Nyhet

Apple lanserte kompakt utgave av iPad Pro

Endelig har iPad Air 2 fått sin avløser.

Nettbrett får ikke den samme oppmerksomheten i dag som for et par år siden. Det er kanskje ikke så rart, så store som mobiltelefonene våre har blitt etter hvert. Da er det kanskje passende at Apple samme kveld som de slipper en ny og kompakt iPhone SE-modell oppdaterer sitt viktigste nettbrett. iPad Air 2 har fått prisreduksjon (i USA), og er på sett og vis pensjonert som toppmodell. Nye iPad Pro tar over.

iPad Pro blir til en serie

Eller, vel, ny og ny. Du har hørt navnet før, og kanskje har du allerede en iPad Pro også. Serien ble lansert i fjor høst, samtidig med iPhone 6S-modellene, men den gang var det et digert nettbrett på 12,9 tommer som møtte oss. Et brett som kanskje er litt i største og tyngste laget. Nå er det altså duket for utgaven på 9,7 tommer. Den tradisjonelle iPad-størrelsen, altså.

Selv om iPad Pro har blitt langt mindre tar nettbrettet med seg egenskapene som skiller Pro-modellen fra de tidligere Air-variantene. Her er støtte for Apple Pencil på plass, tilbehør kan kobles til en fysisk ekspansjonskontakt langs venstre side av nettbrettet og de fire kraftige høyttalerne har også fått bli med.

Ekstremt kraftig innmat

På innsiden har den den samme A9X-brikken som er å finne i den største utgaven av iPad Pro. Da vi målte ytelse på testeksemplaret av Pro-brettet i fjor høst, ble vi overrasket over at det pustet en Microsoft Surface 4 Pro med Core i5-prosessor i nakken i en av ytelsestestene. Her er altså snakk om mye ytelse i en kompakt pakke.

Kameraet har fått seg en oppgradering sammenliknet med den eksisterende iPad Pro-en. Her er det 12 megapiksler som gjelder, med egne fokuspiksler som i iPhone-serien. En blits har også kommet til, og dermed burde iPad-fotografer verden rundt være lykkelige.

Under kveldens lansering trakk Apple frem nyhetene i iOS 9.3, og det er spesielt en av dem som er viktig sammen med nye iPad Pro.

Tilpasningsdyktig skjerm

Fire kraftige høyttalere, et heftig kamera og skjerm som tilpasser seg fargene i lyset rundt deg. Nye iPad Pro tar med seg mye fra den heftigste modellen, men stiller også med sine egne triks.

Night Shift-funksjonen kan nemlig tilpasse skjermen slik at du får mindre blått lys utav den, og kanskje får sove lettere om du bruker dingsen sent på kvelden. Men i iPad Pro har den dessuten følge av det Apple kaller en True Tone-skjerm.

Selskapet har bygget inn fire lyssensorer rundt skjermen, slik at den skal tilpasse bildet og gi deg riktigst mulig farger basert på lyset rundt nettbrettet. Dette kan være en skikkelig smart løsning om du skal bruke nettbrettet mye utendørs.

Den billigste av de nye iPad Pro-modellene kommer med 32 gigabyte lagring, og får en utsalgspris på 7000 kroner. Har du virkelig store behov både for mobiltilkobling og lagringsplass kan du kjøpe en utgave med 256 GB lagringsplass og 4G-tilkobling for 11 500 kroner.

Minst like spennende er det hvor kostbart tilbehøret er. For gamle iPad Pro ble regnestykket raskt i overkant heftig med bare få tilvalg, så som deksel og penn. Men så er også dette et større brett, der behovet er større for slike tilbehør enn for mindre varianter. Titommers nettbrett er tross alt enklere å holde i pølseklypene enn varianter på opp mot tretten tommer.

Les også
Nye iPad Pro har både mindre prosessorkraft og minne enn storebroren
Les også
Samsung Galaxy Note 6 kan komme til sommeren
annonse