nevne at tastaturet forsøker å gjette ord basert på sammenheng. Dermed kan du ofte skrive enkle setninger, uten å måtte taste i det hele tatt. Bare flikk deg gjennom et utvalg riktige forslag, og send meldingen.

Tastatur har alltid vært en viktig del av BlackBerry-telefonene, og vi merker lett at det fortsatt er det, selv om vi nå har en stor berøringsskjerm foran oss.

Holder i én til to dager per lading

Det er verdt å nevne at selv om batteriet i denne telefonen er litt mindre enn det som kommer i de råeste modellene, virker det som om det har tilstrekkelig med futt. Med middels til lite bruk, holder telefonen i rundt halvannet døgn. Legger du til litt spill, video og nettsurfing må den lades hver kveld, slik de fleste smarttelefoner må.

Den oppleves altså som hverken bedre eller verre enn de fleste av sine konkurrenter på dette punktet.

Innstillingsmenyen er velfylt og logisk oppbygget.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Fildeling over trådløst nett foregår akkurat like enkelt som på en vanlig PC.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Innstillingsmenyen

Det er ikke så ofte vi ofrer innstillingsmenyen en egen del av testene våre. Her kommer vi ikke utenom.

BlackBerry Z10 har en av de mer omfattende samlingene innstillinger vi har sett på en telefon. Heldigvis er den også en av de mest ryddige. Her er alt godt organisert, og det meste er plassert der man intuitivt forventer å finne det.

Enkel kryptering av lagring

Det er her BlackBerry har lagt inn mange av sikkerhetsfunksjonene sine. Her kan du for eksempel velge å kryptere telefon, og minnekort. Hvis du vet at du skal nullstille telefonen, eller ta ut minnekortet, har du også enkle verktøy for å dekryptere informasjonen din, slik at minnekortet virker når du setter det inn igjen.

Det skjuler seg også mange nettverksfunksjoner under denne menyen. I tillegg til å ha HDMI-kontakt har Z10 også DLNA-støtte, og den administreres fra innstillingsmenyen.

Genial nettverksdeling

En virkelig perle av en funksjon er muligheten til å sette opp nettverksdeling av lagringen. Vi har sett varianter av dette andre steder, men de forutsetter som regel enten programvare, eller at du går inn gjennom nettleseren din. Ingen av disse løsningene er spesielt raske eller enkle å bruke.

Delingen BlackBerry har gått for, er en variant som snakker perfekt sammen med de fleste Windows-maskiner. Så fort delingen er satt opp, dukker telefonen opp i listen over nettverkssteder på PC-en din.

Hvis du har satt opp deling mellom Windows-PC-er tidligere, har du kanskje fått med deg at du slipper å taste passord for å få tilgang hvis du bruker samme passord for delingen som for PC-ene. Slik er det også her. Dermed kan du velge samme passord på BlackBerry-telefonen, som på PC-en din, og vips – full tilgang på filene dine via nettverket, fra akkurat din PC. Alle andre må selvfølgelig taste passord.

Opp og ned med apps

Apper er viktige. Spesielt for en helt fersk plattform, som BlackBerry 10 er. I oppkjøringen til lansering har selskapet jobbet iherdig med å få flyttet over apper til butikken sin, BlackBerry World. Dette har foregått i såkalte "portathons", der eksisterende iOS- og Android-apper har blitt tilpasset BlackBerrys operativsystem.

Resultatet er en overraskende holden app-butikk, men du kan likevel ikke forvente å finne alt du søker på her. I de fleste tilfeller finner du én eller to apper for formålet du er på jakt etter, der du på Android eller iOS vil finne flere titalls ulike alternativ.

I praksis betyr det at du for det meste vil finne det du leter etter, hvis du ikke trenger én spesifikk variant av appen.

Selv om BlackBerry Z10 "bare" har en tokjerners systembrikke biter den godt fra seg. Geekbench er en ytelsestest som måler telefonens egenskaper på tvers av ulike bruksområder. Den fungerer også på alle plattformer som er i bruk i dag. Her havner BlackBerry Z10 omtrent midt i stimen av dagens toppmodeller, og den gjør det bedre enn mange av modellene med fire prosessorkjerner.

Noen apper er kritiske

Av og til er dette likevel kritisk – spesielt hvis appen du ser etter tilhører en nettjeneste du har brukt mye. Her finner du for eksempel hverken Endomondo, Runtastic eller Runkeeper, men du finner Sports Tracker som gjør omtrent det samme. Ulempen for deg er naturligvis at du kan måtte bytte bort fra en tjeneste som du allerede har samlet mye data i.

BlackBerry har en tjeneste som skal kunne benyttes til å konvertere apper, slik at du kan få med deg enkelte Android-apper du måtte ha installasjonsfilen til. Vi tittet litt på tjenesten, og konkluderte raskt med at dette ikke er noe for folk flest. Her må du installere flere utviklerverktøy, og holde tunga i stram givakt i munnen. I tillegg er det de færreste apper som faktisk godkjennes av tjenesten. Så fort appen bruker noen av maskinvarefunksjonene Android tilbyr, er det over og ut. Det inkluderer for eksempel kamera, 3D-akselerasjon i spill, og lyd eller bildeakselerasjon i mediespillere.

Alt i alt står det altså en hel del igjen før du kan søke etter navnet på en app du vet om, og finne akkurat den. I mellomtiden vil du som regel finne noe som likner.

Underholdning

BlackBerry Z10 har fantastisk lyd under musikkavspilling. Hodetelefonutgangen er på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den skarpe og fargesterke skjermen egner seg utmerket til filmvisning.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Musikkspilleren i BlackBerry Z10.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Spillelisten skjuler seg bak albumgrafikken. Du trenger bare å sveipe nedover.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan velge blant mange spill i app-butikken BlackBerry World.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Spillene som kjører på Z10 kan bruke lynmeldingsfunksjonene fra BlackBerry Messenger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Skjermskudd fra spillet N.O.V.A. 3. Ikke alle spill fungerer like bra på BlackBerry 10 som dette gjør. Det gir oss en mistanke om at noen av dem har funnet veien over fra Android og iOS litt vel fort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En skulle kanskje ikke tro at et selskap som BlackBerry prioriterte underholdning særlig høyt. Slik har det iallfall ikke vært. Så feil kan man ta.

Z10 er nemlig en liten slugger på underholdningsfronten.

Fantastisk lyd

Den første overraskelsen kom fort. Vi koblet til et stort sett hodetelefoner, og forventet et måtelig greit resultat. Telefoner har vanligvis ikke noe problem med å spille høyt med Denon D2000, men ofte har de ikke spesielt god kontroll på bassen. Det har BlackBerry Z10.

At stereoperspektivet i tillegg er bortimot perfekt, og diskanten krisp og klar gjør heller ingenting. Legg til at musikkspilleren er intuitiv og god, så står du i praksis igjen med en virkelig god musikktelefon. Det er ikke så ofte vi støter på denne kombinasjonen av kraft og riktig lydbilde. Ofte får man enten det ene, eller det andre.

God musikkspiller

Når det er sagt mangler musikkspilleren en del av de mest avanserte nyttefunksjonene, som tekstnedlasting og artistbiografi. Dette er ting man får hos enkelte av de andre leverandørene. Til gjengjeld fungerer også musikkspilleren i BlackBerry Z10 ved hjelp av sveiping. Vil du spille en annen låt fra samme artist eller spilleliste, sveiper du bare ned på skjermen, og listen ligger der «bak» albumgrafikken.

For entusiastene kan det være greit å vite at musikkspilleren støtter formatene OGG Vorbis, og Flac, ved siden av de mer vanlige formatene MP3, AAC og WMA.

Mangler strømmetjenester

Foreløpig er det tynt med tredjeparts musikk-apper å finne for BlackBerry 10-plattformen. Det går mange rykter om at Spotify er på vei, men da vi spurte selskapet om en uttalelse var beskjeden at de foreløpig ikke hadde noen snarlige planer om lansering. Heller ikke norske Wimp jobber mot plattformen foreløpig.

Skal du ha musikkstrømming på BlackBerry Z10 er det tjenesten Deezer som gjelder. Selskapet er ikke spesielt kjent her på berget, men tilbyr en tjeneste som likner på den du får fra Wimp og Spotify, til omtrent samme pris.

Det er svært usikkert om, eller når, plattformen vil få tilgang på de to vanligste strømmetjenestene. Det er veldig synd, siden mange allerede har et stort utvalg spillelister i disse, og telefonen er en eminent underholder ellers.

Super videostøtte

BlackBerry Z10 er også utmerket til video- og filmtitting. Her finner du støtte for alle de vanlige filformatene, slik at du slipper å konvertere det du vil ha med deg før du legger ut på tur.

Blant formatene som støttes er WMV, DivX/Xvid og h.264 i MKV-konteiner. Selv om formatstøtten er god, er det ingen selvfølgelighet at telefonen får til å kombinere sære formater. Det gjør BlackBerry Z10 uten problemer. Oppløsninger opp til 1080p fungerer også utmerket i den innebygde spilleren, men du drar naturlig nok ikke særlig nytte av den ekstra oppløsningen før du kobler telefonen til en storskjerm med HDMI eller DLNA.

BlackBerry Z10 er rett og slett den fødte mediespiller.

Vekslende som spilltelefon

Vi har allerede nevnt at app-butikken BlackBerry World har noen mangler, selv om det er overraskende mye der allerede. Dette påvirker i stor grad BlackBerry Z10s meritter som spilltelefon også.

Vi registrerer at flere av de største leverandørene alt er på plattformen. Dette inkluderer Rovio, Electronic Arts og Gameloft. Her finner vi viktige titler i fleng, inkludert N.O.V.A. 3, Angry Birds Star Wars og den eviggrønne klassikeren Tetris, for å nevne noen. Den kanskje største indieklassikeren i nyere tid, World of Goo, er så godt som overalt fra før – og er selvsagt her også.

Sveipingen er ikke i veien

Vi var litt skeptiske til at telefonens sveip-baserte grensesnitt kunne komme i veien for spillegleden. Derfor ble vi veldig fornøyde da vi kunne konstatere at sveiping aldri ble noe problem i noen av spillene vi kjørte på telefonen.

Et noe større problem er at enkelte av spillene som har funnet veien fra andre plattformer, ikke ser ut til å være like helhjertede utgaver som de andre. Det første spillet vi tok ned, Gamelofts Asphalt 7, bød på en liten skuffelse. Det er stadig spillbart, men nesten alt du gjør oppleves som litt tregt, og spillet ville ikke starte hver gang.

Vi merket også en og annen bug i Segas Sonic 4, selv om selve spillet fungerte greit. Til gjengjeld merket vi overhodet ingen problemer med andre spill som Tank Hero, N.O.V.A. 3 og Fly Cargo.

Spillutviklere med hastverk?

Plattformen er fortsatt ung, og det kan altså virke som om noen av titlene trenger litt mer finpuss før spillopplevelsen blir helt lik den vi finner på Android- og iOS-baserte telefoner. På den annen side beviser den gode spillopplevelsen i de beste spillene at det slett ikke er telefonen eller selve operativsystemet det står på.

Det er verdt å merke seg at mange av spillene kobler seg opp til BlackBerrys BBM-tjeneste for meldinger som utveksles mens du spiller. BlackBerry viderefører dessuten spillsenteret som vi har sett tidligere i PlayBook. Dermed kan du dele spillresultater, og bli rangert opp mot dine venners resultater.

Det var bare noen få av spillene vi prøvde som faktisk støttet BlackBerrys spillsenter. Vi mistenker at det har mye å gjøre med om spillet har blitt tilpasset fra a til å, eller bare portet i hui og hast, slik som nevnte Asphalt 7 muligens har.

Vi konkluderer med at BlackBerry Z10 er en utmerket telefon å spille på, og med utvalget som er på plass allerede vil du neppe trenge å kjede deg med denne telefonen. Ulempen er at du foreløpig ikke kan være sikker på at spillfavoritter fra andre plattformer er her. Så ny som plattformen er vil den nok fortsatt dilte litt etter iOS og Android, før pangsuksesser finner veien over til «enda en plattform».

Kamerafunksjonene

Kamera er viktig på nye smarttelefoner. Det ser det ut til at BlackBerry har skjønt. De har lagt til en spennende ny funksjon for å ta portrettbilder og bilder av folkemengder i kamera-appen, og i tillegg har kameraet alle de «riktige» spesifikasjonene.

Funksjonen det er snakk om gjør at du i stedet for å ta et bestemt bilde, heller får mange fotografier å velge blant. Du kan spole bakover, bilde for bilde, til du finner ett som treffer. Dette er ikke helt uvanlig på nye telefoner, men det som er uvanlig er at du får enda en tidslinje å velge i. Dersom telefonen finner et ansikt i bildet, kan du nemlig finjustere også for denne delen av bildet.

Vi blir ikke helt kloke på om resultatet blir en sammensetning av to bilder, eller om bildet bare forstørres for en mer nøyaktig utvelgelse, men stilig er det uansett og resultatet blir stort sett bra.

For større samlinger mennesker, kan det være greit å bruke den første tidslinjen til å finne bildet der alle smiler, ingen blinker og linselus/kaninører glimrer med sitt fravær. Her får du imidlertid ikke den andre tidslinjen som bare fungerer med enkeltfjes.

Sammenlikning mellom fem viktige modeller. Trykk på bildet for full størrelse.

Litt støy i bildene

Bildekvaliteten i seg selv blir forholdsvis god. BlackBerry Z10 når ikke helt opp til de aller beste kameratelefonene, men resultatet blir uansett godkjent.

Vi synes vi ser noe støy i bildene, men det er ikke snakk om dramatiske mengder. Den støyen som dukker opp gjør i tillegg lite av seg, siden den har farger som passer godt inn i bildet.

Det største problemet vi har med kameraet på BlackBerry Z10 er motlys. Dette er et ganske vanlig problem for mobilkamera, uansett type, så vi trekker ikke allverden for dette.

Alt i alt gjør BlackBerry Z10 en helt godkjent jobb som kameramobil.

Konklusjon

For oss her i Norden har BlackBerry vært et merke som noen få har blitt prakket på av jobben. Det har ikke vært uvanlig å ha en ekstra telefon ved siden av, til privat bruk. Derfor er den nye modellen BlackBerry Z10 en stor og velkommen overraskelse.

Behovet for en ekstra telefon ved siden av denne, virker å være så godt som borte. Det stopper ikke der – BlackBerry Z10 er rett og slett en telefon man får lyst til å bruke. Det er helt nye takter fra den kanadiske telefonprodusenten.

Super skjerm og hendig størrelse

Telefonen er velbygget, og stilren. Den har en super skjerm, som ikke er like gigantisk som hos mange av konkurrentene, men heller ikke like liten som den som står i Apples iPhone. Sammenliknet med eldre telefoner er 4,2 tommer stort, men neppe for stort.

Listen over forbedringer fra tidligere BlackBerry-produkter er milelang, men den starter med den grunnleggende brukeropplevelsen i operativsystemet. Her sveiper du fra kantene på skjermen for å gå inn og ut av apper, eller komme deg rundt i systemet. Det går raskt, og det er vanedannende – i løpet av testen har undertegnede manisk forsøkt å sveipe liv i alt fra iPad-er til Android-telefoner.

Du kan nemlig låse opp BlackBerry Z10 bare ved et fingersveip helt fra bunnen av telefonen og over skjermen.

Mesterlig for meldinger

BlackBerry er fortsatt mestre på å holde oversikt over meldinger. Så godt som alt som har med e-post og sosiale nettverk er samlet i BlackBerry Hub, og når varslingslampen går på, holder det med et lite sveip opp og mot høyre for å se om SMS-en som har kommet er viktig, eller om du kan fortsette å spille World of Goo.

Til å være en helt fersk plattform er app-utvalget overraskende bra. Det betyr ikke at du kan forvente å finne alt du finner på en Android- eller iOS-telefon her, men du finner likevel et solid utvalg morsomme spill, og apper for de fleste bruksområder.

Et viktig unntak er imidlertid strømmetjenester for musikk, som Spotify og Wimp. Disse glimrer foreløpig med sitt fravær, og vi vet ikke helt når, eller om, de dukker opp.

Ekstremt god lydkvalitet til musikk

Knallgod støtte for lyd- og videoformater er uansett på plass, og både lydkvalitet og kraft er noe av det beste vi har vært borti fra en mobiltelefon. Her kan du koble til ganske store hodetelefoner, uten at lyden blir for lav eller dårligere enn den blir i øreplugger.

Vi noterer oss at BlackBerry har fått på plass en rekke nyskapende tjenester i telefonen. Her kan du blant annet «skrive ut» hotellreservasjonene dine direkte til telefonen. På PC-en oppfører den seg akkurat som en hvilken som helst skriver. Du kan også dele filer trådløst over nettverket, på samme måte som to Windows-PC-er kan mellom seg. Her behøver du hverken spesiell programvare, eller å knote rundt i en nettleser for tilgang.

Sammen med skytjenesten Dropbox og oppdateringer via mobilnettet, betyr det at du ikke trenger å tenke på å koble telefonen til en PC med kabel, hvis du ikke vil.

God på det grunnleggende

BlackBerry Z10 byr naturligvis på et godt utvalg proffunksjoner, så som fullverdig Office-pakke og krypterte tjenester. Nettleseren har blitt enormt mye bedre enn den var, men har tilsynelatende litt lavere ytelse enn vi opplever på de andre plattformene. I kombinasjon med 4G-støtte er dette uansett en kjapp og smidig surfetelefon.

Grunnleggende funksjoner er har BlackBerry god kontroll på, og både ringing og SMS fungerer akkurat slik det skal. Det er verdt å merke seg at et av de beste skjermtastaturene vi har vært borti befinner seg nettopp her.

Til slutt

Vi kan bare konkludere med at håndtering av meldinger og innhold er fortsatt en av BlackBerrys store styrker. Den største forskjellen er at det nå foregår i et univers som er enkelt å bruke til alle de andre tingene vi gjør med en smarttelefon. Vi får rett og slett lyst til å bruke den. Og det har ikke skjedd oss med en BlackBerry-telefon tidligere.

Hvis du er på jakt etter alternativer til BlackBerry Z10, fins de nok først og fremst i de øvre prisklassene. Hvis det er størrelsen som appellerer mest til deg, er kanskje Apples iPhone 5 den sterkeste utfordreren, med en prislapp som er i samme nabolag.

Hvis du er på jakt etter et operativsystem som ikke er som alle andre, kan også Samsung Ativ S, med Windows Phone 8 være verdt en titt, men både den og alternativene som kjører Android vil stort sett være betydelig større enn BlackBerry Z10, hvis du skal ha en telefon med tilsvarende eller bedre spesifikasjoner.

Av Android-telefonene er det Sonys Xperia Z som gjelder i dag, med 5 tommer stor full-HD-skjerm, og rask innmat. Det er verdt å merke seg at HTCs nye flaggskip One straks er i butikkene, og at vi bare er dager unna Samsungs lansering av Galaxy S4.

Dersom du skal handle BlackBerry Z10 må du uansett smøre deg med tålmodighet i noen uker. Vi får opplyst fra forhandleren Trigcom at telefonen vil være i salg i Norden rundt månedsskiftet.

Les også Proffguide til Blackberry Z10 på Mobilen.no

annonse