Til hovedinnhold

Glem 4K – i 2016 blir 8K den store snakkisen

Snart får vi se LGs første salgsklare 8K-TV.

Det er ikke mange år siden 4K-skjermer knapt eksisterte på TV-markedet, og de som fantes kostet like mye som en liten bil. Nå kan du imidlertid få slike høyoppløste skjermer for en håndfull tusenlapper, og å ha en 4K-skjerm i stua er dermed ikke lenger noe du kan imponere naboen med.

Nå melder imidlertid Engadget om at pengesterke, teknologihungrige mennesker verden over veldig snart får noe mye bedre å bruke pengene sine på: LGs kommende 8K-TV på 98 tommer.

Vist fram i 2014 – lanseres i år

Skjermen har fått navnet UH9800, og skal ifølge LG selv lanseres offisielt på teknologimessen CES 2016 (4. - 9. januar). Oppløsningen på 7 680 × 4 320 piksler er nok til å slå hvem som helst i bakken, men foreløpig finnes det lite innhold til platformen. Så hvorfor lanserer LG en slik skjerm allerede nå?

Slik så TV-en ut da LG viste den frem for to år siden. Men vil den se lik ut når den vises frem om et par dager?

Et svar kan være at sør-koreanerne ønsker å drive utviklingen fremover, nettopp for å sørge for at 8K etterhvert blir like utbredt som 4K er i dag og for at det blir produsert nytt 8K-innhold. Oppmerksomheten ved å være tidlig ute med nye, spennende teknologier skal heller ikke undervurderes.

Selv om produktet vil vises fram som «nytt» nå, har UH9800 faktisk vært vist tidligere i form av en konseptmodell. Dette var på teknologimessen IFA 2014, i Berlin, og da hadde ikke skjermen noe navn. Siden da har LG sannsynligvis forbedret den betraktelig, og for alt vi vet kan designet rundt være radikalt forandret også.

Neppe innen rekkevidde – men hva med 4K?

Det er imidlertid ikke å forvente at LG har brukt mye tid og krefter på å redusere produksjonskostnadene. Den foreløpig eneste 8K-skjermen på markedet, produsert av Sharp, koster nemlig intet mindre enn 1,3 millioner kroner.

Slik så det ut da Sharp viste frem sin produksjonsklare 8K-modell. Vil LG få like mye oppmerksomhet for UH9800?

Da er det kanskje oppløftende å høre at LG langt fra har forlatt 4K-skjermenes verden helt enda, og skal lansere en rekke nye modeller med denne – fortsatt relativt ekstreme – oppløsningen. Dette blir LGs spydspiss-modeller i 4K-satsingen neste år:

  • UH8500: 65 tommer, 4K
  • UH8550: 75 tommer, 4K

Det vil også lanseres to dyrere, mer ekslusive modeller med slankere design og råere teknologi:

  • UH9500: 65 tommer, 4K, HDR (lyd og bilde) m.m.
  • UH9550: 85 tommer, 4K, HDR (lyd og bilde) m.m.

Det vil også komme to bunnmodeller, med 4K-skjermer på 49 og 65 tommer. Her strupes flere bildeteknologier, og sannsynligvis vil det spinkes og spares på mange andre områder også – kanskje spesielt design og tykkelse.

Alle modellene vil for øvrig kjøre på operativsystemet webOS 3.0.

PC-markedet har allerede fått tilgang på sin første 8K-skjerm:
Denne 17-tommeren har ekstrem oppløsning »

Les alle sakene fra CES 2016 på vår samleside »

(Kilde: Engadget, LG)

Les også
Netflix anbefaler bare TV-er fra to produsenter
Les også
Varm kåken med tre Core i7-prosessorer
Les også
Dette er teknologien du finner i de nyeste TV-ene
Les også
Blindtest: 4K: Blindtest: Hvor lett ser du forskjell på 4K og Full HD?
Les også
TV-en i stua di er kanskje stor, men denne skjermen er større
Les også
Denne skjermen har 8K-oppløsning – og er bare 17 tommer stor
annonse