Nyhet

Denne billige mini-PC-en går rett i strupen på Raspberry Pi

«PINE A64» byr på brukbare spesifikasjoner og koster bare 130 kroner.

Mini-PC-ene kommer stadig i nye versjoner, og ikke minst senkes også prisene på de kompakte kortene hele tiden. På Kickstarter har det nå dukket opp nok en miniatyr-datamaskin som ser ut til å bli vesentlig billigere enn Raspberry Pi, og som samtidig ikke er en sinke på spesifikasjonene.

Det nye produktet heter «PINE A64» og markedsføres av produsenten som den første 64-bits mini-PC-en til 15 dollar, som tilsvarer cirka 130 kroner med dagens kurs.

Kraftigere enn Raspberry Pi

PC-en skilter først og fremst med en ARM Cortex A-53 prosessor på 1,2 GHz, som altså er en 64-bits-prosessor og en god del kraftigere enn for eksempel Cortex A7-brikken som sitter i Raspberry Pi 2.

Tre PINE A64-kort ved siden av en iPhone 6S. Foto: Kickstarter

I tillegg byr PINE A64 på en grafikkprosessor av typen MALI-400 MP2 på 500 MHz med to kjerner, mot Videocore IV-prosesssoren med bare én kjerne som sitter i Raspbery Pi-kortene.

Når det gjelder minne kan maskinen fås med enten 512 MB eller 1 GB, hvorav sistnevnte koster littegrann mer, nærmere bestemt 19 dollar, altså heller ikke direkte avskrekkende. Den kommer ellers med to USB 2.0-porter, HDMI 1.4, støtte for microSD-kort på opptil 256 GB, Ethernet-port og mini-jack.

Stor Kickstarter-suksess

Dette er basisutgaven, og på den litt dyrere varianten vil det også følge med moduler for tilkobling av kamera og berøringsskjerm, slik at du for eksempel kan lage et hjemmesnekret nettbrett. Produsenten jobber også med å inkludere Wi-Fi- og Bluetooth-moduler.

Maskinen har blitt en stor suksess på Kickstarter, og har i skrivende stund blitt bortlovet 102 000 dollar i støtte av et mål på bare 31 000 dollar, og det med 44 dager igjen. Produktet kan bestilles nå, og beregnet leveringstidspunkt er februar neste år.

Det er verdt å merke seg at produsenten anbefaler Android eller Ubuntu som operativsystemer, og Windows er foreløpig ikke støttet. Mer informasjon finner du på Kickstarter, og se også introduksjonsvideo under.

Her er en annen Raspberry Pi-konkurrent: Snickerdoodle er beregnet på droner og roboter »

Les også
Raspberry Pi 3 avslørt - kan komme veldig snart
Les også
Dette er verdens første smarte skrivemaskin
Les også
Her er en ny og kraftig Raspberry Pi-konkurrent
Les også
Asus VivoMini VC65-serien byr på masse lagringsmuligheter
Les også
Denne knøttlille mini-PC-en koster under hundrelappen
Les også
Denne Raspberry Pi-konkurrenten koster bare en hundrelapp, og har dratt inn millioner på Kickstarter
Les også
Nå blir folkefinansiering enklere for Android-brukere
Les også
Dette kan være selvbyggerens drøm
Les også
Dette er TV-boksen for nerdene
Les også
Snickerdoodle kan bli Raspberry Pis største konkurrent
Les også
Denne pakken gjør det enkelt å bygge hjemmelagde Windows 10-dingser
Les også
Dette er den første offisielle berøringsskjermen til Raspberry Pi
annonse