Nyhet

Nå strømmer Netflix i 4K til norske brukere

Først ut er House of Cards.

En av de store festbremsene for den nye 4K UHD-oppløsningen har vært mangelen på innhold, og dette er Netflix i ferd med å rette på. Strømmingstjenesten har lenge lovet at de skal sende innhold med den høye oppløsningen, og nå har de endelig startet – dog i et noe begrenset omfang.

Vi har blant annet vært i kontakt med Samsung Norge, som forteller at Netflix-appen i deres nyeste 4K-TV-er nå vil strømme Netflix-serier i 4K. I tillegg melder blant annet The Verge at 4K-sendingene nå er igang på den andre siden av Atlanteren.

At Netflix skulle komme med serier i denne oppløsningen er noe de har snakket om lenge, og tilbake i januar fikk vi slått an en prat med selskapets tekniske produktdirektør, Neil Hunt. Under CES-messen passet mange av de store TV-aktørene på å nevne at de hadde et samarbeid med Netflix om 4K-innhold, nettopp fordi Netflix er en av de første som kan tilby en god dose innhold av denne typen.

Det første som er på plass denne gangen er serien House of Cards, men også andre serier i fremtiden vil filmes og ferdigstilles i den høye oppløsningen. Norge er med blant landene som får tilbudet først, mye takket være den høye Netflix-penetrasjonen vi har her til lands.

Krever ny TV

Dessverre er det en del forutsetninger for å kunne nyte 4K-innholdet hjemme i stuen. For det første trenger du en TV eller en projektor som støtter H.265/HEVC-kodeken, noe de første modellene som kom på markedet ikke gjør. Det er forøvrig kun via Netflix-appen i TV-er, og ikke via nettleseren på PC-en din, at du nå får servert 4K.

Hoppet du på 4K UHD-bølgen med en gang den kom risikerer du å bli sittende med svarteper. Dette gjelder i utgangspunktet alle TV-ene i første generasjon, da de bare støtter forgjengeren H.264. At de første 4K-TV-ene manglet denne kritiske standarden er hovedårsaken til at vi aldri valgte å anbefale noen av modellene vi testet.

Likevel vil de som valgte Samsungs F9005 kunne kjøpe et nytt Evolution Kit, Samsungs oppgraderingspakke for TV-ene sine, som da blant annet gir deg støtte for HEVC. Kjøpte du førstegenerasjons-TV fra en av de andre står du enn så lenge alene og uten Netflix i 4K.

I tillegg kreves en god nettlinje. Netflix oppgir at de vil trenge en båndbredde på 15,6 Mbit/s, hvilket tilsvarer omtrent den gjennomsnittlige norske nettlinjen. Går du under dette vil du forsatt få innhold levert, men det kvaliteten blir nedskalert og du risikerer også å miste selve 4K-signalet.

Netflix har fortalt oss mye om hvordan 4K-satsningen blir i Norge:
Høyere oppløsning er ikke det eneste vi har i vente »

(Kilde: The Verge, Samsung)

Les også
Slik fungerer 4K-Netflix på TV-en
Les også
Norsk Netflix kan bli dyrere
Les også
Dette er alt utstyret du må ha for å se 4K
Les også
Slik blir Netflix i 4K – allerede i februar
Les også
Netflix får video med skyhøy oppløsning
annonse