Allierer seg mot Android
Microsoft, Nokia, TripAdvisor og Expedia blant selskapene som beskylder Google for søkemonopoli.
EU har mottatt en klage fra interesseorganisasjonen FairSearch på at Google påtvinger sitt eget søk på mobilplattformen Android, og at de dermed får monopol på mobile søketjenester. Dette melder New York Times.
På listen over medlemmer i koalisjonen FairSearch finner vi kjente navn som Nokia, Microsoft og Oracle og en rekke reisetjenester, deriblant TripAdvisor, Expedia, Hotwire og Kayak. Totalt er de 17 selskaper.
"Trojansk hest"
De hevder at Google har en urettmessig konkurransefordel på mobilplattformen som dominerer i markedet i dag, nemlig Google-utviklede Android. Videre viser FairSearch til at Google sitter på 96 prosent av reklameinntektene fra mobile enheter, og at de bruker villedende metoder for å stenge ute all konkurranse på sin mobilplattform. Nå vil gruppen at EU raskt tar tak i dette og tvinger Google til å åpne opp for andre aktører.
"Google brukes sitt Android-mobiloperativsystem som en trojansk hest for å villede partnere, monopolisere den mobile markedsplassen og kontrollere brukerdata. Vi ber Kommisjonen om å handle raskt og besluttsomt for å beskytte konkurranse og innovasjon i dette kritiske markedet. Handlingssvikt vil bare gi Google anledning til å gjenta sine dominerende overtramp fra PC-plattformen, etterhvert som forbrukere i større grad bytter til en mobilplattform som er dominert av Googles operativsystem Android," skriver rådgiver Thomas Vinje i FairSearch-gruppen på organisasjonens nettsider.
Google er standardvalget
Hovedargumentet mot Google går på at de gir bort Android gratis til produsentene, men krever samtidig at de legger inn tjenester som Google Maps, applikasjonsbutikken Google Play, Gmail og YouTube, i tillegg til flere andre Google-tjenester. Dermed blir Google standardvalget på verdens dominerende mobilplattform, noe FairSearch synes hindrer konkurranse fra andre aktører – som dem selv.
"Europeiske forbrukere fortjener en grundig ransakelse av Googles mobilpraksiser, og ekte beskyttelse mot videre overtramp fra Google. Med tanke på Googles meritter for å ignorere loven, burde mobilt Internett-brukere være veldig bekymret," hevder Vinje i sin kommentar.
Han tenker da blant annet på at EU allerede har en sak gående mot Google på grunn av angivelige brudd på europeiske personvernslover, samt at de måtte betale en rekordbot på 125 millioner kroner til U.S Federal Trade Commission i august i fjor etter å ha aktivert informasjonskapsler i Apple-nettleseren Safari uten å opplyse om det.
Google har ikke kommentert saken, annet enn at de "fortsetter å samarbeide" med EU-kommisjonen, ifølge New York Times. EUs antitrust-sjef, Joaquín Almunia, sier til samme avis at de nå må ta stilling til om klagen fra FairSearch skal diskuteres nærmere, men nevnte ikke når dette eventuelt ville skje.
Les også: – Google saboterer Windows Phone
(Kilder: New York Times, FairSearch)