Til hovedinnhold

Ny iPad Pro og en heftig iPhone-oppgradering var kveldens største høydepunkt

Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Tek.no fulgte Apples lansering i San Francisco fra klokken 18:00 mandag 21. mars. Her er er liveblogg fra lanseringen.

Les mer om den nye iPhone-en her:
Slik er nye Apple iPhone SE »

Liveblogg

19:05 Da var det hele over. Oppsummert: Apple lanserte en ny iPhone SE – som er en miniversjon av iPhone 6S. I tillegg lanserte de en ny 9,7-tommers versjon av iPad Pro (den gamle utgaven er på 12,9 tommer. Det ble også lansert et nytt armbånd til Apple Watch, og Apple Watch ble satt ned i pris. Og iOS 9.3 slippes i dag.

Norge får iPhone SE i begynnelsen av april. Pris 4790 kroner for 16 GB-versjonen. Opplysninger om 64 GB-versjonen har vi ikke ennå.

19:03 Cook forteller at de neste år vil ha produktlanseringene sine i sitt gigantiske nye, romskip-formede hovedkvarter ("The Spaceship").

19:00 En liten demovideo, og Cook er tilbake på scenen for å oppsummere.

18:57 9,7-tommeren starter på 599 dollar for 32 GB-versjonen, så må du opp i 749 dollar for 128 GB-versjonen eller 899 for 256 GB-versjonen. Forhåndsbestilling skal være mulig fra 24. mars, og så er iPad-en i salg fra 31. mars. I Norge vil den bli tilgjengelig tidlig i april.

200 dollar billigere enn 12-tommeren. I tillegg kommer den i en 256 GB-utgave.
iPad kommer nå for første gang i «Rose Gold»-farge.

18:56 Du får den i fire ulike farger, og nå også i Rose Gold.

18:55 Nye iPad Pro får 12 megapiksel kamera, "focus pixels", true tone flash, en ny signalprosessor for bildebehandling, panoramabilder opptil 63 megapiksler, og støtte for Live Photos.

18:53 Eget tastatur tilpasset den nye iPad Pro-en finnes selvfølgelig også. Og Apple Pencil.

Nytt tastatur er laget for å passe den mindre formfaktoren, og lar deg brukte hurtigtaster som cmd-tab.

18:50 Ny funksjon: True Tone Display. Denne måler fargetemperaturen på lyset i omgivelsene, og tilpasser skjermen slik at fargene skal virke mer naturlige.

Spesifikasjoner ellers: A9X-prosessor (64-bit), fire høyttalere. Grafikkprosessor med 12 kjerner.

Skjermen tilpasser fargene sine basert på lyset i rommet du er.

18:48 Skjermen er 25 prosent mer lyssterk enn iPad Air 2, og fargegjengivelsen skal være bedre. Det skal også være mindre reflekser fra skjermen.

Skjermen kan lyse opptil 500 nits .

9,7-tommeren av iPad Pro støtter Night Shift - funksjonen som automatisk endrer fargetemperaturen avhengig av tid på døgnet.

Og fire høyttalere:

18:46 Apple lanserer en ny iPad Pro-versjon med Retina-skjerm. Denne er, som ryktene ville ha det til, mindre enn den vanlige Pro-modellen. Skjermen er på 9,7 tommer.

iPad Pro i ny og mindre utgave.

Ifølge Schiller er en av de største kundegruppene til iPad Pro faktisk Windows-brukere.

"Den nye iPad Proen passer for ... Windows-brukere!" ropes det fra scenen.

18:44 Phil Schiller kommer på scenen for å snakke om ny iPad. Men først litt om den gamle iPad Pro-en.

18:43 iOS 9.3-oppdateringen kommer i dag.

18:43 Apple CarPlay vil støttes av alle de største bilmerkene, ifølge Apple.

Carplay.

18:41 Ny notisblokk-app med passordbeskyttelse.

Den nye Notis-appen får passordbeskyttelse.

18:40 Det var alt om iPhone SE. Joswiak snakker nå om iOS 9, som kjører på 80 prosent av alle iOS-enheter. Ifølge Joswiak kjører Android Marshmallow på to prosent av enhetene (om den sammenligningen var rettferdig eller ikke, før det bli opp til leserne å avgjøre :-) ).

18:39 Kan forhåndsbestilles den 24. mars i Australia, Canada, De amerikanske jomfruøyene, Frankrike, Hongkong, Japan, Kina, New Zealand, Puerto Rico, Singapore, Storbritannia, Tyskland og USA. Tilgjengelig i disse landene fra 31. mars.

Norge får iPhone SE i begynnelsen av april. Pris 4790 kroner for 16 GB-versjonen. Opplysninger om 64 GB-versjonen har vi ikke ennå.

Slik ser den nye iPhone-familien ut. Norge får den nye iPhonen trolig i løpet av mai.
«Den kraftigste 4-tommerne på markedet», men de gadd ikke å bytte design.

18:38 Prisen på iPhone SE starter på 399 dollar for 16 GB-versjonen. 64 GB-versjonen koster 499. Vi tipper de fleste bør gå for 64 GB-versjonen, 16 GB holder jo ikke lenge – og som vanlig på Apple-mobiler er det ikke støtte for minnekort.

18:35 iPhone SE kommer med et 12 megapiksel kamera og LED-blits med to fargetoner. Live Photo-funksjonen er også med. Kameraet kan spille inn 4K-video. Ellers. LTE opp til 150 Mbps, 802.11ac wifi.

Batteritiden er forbedret.
iPhone SE får samme innmat som iPhone 6S.
Kameraet har fått en skikkelig overhaling.

18:33 Nye iPhone SE er like kraftig som iPhone 6S, og kommer med en 64-bit A9-prosessor og bevegelsesprosessoren M9. Utseendemessig er den ganske lik iPhone 5 (helt lik?).

18:32 Apple lanserer ny iPhone: iPhone SE. Greg Joswiak i Apple forteller at de solgte over 30 milliner 4-tommers iPhoner i 2015 – nå kommer små iPhoner tilbake.

iPhone SE får samme design som iPhone 5S, dog med noen nye farger.
De gamle 4-tommerne selger fortsatt godt.

18:30 Cook forteller om at Siri nå kan brukes til å søke etter enda flere apper enn tidligere. Du kan også bruke Siri til å søke etter filmer.

Apple TV blir oppdatert i dag med disse nye funksjonene.

18:29 Vi går videre - nå er det Apple TV som gjelder. Ifølge Cook er det 5000 apper i App Store til Apple TV.

18:28 Prisen ble også satt ned. Apple Watch skal nå koste 299 dollar, ned fra 349 dollar.

18:27 Ryktene om et nytt armbånd stemte. Nå lanserte Apple et nytt armbånd i vevd nylon, og i flere ulike farger.

Flere nye bånd - legg merke til den svarte Milaneese Loopen.
Slik ser de nye båndene ut.

18:26 Cook er tilbake på scenen. Først for å snakke om Apple Watch.

Apple Watch har blitt den mest solgte smartklokken på markedet.

18:25 Williams understreker at de har satt personvern i høysetet når de har utviklet CareKit. Data kan deles med de du ønsker, for eksempel legen din eller familien. CareKit er tilgjengelig fra april.

18:22 Apple lanserer CareKit. Dette er et rammeverk for å bygge apper for pleie. Den første appen er en CareKit-app for Parkinson-rammede. Appen vil kunne brukes av helseinstitusjoner for å tilpasse behandlingen bedre til hver enkelt pasient.

Første CareKit-appen er laget for de med Parkinsons.

18:20 Målet med ResearckKit var å hjelpe medisinsk forskning, sier Williams. Men den samme teknologien kan også hjelpe til innenfor pleie – for eksempel å kunne overvåke symptomer etc. For eksempel la epilepsi-pasienter få forvarsler.

18:16 Williams forteller om Apple ResearchKit. Dette er en løsning som lar forskere verden over hente inn data via Apple-enheter. Ifølge Williams tok det bare 24 timer før et Parkinson-forskningsprosjekt var det mest omfattende noensinne. Så får vi se en video hvor det snakkes om hvordan ResearchKit brukes innenfor ulike former for forskning, blant annet autisme.

18:14 Tim Cook tilbake på scenen, nå for å snakke om helse. Så kommer Jeff Williams fra Apple opp på scenen.

18:11 Så får vi se en video av roboten Liam, som tar fra hverandre iPhoner som skal resirkuleres. Ser ut som en ganske kul robot :-). Her resirkuleres blant annet sølv og en rekke andre materialer som skal til for å bygge en mobiltelefon.

18:10 99 prosent av papiret i emballasjen er enten resirkulert eller kommer fra bærekraftige skoger.

18:07 Så snakkes det om miljø (Lisa Jackson snakker). For to år siden bestemte Apple seg for at de skulle bruke 100 % fornybar energi. Nå er selskapet på 93 prosent på kontorer og i sine butikker, og 93 prosent av alle selskapets fasiliteter kjører på fornybar energi. Og det er 100 % i USA. Apple har bygget en 40 megawatt solcellefarm i Kina, fortelles det.

18:04 Cook snakker om kryptering - og saken med at FBI har forlangt at Apple hjelper FBI med å få tilgang til data på en kryptert telefon. Han sier at vi som nasjon må bestemme oss for hvor mye makt myndighetene skal ha over vårt privatliv og vårt personver. "Dette skylder vi både kundene våre og landet vårt, og vi vil ikke gå fra dette ansvaret", sier Cook.

18:03 Tim Cook kommer på scenen. "Vi skal feire 40 år med Apple" er beskjeden. Det er nå mer enn 1 milliard Apple-dingser i bruk, forteller han.

18:02 40 år på 40 sekunder er beskjeden vi får på skjermen, og det kommer opp masse produktnavn - fra 1976 og frem til i dag.

18:00 Ventemusikk... "I'm invincible" :-)

annonse