Til hovedinnhold

Dette blir nytt i Windows 10

«Spring Creators Update» gir deg trådløs filutveksling og synkronisering på tvers av enhetene dine.

Neste store Windows 10-oppdatering får etter all sannsynlighet navnet «Spring Creators Update». Navnet har nemlig dukket opp i den seneste testversjonen av Windows 10 som er tilgjengelig for et lite utvalg frivillige testbrukere gjennom Microsofts «Insider»-program.

Om navnet er riktig gir det uansett mening ettersom de foregående Windows 10-oppdateringene har gått under navnene Creators Update i fjor vår og Fall Creators Update i fjor høst. Det er ventet at Microsoft vil annonsere den neste storoppdateringen til Windows 10 i mars og begynne utrullingen i april.

Dette er de største nyhetene

Timeline lar deg ta opp igjen arbeidet med dokumenter fra andre Windows-PC-er eller iOS/Android-enheter.

Timeline

Den aller største nyheten som ser ut til å bli med i Spring Creators Update er «Timeline». Timeline ble utsatt fra fjorårets høstoppdatering og er en ny tidslinjevisning av dokumenter, nettsider og multimedia du har vært aktiv med.

Visningen lar deg sømløst gjenoppta arbeidet fra forrige gang programmet var aktivt, enten det var på samme maskin eller påbegynt på fra en annen Windows-PC eller iOS/Android-enhet.

Fra det Microsoft har vist frem av Timeline til nå ser funksjonen unektelig ganske hendig ut, selv om bare Microsofts egne apper virker å være i sving i demoen. Skal dette ta av på tvers av stasjonære og mobile enheter må nok Microsoft utvide med støtte for tredjepartsprogrammer- og nettlesere i all den tid selskapet ikke står særlig sterkt på mobiltelefoner eller nettbrett.

Fluent Design

I fjor høst introduserte Microsoft et nytt designspråk for Windows 10 hvor enkelte Windows-apper og menyer fikk helt nye effekter og animasjoner å leke seg med som spilte på ulik belysning, dybdefølelse og bevegelse.

Imitert akrylmateriale og delvis gjennomsiktighet til applikasjonene under eller skrivebordet var to av effektene som spilte på dybde og lagfølelse, og med Spring Creators Update vil Microsoft fullføre jobben. Oppgavelinjen vil oppdateres med akryl-effekten og det samme gjelder nettleseren Edge og og innstillinger-menyen. Du vil også få se flere lyseffekter når du navigerer gjennom startmenyen. Hovedpoenget her er at de nye effektene skal gi operativsystemet en helhetlig følelse uten å føles for tunge eller trege.

Windows Store, Bilder- og E-post-appen, samt kalkulator og kalender har allerede fått det nye designspråket om du ikke har lagt merke til det.

Nearby Share

iOS- og MacOS-brukere har lenge hatt muligheten til å dele filer på tvers av enheter i nærheten av hverandre ved hjelp av «Air Drop». Nå får Windows 10 endelig støtte for det samme ved hjelp av Nearby Share. Nearby Share bruker blåtann for å finne personer og enheter, og oppretter direkte WiFi-kobling mellom dem. Dermed vil du slippe å hente frem USB-minnepinnen eller fyre opp e-postprogrammet hver gang du vil overføre bilder eller dokumenter til kollegaene dine på jobb, eller bare sende filer til andre enheter du eier.

Om personen du vil dele filer med godtar forespørselen din vil innholdet overføres og ende opp i nedlastingsmappen til mottakeren på sekunder.

Edge-nettleseren blir raskere, får bedre lesemodus og støtte for progressive webapplikasjoner. Bildet viser ikke den nye versjonen.

Edge-nettleseren får i tillegg til nevnte designoverhaling en renere og penere startskjerm og en bedre lesemodus for ebøker- og publikasjoner. Du kan dempe lyd som kommer fra visse faner og nettsider eller applikasjoner du bruker skal kunne sende deg varsler på skrivebordet om du gir dem lov til det.

Dessuten legger Microsoft til støtte for noe som heter PWA, eller progressive webapplikasjoner. Dette lar vanlige nettsider forkle seg som en typisk mobilapp. Dermed kan man kombinere fordelene til mobilapper, hvis navigasjon og design sitter i fingrene hos folk, med funksjoner som tilbys av moderne nettlesere. Ytelsen til Edge-nettleseren skal også være forbedret fra da vi testet nettleserhastighet forrige uke.

Flere store og små funksjoner og forbedringer er ventet i den neste storoppdateringen, garantert sammen med en rekke feilfikser. Windows 10 Spring Creators Update er ventet i mars/april.

Er det for godt til å være sant når en Windows-lisens koster 250 kroner?
Vi har sett nærmere på videresalg av programvarenøkler »

(Kilde: WinCentral)

annonse