Nyhet

Varm kåken med tre Core i7-prosessorer

Fransk selskap med ny tilnærming til oppvarming.

Tek.no / Las Vegas: All elektronikk avgir varme. Vi som liker å plukke på datamaskiner og annet utstyr med knapper på har vært klar over dette fenomenet i årevis. Enkelte av oss behøver ikke engang oppvarming i enkelte rom, bare fordi det står en PC med konstant arbeidslast på der.

For mange kan varmen være et problem, mens andre jubler over at de ikke behøver å skru på varmeovnen på hjemmekontoret. Den franske oppstartbedriften Qarnot forsøker nå å dra nytte av dette fenomenet i stor skala. De har nemlig utviklet en varmeovn som er særdeles ulik absolutt alt du får kjøpt på ... hvor du nå enn kjøper varmeovnene dine hen.

Varm et hus med kjøleribber

Ovnen styres ved hjelp av en mobiltelefon, eller et lite panel oppå. Den har maksimalt 500 watts effekt, og er dermed ikke veldig kraftig til ren oppvarming.

For eksempel er varmeovner flest nokså enkle. De vet ikke noe særlig om været. Som regel vet de ikke om eieren sin er hjemme eller ei heller. Men de er veldig flinke til å gjøre elektrisitet om til varmeeffekt på en kjapp og enkel måte. Q.Rad kommer dermed inn som en varmeovnenes Einstein. Sett med fortidens øyne er den en studie i hvor komplekst det er mulig å varme opp et rom.

På innsiden har den tre hovedkort. På hvert av dem sitter det en Intel Core i7-prosessor klokket til 4 GHz, og hver av dem har 16 gigabyte RAM til rådighet. Og over det hele? En feiende flott svart kjøleribbe, bygget inn i en hvit ramme. Den heite delen av ovnen, med andre ord.

Men så var det dette med prisen, da. En helt ordinær konvektorovn kan bli din fra rundt 199 kroner og oppover i en mengde forretninger. Den varmer helt fint den også, men den inneholder ikke tre av Intels dyreste prosessorer. Q.Rad koster rundt 3500 dollar, eller drøye 31 000 kroner.

Gratis strøm til oppvarming

Så hva skal egentlig Q.Rad med all denne kraften? Den ikke helt billige ovnen selges dessuten bare i pakker på 20 stykker av gangen. Slikt er det vel knapt noen enkeltkunder som har bruk for?

Slik presenterer Qarnot konseptet sitt. Varianter av ovnene har vært prøvd ut i private hjem siden 2014.

Datakraften selges av Qarnot til deres kunder, som kan regne ut det de måtte ha behov for med det som utgjør et ganske potent databehandlingsnettverk. Dette er altså såkalt «distributed computing» som vi kjenner fra prosjekter som Folding@home satt i system, der både programvaren og maskinvaren leveres av samme selskap.

Les mer om distribuert databehandling i denne saken om Stian Andersen, som har donert voldsomme mengder datakraft til Folding@home-prosjektet.

Effekten i ovnene er på magre 500 watt, og prismessig burde det vel vært spikern i kista for det som høres både ineffektivt og svinaktig dyrt ut. Men det er mer her. Inni «ovnen» sitter det programvare som holder oversikt over hvor mye strøm hver enkelt enhet har brukt på å regne ut saker og ting for Qarnots kunder. Dette er penger kundene får refundert hver måned.

Gjør veldig mye mer enn å varme opp

Allerede her begynner det så smått å lysne litt. Men det blir bedre. Hvis du er et stort og fint nytt hotell trenger du mer enn varmeovner. I 2016 behøver du kanskje automatisering av en rekke ting, og har du ikke Wi-Fi kan du like gjerne legge ned først som sist. I store bygninger kan det også være nødvendig å holde oversikt over temperatur i mange rom, og hva med luftkvalitet? Det kan være kritisk å få vite om gasslekkasjer eller annet.

Qarnot har utstyrt ovnen med 20 forskjellige sensorer som kan gi informasjon om en rekke ulike områder. I tillegg er ovnen et tilgangspunkt for trådløst nett, slik at du skal kunne slippe dyre bokser fra leverandører som Cisco og Ubiquiti. Forutsatt at kvaliteten og mulighetene for styring av nettverket i disse boksene er gode nok til å være tilstrekkelige for bedriftskunder.

Automasjonsfunksjonene og de mange sensorene gjør at ovnen blir et styrende midtpunkt i rommene den monteres i. Dermed kan mange slippe billigere unna når automatiseringsløsningene monteres enn de ellers ville gjort.

På vei mot privatmarkedet

Foreløpig er løsningen kun for storbrukere, noe både pris og miste bestillingsantall viser. Men selskapet har holdt på siden 2014 med et hundretalls ovner installert i private hjem. Og ovnen ser ut til å være på vei til private hjem på nytt igjen. Om den fortsatt vil koste så mye som den foreløpig gjør når den tid kommer vet vi ikke, men selskapet ønsker å selge ovnen til vanlige husholdninger i 2017.

Det kan uansett være verdi i ovnen for privatbrukere også. Gratis strøm, trådløst nettverk og hauger av automatisering er i seg selv verdt ganske mye. Men Qarnot tillater også brukerne å bruke av den store datakraften i ovnen på andre vis. Det skal blant annet kunne lastes ned underholdningspakker til ovnen.

Brukeren kan styre ovnen gjennom en app på telefonen, eller via en termostat montert på selve ovnen.

Vi tok en prat med representater for Qarnot på CES – se videointervjuet her:

Løsninger for smarthus blir stadig flere, og markedet modnes sakte men sikkert. Her er en norsk løsning du kan montere helt selv, uten å kontakte elektriker.

Les også
Snart skal LG endelig vise frem OLED-skjermen du kan rulle sammen
Les også
Lenovo ThinkPad X1 Yoga har OLED-skjerm
Les også
Denne smarthøyttaleren med skjerm holder full kontroll i hjemmet
Les også
Glem 4K – i 2016 blir 8K den store snakkisen
annonse