Til hovedinnhold
NyhetThinkPad X1 Tablet, ThinkPad X1 Yoga, ThinkPad X1 Carbon

Lenovo ThinkPad X1 Yoga har OLED-skjerm

Kan dette være starten på den neste skjermrevolusjonen for bærbare?

Lenovo

Kruttrøyken har ennå ikke lagt seg, før Lenovo fyrer av nok en kraftsalve: Deres nye ThinkPad X1 Yoga får en OLED-skjerm.

Annonseringen av både denne og flere andre bærbarnyheter fra selskapet fant selvsagt sted under den store CES-messen i Las Vegas. Messen har riktignok ikke startet ennå – men mange produsenter benytter sjansen til å lansere sine produkter rett før messestart.

ThinkPad X1 Yoga – med OLED-skjerm

Lenovo ThinkPad X1 Yoga.
Lenovo

Lenovos veldreide og fleksible Yoga-serie er velkjent. Spesielt fra privatmarkedet hvor Yoga 900 akkurat ble tildelt en solid «åtter» av oss. Nå får også proffmarkedet en oppdatert utgave. Sentralt står skjermen, hvor vi altså finner et OLED-panel. Ifølge Lenovo blir deres ThinkPad X1 Yoga den aller første hybridmaskinen på markedet med OLED-skjermteknologi, som vi tidligere har sett mest av på smarttelefoner, nettbrett og i enkelte luksus-TV-er.

OLED-panelet vil blant annet sørge for at skjermen kan reprodusere klare farger med langt dypere sortnivå enn tidligere. Dette takket være OLED-teknologiens evne til å klare seg helt uten et aktivt baklys og heller skape sitt eget lys kun der det behøves. I praksis vil dermed sort endelig bli helt sort, og ikke mørkegrått, som med tradisjonelle LCD-paneler. Uten behov for et lag med lys kan skjermen, eller selve topplokket på den bærbare, dessuten lages enda tynnere enn i dag.

ThinkPad X1 Yoga kommer med enten en Full HD-skjerm eller en kvassere 2540 x 1440-punkters skjerm. Begge 14-tommere med støtte for flerberøring, og vi trenger kanskje ikke minne om at skjermen selvsagt kan dreies 360 grader?

Hele kameraten veier 1,27 kilogram og er kun 16 millimeter tykk.

Ellers noterer vi oss en Intel Core i7 vPro-prosessor fra den nye Skylake-generasjonen, mulighet for 16 gigabyte minne, opptil 1 terrabyte PCIe NVMe-flashminne og integrert HD520-grafikk.

Tre USB 3.0-porter, en nettverksport, Mini DisplayPort, HDMI og en minnekortleser er på plass, sammen med en inngang for hodetelefoner.

ThinkPad X1 Yoga med OLED-skjerm blir tilgjengelig fra april, men prisen er foreløpig ukjent.

Merk at ThinkPad X1 Yoga også blir tilgjengelig med en tradisjonell LCD-skjerm senere denne måneden. Denne får en startpris på 1450 dollar.

ThinkPad X1 Tablet – tilpasser seg deg

Lenovo ThinkPad X1 Tablet.
Lenovo

Hybrider er i vinden for tiden, og spesielt godt blåser det i seilene til Microsofts Surface Pro 4. Det har også konkurrentene fått med seg, og ThinkPad X1 Tablet er Lenovos forsøk på å kappseile med mesteren.

Tastatur og skjerm er koblet sammen med magneter og er selvsagt mulig å separere, men dette er ikke Lenovo alene om. Selskapet satser heller på at deres moduloppgraderinger skal trigge din oppmerksomhet.

Du kan nemlig velge blant tre ulike moduler med hver sine spesielle egenskaper når du skal utruste en ThinkPad X1 Tablet for arbeidsdagen.

Først har vi presentasjonsmodulen. Denne inneholder en liten picoprojektor som gjør X1 Tablet i stand til å projisere presentasjoner, film og bilder i opptil 60 tommers format. Vi har ikke prøvd projektoren ennå, men om den følger samme spesifikasjoner og patent (med dårlig fokusering) som den i nytestede Yoga Tab 3 Pro, forstår vi ikke helt hva proffbrukerne skal med denne modulen.

De samme brukerne kan imidlertid være mer interesserte i produktivitetsmodulen, som skal forlenge batteridriftstiden med opptil fem timer. I tillegg får du her flere USB-porter samt en HDMI-port.

Den siste 3D-modulen byr på Intels RealSense-kamerateknologi, som vi allerede har kikket nærmere på (Tek Ekstra). RealSense er i stand til å gjenkjenne og skanne 3D-objekter i omgivelsene dine. Disse kan deretter behandles og for eksempel skrives ut ved hjelp av en 3D-skriver. Ettersom RealSense-modulen festes bak, nær undersiden av maskinen, kan kameraet imidlertid ikke brukes til å logge inn i Windows eller som et webkamera.

Det skal ikke være noe i veien for å bytte mellom ulike moduler etter behov.

Uansett modul kommer ThinkPad X1 Tablet med en 12-tommers LED-skjerm med oppløsningen 2160 x 1440. Videre på spesifikasjonslisten finner vi en Core m7 vPro-«Skylake»-prosessor fra Intel, opptil 16 gigabyte minne og opptil 1 terrabyte PCIe NVMe flashminne.

Hele enheten skal kun måle 0,84 cm i tykkelse, mens vekten varierer med de ulike modulene. Hybriden skal bli tilgjengelig i februar i USA til 900 dollar – uten moduler. Disse koster fra 150 dollar til nær 300 dollar for presentasjonsmodulen.

ThinkPad X1 Carbon - en lett arbeidshest

Lenovo ThinkPad X1 Carbon.
Lenovo

Vi testet ThinkPad X1 Carbon i 2014 og lot oss imponere kraftig over det mektige tastaturet. Siden har X1 Carbon gått gjennom en ytre oppgradering, og nå under årets CES-messe er innmaten oppjustert til 2016-standard med omtrent samme spesifikasjoner som ThinkPad X1 Yoga.

X1 Carbon er, som navnet delvis antyder, svært lett med sin vekt på snaue 1,2 kilo. Den er 16,5 millimeter tykk, noe som langt fra er noen rekord, men så ser det ut til at tastaturet fortsatt er av den gamle sorten, med god vandring og demping.

Skjermen byr på enten Full HD- eller 2560 x 1440-punkters oppløsning og 300 nits lysstyrke, noe som er ganske normalt. Ifølge Lenovo vil batteriet klare opptil 11 timer på en lading.

ThinkPad X1 Carbon lanseres i USA i februar til en pris av 1300 dollar.

Lenovo Norge skriver i en pressemelding at alle de annonserte ThinkPad-maskinene blir tilgjengelige i Norge i løpet av første halvår, men noen priser nevnes ikke.

Yoga Tab 3 Pro er nettbrettet med innebygget projektor:
Gir deg 60 tommer til film og underholdning, hvor enn du er »

Les alle sakene fra CES 2016 på vår samleside »

(Kilder: Mashable, Computerworld)

annonse