Nyhet

Dette er TV-boksen for nerdene

Android-baserte «GeekBox» kan brukes som mer enn bare TV-boks.

TV- eller strømmebokser kommer i et utall forskjellige varianter tilpasset en rekke behov. Som nettstedet Lilliputing nå melder har nok en variant ankommet markedet, denne gangen i et format som henvender seg spesifikt til «nerdene».

Den nye boksen har i så måte fått det passende navnet «GeekBox» og er produsert av selskapet Geekbuying. Produktet er i utgangspunktet designet som en TV-boks, men poenget er at det også skal appellere til selvbyggere.

Kan brukes som et «Raspberry Pi»

GeekBox er et åpen kilde-produkt, og kan enkelt åpnes opp slik at du kan fjerne innmaten, som kommer i form av et COM-kretskort (computer on module). Dette er det altså meningen at du skal kunne bruke som utgangspunktet for selvbyggerprosjekter à la Raspberry Pi.

Oversikt over kortet. Klikk for større bilde. Foto: Geekbuying

Produsenten har i så måte laget et knippe egne tilleggsdupeditter, for eksempel en 7,9-tommers skjerm med en oppløsning på 2048 x 1536 piksler, en vifte du kan bruke om du har behov for noe mer enn den passive kjøleløsningen boksen kommer med, og et batteri.

Ikke minst finnes det et tilleggskort du kan koble til, kalt «GeekBox Landingship», som gir det originale kortet flere egenskaper for selvbyggere og utviklere, for eksempel SATA-tilkobling for lagringsenhet, kameratilkobling 60-pins GPIO-port og IR-mottaker.

Kjører Android og Ubuntu

Selve Geekbox-enheten kommer med en Rockchip RK3368-brikke, som inneholder åtte prosessorkjerner av typen ARM Cortex-A53 og en PowerVR G6110-grafikkprosessor. Den kommer også med 2 GB minne og 16 GB flashlagring, samt Wi-Fi, Bluetooth 4.1, to USB-porter og HDMI 2.0. Sistnevnte betyr at du kan kjøre 4K-oppløsning i 60 bilder per sekund.

Ikke minst kjører enheten både Android og det Linux-baserte operativsystemet Ubuntu, som du kan velge mellom på oppstart (dual boot). På hjemmesiden er boksen lagt ut med en pris på 110 dollar, cirka 950 kroner, og Norge er oppgitt blant landene produsenten sender til. Flere tekniske detaljer finner du på produktsiden.

Såkalte pinne-PC-er kan du også bruke som TV-boks: Nå har Google lansert sin «Chromebit» »

Les også
Denne billige mini-PC-en går rett i strupen på Raspberry Pi
Les også
Denne pinne-PC-en byr på ekstra mye kraft
Les også
Denne lille Raspberry Pi-dingsen skal du kunne bruke til «alt»
Les også
Google vil kopiere Star Trek-jakkenålen
Les også
Google har lansert pinne-PC som kan plugges rett i TV-en
Les også
Denne pakken gjør det enkelt å bygge hjemmelagde Windows 10-dingser
Les også
Dette er den første offisielle berøringsskjermen til Raspberry Pi
annonse