Til hovedinnhold
NyhetIntel går i strupen på ARM med ny prosessor-arkitektur

Intel går i strupen på ARM med helt ny prosessorarkitektur

Lanserer effektgjerrig hissigpropp.

Intel

Intel lanserer nå Silvermont-arkitekturen, en prosessorarkitektur med fokus på lavt effektforbruk og høy ytelse.

Bredt bruksområde

Bredt bruksområde.

Arkitekturen blir å finne i alt fra smarttelefoner, nettbrett, mikroservere, nettverksutstyr, bærbare datamaskiner og underholdningssystemer.

Sett i forhold til dagens Atom-aritektur, som har vært med oss i hele fem år, er det mye som er gjort bedre. Ytelsen er tredobbel, alternativt kan du få samme ytelsen som før med en femtedel av effektforbruket.

Med en slik reduksjon i effektforbruket snakker vi om en skikkelig utfordrer til ARM-arkitekturen, som til nå har vært det store om du ville ha en effektgjerrig råtass i nettbrettet eller smarttelefonen.

– Silvermont er et solid steg fremover, og en helt ny teknologisk plattform for fremtiden. Den vil kunne brukes på en hel rekke av produkter og i ulike segmenter, skriver Dadi Perlmutter, Intels visepresident og produktsjef, i en pressemelding.

Solid arkitektur

Nykomlingen tar i bruk Intels velkjente 22 nm-arkitektur. Det innebærer blant annet bruken av Tri-Gate-transistorer, et konsept der Intel bruker tre stående ledere inne i transistoren. Disse lederne er mye mer effektive, og dermed trenger ikke Intel bruke så mye strøm for å få ønsket resultat. Med andre ord, Tri-Gate gir stålkontroll inne i transistoren, og vi vil kunne se høyere frekvenser og lavere effektforbruk.

Intel har videre fått på plass en ny out-of-order execution engine, OoOE. En slik OoOE innebærer at prosessoren selv kan styre hvilke oppgaver den skal gjøre, uavhengig av når de ulike oppgavene kom inn i køen. Dette sørger for en mer effektiv bruk av de ulike klokkesyklusene, slik at prosessorkjernene slipper døtid.

Flere moduler er mulig, for opptil totalt åtte kjerner.

Arkitekturen støtter en bruk av opptil åtte kjerner, og at vi kommer til å få se en rekke forskjellige prosessormodeller, alt etter bruken. Hver prosessor vil være bygget opp av en til fire prosessormoduler. Disse modulene har to prosessorkjerner, og en egen L2-cache. L2-cachen er på opptil 1 MB, og kjøres med både lav forsinkelse og høy båndbredde.

Strømstyringen er kraftig forbedret, med langt flere trinn, og slikt som bytte mellom hvile og normal bruk skal gå raskere enn tidligere. I tillegg kjøres strømstyringen på hver enkelt prosessormodul, med andre ord akkurat der det trengs.

Kommer til høsten

Selv om arkitekturen er lansert nå, tar det tid før den blir tilgjengelig i vanlige produkter.

Det er flere prosessorvarianter som vil ta i bruk arkitekturen. Blant disse er firekjerneren «Bay Trail» for nettbrett. Bay Trail kommer trolig ikke før helt på slutten av året. Varianter av Bay Trail vil trolig også dukke opp i enkelte bærbare datamaskiner.

Avonton er beregnet for mikroservere, og er beregnet på markedet en gang i løpet av andre halvår.

Effektivitet er ikke alltid bra. Intels kommende skrivebordsarkitektur kan være for effektiv »

(Kilde: Intel)

annonse