Til hovedinnhold
Artikkel

Nå kan du laste ned nye MacOS High Sierra

Her er de 5 største nyhetene for deg.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

MacOS får alltid en stor overhaling hver høst, og mens vi i fjor fikk MacOS Sierra, kan alle med en Mac fra i dag oppgradere til MacOS High Sierra.

High Sierra er helt gratis å laste ned, og du finner det via App Store fra Macen din.

Ifølge Apple byr High Sierra på høyere ytelse og flere nye funksjoner. Vi har testkjørt MacOS High Sierra siden sommeren og sett på de største og viktigste nye funksjonene du som Mac-bruker nå får tilgang til.

iOS 11 er sluppet:
Her er 21 ting vi liker, og 5 ting vi savner, fra iOS 11 »

1. Raskere Safari med sporingsblokkering

Safari i MacOS High Sierra vil blant annet støtte sporingsblokkering og stanse videoer med lyd fra å autoavspilles. Disse valgene kan settes per nettsted eller globalt.

Nytt operativsystem betyr som alltid en ny versjon av Apples nettleser, Safari. Denne gangen skal endringene være betydelige, og mens ikke alle er direkte synlige skal nettleseren ifølge Apple nå være verdens raskeste.

Selskapet skryter blant annet av at Safari i High Sierra er hele 80 prosent raskere enn Googles svært populære Chrome-nettleser til å tolke JavaScript, som benyttes i stor utstrekning på internett. Dette bør føre til enda raskere innlasting av nettsider.

Et par nye funksjoner gjør også sin inntreden i High Sierra, og de er høyst velkomne begge to. Mest gledelig er det at Safari nå gir deg mulighet til å surfe på nettet uten å overraskes av videoer og lydklipp som autoavspilles. Gjennom et eget valg, som kan settes enten per nettsted eller globalt, kan du sette en stopper for autoavspilling av alt innhold, eller bare stanse autoavspilling av innhold med lyd.

Det er også godt at Apple nå virker å ta personvern mer alvorlig ved å inkludere automatisk sporingsbeskyttelse direkte i nettleseren. Det betyr at annonsører ikke lenger kan følge deg fra nettsted til nettsted, slik at du – i alle fall i mindre grad enn tidigere – vil utsettes for annonser for produkter du allerede har kjøpt når du surfer rundt på forskjellige sider.

Om favorittnettstedet ditt er overlesset med blinkende og lite relevante annonser er det også godt nytt at du nå kan aktivere lesemodus som standard på nettsteder som støtter dette.

Dette gir deg en rolig og uforstyrret leseopplevelse, med mulighet til å velge fonttype og størrelse, samt bakgrunnsfarge, samtidig som du slipper unna alle annonser på siden.

Endelig kan du også vise nettsteder som stadig spør om å få bruke posisjonen din hvem som er sjefen. Gjennom et eget valg kan du nå nekte dem å spørre deg om å bruke posisjon, kamera eller mikrofon. Tidigere har du ofte måtte gjenta svaret ditt en gang i døgnet ved besøk på slike sporingskåte nettsteder.

2. Bedre grafikkytelse og VR-støtte

Slik ser en av Apples eksterne grafikkakselerator ut. Akkurat denne leveres med et Radeon RX 580 inni, men også andre grafikkort vil støttes. Grafikkakseleratorer gir mange Mac-er mulighet til å vise VR-innhold med HTC Vive-briller.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Metal, Apples grafikkrammeverk som først ble introdusert med El Capitan for et par år siden, blir nå bumpet opp til versjon 2.

Metal 2 skal ifølge Apple gi mulighet for at eksisterende maskinvare kan tegne inntil ti ganger mer informasjon til skjermen enn med Metal 1.

Dette er teoretiske ytelsesforbedringer, men uansett bør du med High Sierra se at også din svakere Mac-maskin nå leverer jevnere systemanimasjoner og grafikk i operativsystemet, og flere bilder per sekund i spill som støtter dette grafikkrammeverket.

Like interessant er det at Metal 2 endelig gir alle Mac-er med Thunderbolt 3-grensesnitt støtte for å hente inn bedre grafikkytelse via eksterne grafikkakseleratorer. Dette er altså egne bokser med en strømforsyning og plass til et valgfritt grafikkort som gjennom Thunderbolt 3-kontakten deler sine krefter med Mac-en.

Bildene fra den eksterne grafikkakseleratoren kan enten vises på Mac-ens egen skjerm, eller til en ekstern skjerm for enda høyere ytelse. Dersom bildene sendes til en ekstern skjerm skal inntil 90 prosent av grafikkortets kraft kunne hentes ut fra grafikkakseleratoren.

Med en ekstern grafikkakselerator som utstyres med et potent grafikkort, støtter Apples maskiner nå også spillopplevelser i VR. I første rekke vil HTCs Vive-briller være støttet.

Merk at Metal eller Metal 2 ikke støttes av Mac-er bygget før 2012. Kun Mac-er med ekstern grafikkforsterker eller iMac fra 2017 vil være kraftige nok for VR.

3. Bedre videoavspilling

MacOS High Sierra støtter h.265-kodeken som både letter avspilling og sparer diskplass for høyoppløst 4K-innhold.

Høyoppløst videoinnhold blir mer og mer populært, og nå får alle MacBook Pro-maskiner kraftig forbedret støtte for visning av ekte 4K-innhold.

High Sierra kommer med den såkalte H.265, eller HEVC-kodeken, innebygget. Denne hjelper til med å lette videoavspilling og videostrømming av 4K-innhold for maskinvaren.

Resultatet er jevnere avspilling av høyoppløst innhold som i tillegg tar opp inntil 40 prosent mindre plass på harddisken eller bruker tilsvarende mye mindre båndbredde mens det strømmes.

4. Bedre foto-app

Bilder-appen får blant annet støtte for justering av fargekurve og selektiv fargejustering.

Vi tar flere bilder enn før, og selv om kameraene våre – også på mobilene – stadig forbedres, er vi ofte avhengige av litt manuell justering i etterkant for å bli fornøyde med resultatet.

Et enkel og mye brukt program for å arkivere bilder på Mac er Bilder, men visste du at det også byr på flere justeringsmuligheter? Med High Sierra utvides de eksisterende mulighetene ytterligere med nye profesjonelle verktøy. Blant annet kan du ved hjelp av en kurve fininnstille farger og kontrast, justere en og en fargenyanse, eller legge på forskjellige filter.

Alle med et stort Bilder-arkiv vet at det ikke alltid er like lett å finne igjen bilder av spesifikke personer, men med High Sierra er algoritmen for ansiktsgjenkjenning kraftig forbedret.

5. Nytt filsystem for raskere filoperasjoner

Filsystemet oppgraderes fra HFS til APFS med High Sierra.

Filsystemet er det som blant annet strukturerer og organiserer dataene dine, og sørger for at du kan lagre filer i mapper og hente dem frem med et klikk. Med MacOS High Sierra skiftes det gamle HFS-filsystemet på Macen din ut med nye «Apple File System».

APFS er tilpasset moderne Macer med 64-bit operativsystem og rask SSD-lagring, og vil gi økt ytelse, bedre stabilitet og høyere sikkerhet.

Særlig kopiering av filer, samt å finne størrelsen til mapper, skal gå merkbart raskere. Under en demonstrasjon viste Apple hvordan kopiering av en rekke videoer tok omtrent et minutt med gamle HFS, men kun noen få sekunder med nye AFPS.

I tillegg lover filsystemet å redusere mengden skriveoperasjoner, noe som er godt nytt med tanke på levetiden til SSD-er, og å prioritere operasjoner som involverer mye brukte filer.

Andre styrker til APFS er blant annet innebygget kryptering for å sikre dataene dine fra uvedkommende, forbedrede rutiner for sikkerhetskopiering og bedre beskyttelse mot plutselige krasj.

Flere mindre forbedringer

Ellers byr MacOS High Sierra på en rekke mindre forbedringer. Blant annet lagres alle meldingene dine nå i iCloud slik at de enklere kan synkroniseres mellom de ulike Apple-enhetene dine. Dette skal også spare plass på selve enhetene.

I Notat-appen har du fått mulighet til å klistre viktige notater slik at de alltid vises i topp av listen, og støtte for tabeller er også på plass. Videre kan du ta opp små GIF-lignende klipp fra FaceTime-samtaler du ønsker å forevige. Sist men ikke minst er nye og flotte skrivebordsbakgrunner på plass, som seg hør og bør når et nytt operativsystem introduseres.

Kan du få High Sierra?

De fleste Mac-maskiner kan kjøre det nye operativsystemet, men her følger en detaljert liste:

  • iMac (Sen 2009 eller nyere)
  • MacBook Air (2010 eller nyere)
  • MacBook (Sen 2009 eller nyere)
  • Mac Mini (2010 eller nyere)
  • MacBook Pro (2010 eller nyere)
  • Mac Pro (2010 eller nyere)

iPhone 7 og nyere har nå plass til dobbelt så mange bilder og videoer:
Slik aktiverer du den plassbesparende funksjonen i iOS 11 »

annonse