Til hovedinnhold

Slik er Apples nye iPhone

Langt mindre enn iPhone 6S, men like kraftig.

Finn Jarle Kvalheim

Etter mange rykter den siste tiden lanserte Apple i kveld endelig en ny kompakt iPhone-modell. Siden iPhone 5S har ikke Apple hatt noen kompakt toppmodell i stallen, før nå.

Nye iPhone SE blir både billigere og mindre enn de to iPhone 6S-modellene, men det mangler likevel ikke med krutt på innsiden.

Henter design fra iPhone 5S

Som mange av ryktene forutså har den nye telefonen en fire tommer stor skjerm, med samme oppløsning som gamle iPhone 5S. Designen ser avgjort mest ut som en iPhone 5S, men den kommer i nye farger, slik iPhone 6S-modellene gjør.

Apple sa ikke så mye om den faktiske størrelsen på telefonen, eller om eksisterende deksler vil passe til den. Men vi kan anta at de ytre målene ikke skiller seg veldig fra «originalen».

Her slutter imidlertid likhetene med gamle iPhone 5S. På innsiden snakker vi om en forholdsvis oppdatert telefon som deler spesifikasjoner med iPhone 6S. Her er det Apple A9-brikken som ruller på innsiden, og med det har den like mye kraft som sine to større brødre.

Også kameraet er det samme i iPhone SE som i iPhone 6S, men bildestabiliseringen fra Plus-modellen må du klare deg uten. Til gjengjeld stikker i det minste ikke optikken ut av telefonen, slik den gjør på de vanlige iPhone 6S-modellene.

Ingen 3D Touch

«Den kraftigste 4-tommerne på markedet», men de gadd ikke å bytte design.

iPhone 5S var først av iPhone-modellene med fingersensor, og man kan hevde at den nærmest alene populariserte funksjonen som nå er å finne i nesten alle Android-toppmodeller. iPhone SE har også fingersensor, men her har Apple lagt til det krypterte området på telefonen som behøves for mobilbetaling med Apple Pay.

Apple viste stolt frem plakaten som skal bevise at iPhone SE er den mest avanserte kompakte telefonen på markedet. Det kan godt hende de har rett, men en Apple-teknologi som er tydelig fraværende fra plakaten er 3D Touch. Systemet som skal sørge for at skjermen gjenkjenner ulike grader av trykk er altså fortsatt forbeholdt de heftigste telefonene i i-universet.

Telefonen koster fra 4 490 kroner, for utgaven med 16 gigabyte innebygget lagring. Er du som oss går du fort tom for plass, og i så fall bør du muligens vurdere modellen over. For utgaven med 64 gigabyte lagring må du regne med å betale rundt 5900 kroner.

iOS med kveldsmodus

Sammen med telefonen kommer også den ferdige utgaven av iOS 9.3. Her er det flere nyheter, men en av de viktigste er antakeligvis Night Shift-funksjonen, som skal gjøre skjermen mindre krevende for øynene om kvelden, slik at søvnen kanskje kommer enklere.

Utover dette har den nye iOS-versjonen også ekstra funksjoner for å sikre innholdet, med passord- eller fingeravtrykksbeskyttelse for notatene dine.

Er det et godt valg av Apple å beholde en iPhone-modell med fire tommer stor skjerm? Syng ut i forumtråden under.

annonse