Til hovedinnhold

Google slipper bøter

Inngikk avtale med EU om å forhindre søkemonopol.

17683013, Istockphoto

Har Google monopol på søk i Europa? Det er en problemstilling EU nå har tatt stilling til. Konklusjonen må vel sies å være ganske langt på vei mot et "nei", men samtidig har Google fått en smekk på fingrene, ifølge AndroidAuthority.

Microsoft (Bing), TripAdvisor, Yelp, Expedia og en rekke andre selskaper forsøker å hindre Google fra å bli for dominerende i markedet. De er bekymret for at Google skal få monopol på søk, og at dette vil gå utover kundene. Særlig gjelder dette søk fra smarttmobiler og nettbrett.

Mens amerikanske FTC (Federal Trade Commission), ikke fant at Googles hegemoni på søk skadet kundene, mente EU at de var for dominerende på såkalte "vertikale søk". Derfor har Google nå forpliktet seg til å merke søkeresultater som stammer fra egne tjenester som Google Plus eller Google News, men også hvis de viser resultater som opprinelig stammer fra en annen søkemotor.

Ingen bøter ennå

Avtalen med EU betyr at Google egentlig ikke trenger å gjøre store forandringer i søkealgoritmer eller noe slikt. Det er kun snakk om merking av vertikale søk, altså søkeresultater som dukker opp hos Google via andre søketjenester.

– Spørsmålet du må spørre er: Kommer merkingen til å forandre forbrukernes handlemønstre? Hvis svaret er nei, så vil ikke det gjøre noe godt for Microsoft Bing eller andre rivaliserende søkemotorer, sier Herbert Hovenkamp, professor i monopollovgivning ved University of Iowa ifølge AndroidAuthority.

Google slipper å betale bøter for tidlige synder, men hvis de ikke gjør som EU sier vanker det bøter på inntil 10 prosent av selskapets globale omsetning. Et eget, uavhengig selskap får i oppgave å undersøke om Google holder det de har lovet, altså at de vil merke søkeresultater som stammer fra konkurrentene sine. Formelt sett ble ikke Google anklaget for å ha gjort noe galt, til tross for at de tvinges til å overholde kravene fra EU.

Les også: Allierer seg mot Google

Synes du Google slapp billig unna monopol-anklagene? Kommenter i forumet!

(Kilder: AndroidAuthority)

annonse