Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBlackBerry Z10

Endelig, endelig, endelig!

... en BlackBerry som er fantastisk å bruke.

Design, skjerm og menyer

Fra denne skjermen kan du veksle mellom ulike kjørende apper.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser baksiden av Z10 ut. Den er gummiert, slik at den ligger ekstra godt i hånden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Under dekselet finner du plass for SIM-kort, minnekort og et batteri på 1800 mAh.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser applikasjonsmenyen i BlackBerry Z10 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Sveiper du deg helt til venstre på skjermen, kommer du til en god oversikt over alle kontoene du har koblet til telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kanadierne i BlackBerry har slitt de siste årene. Markedsandelen har dalt de fleste steder i verden, og akkurat som Nokia har selskapet gang på gang satset på den samme utslitte hesten. Det er det offisielt slutt på. BlackBerry Z10 er nemlig en av årets største og beste overraskelser.

Les også Proffguide til Blackberry Z10 på Mobilen.no

For det første har BlackBerry dristet seg til å levere en telefon som går bort fra deres klassiske "kalkulatordesign". BlackBerry har prøvd seg på denne designen et par ganger før, uten helt å lykkes. Denne gangen må innsatsen nærmest kalles en innertier.

Kompakt utforming

Telefonen er faktisk ganske kompakt, med tanke på den kraftige innmaten. Den ligger godt i hånden, og føles velbygget, selv om den er laget i plast.

En luke dekker over baksiden, der du kan bytte batteri, sette inn minnekort og SIM-kort. Luken er gummiert, slik at telefonen ligger forholdsvis trygt på glatte overflater, og ikke spretter ut av hånden for et godt ord, slik mange "glatte" mobiltelefoner gjør.

God skjerm

Skjermen her er på 4,2 tommer, og har HD-oppløsning. Da vi møtte BlackBerry Z10 første gang, syntes vi kanskje lysstyrken virket litt dårlig. Etter å ha tilbrakt litt tid med testeksemplaret ser vi at det egentlig ikke stemmer – her kan nemlig lyset stilles rimelig sterkt.

Både fargegjengivelse og innsynsvinkel er svært god på denne telefonen.

Oppløsningen i skjermen til Z10 er lavere enn i noen av de nyeste supertelefonene. Pikseltettheten er likevel svært høy her, fordi skjermen er betydelig mindre enn de store fem-tommerne som sitter i flere av full-HD-mobilene. Dermed er skarpheten helt upåklagelig.

Helt nytt operativsystem

Den virkelig store nyheten her er det nye operativsystemet. BlackBerry 10 er bygget på operativsystemet QNX som fins i rutere og biler over hele verden, og systemet er i utgangspunktet laget for å gjøre mange ting samtidig. Det merkes.

Her bytter du nemlig enkelt mellom ulike apper. Du bruker enkle fingersveip for alt, og du behøver veldig sjelden å trykke et bestemt sted for å navigere i menyen. Det holder å dra fingeren over skjermen.

Det er verdt å merke seg at BlackBerry 10 etter alt å dømme kommer til nettbrettet BlackBerry PlayBook, som vi testet for et par år siden. Den gang var QNX svært uferdig, i forhold til hvordan det fremstår nå. Hele testen av BlackBerry PlayBook kan du lese her.

Åpne telefonen med et sveip

Selv ikke låseknappen behøver du egentlig å bruke. Det er ikke uvanlig at skjermen slukker av seg selv, etter en fastsatt periode. Det som er uvanlig er at du kan låse opp telefonen bare med et fingersveip. Trekker du fingeren oppover fra bunnen av telefonen kommer skjermlyset på, med varslingene du måtte ha på låseskjermen. Ett sveip til, og telefonen er låst opp.

Fra låseskjermen kan du forresten også sveipe nedover. Da går telefonen over i nattmodus, varslinger skrus av og du får lettvint tilgang på vekkerklokken.

Meny i flere deler

Selve menyen i telefonen er bygget opp i fire hoveddeler, som er organisert ved siden av hverandre, slik at du kan sveipe mellom dem. Til høyre finner du oversikten over appene dine, på det antallet sider som kreves.

Blar du til venstre får du opp en oversikt over kjørende apper, som du raskt kan avslutte eller gå inn på igjen. Enda et hakk til venstre finner du en samlet innboks for det du måtte ha av e-postkontoer og sosiale nettverk.

Ekstremt oversiktlig

Aller lengst ute på kanten har BlackBerry laget en oversikt som kjapt forteller deg akkurat hvilke kontoer det er som har oppdateringer til deg. Her kan du klikke for å komme rett til den relevante innboksen eller appen.

Er du inne i en applikasjon kan du bare trekke skjermbildet oppover fra bunnen av telefonen. Da krymper skjermbildet litt, og du får se om du har nye varsler, og hvilke kontoer de har kommet inn på.

Konsekvent design

Hvis du sveiper ned fra toppen får du opp valgmeny med ofte brukte funksjoner, eller viktige valg for appen du er i.

Denne typen sveiping går igjen i mange av appene du kjører på telefonen også. Mange av appene bruker også BlackBerrys valgknapper nederst i hvert hjørne. Trykker du på disse knappene kommer det en meny glidende inn fra samme kant på telefonen, med viktige valg for appen du er i. For filbehandlerens del kan du for eksempel velge hvilken del av lagringsminnet du er i på en av disse.