Til hovedinnhold

Det er på tide å oppdatere iPhonen

iOS 7.1 er raskere, og har nye funksjoner.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Apples nyeste versjon av iOS er nå klar til nedlasting. Siste versjon er iOS 7.1, og byr på en rekke forbedringer – både synlige, og under panseret.

En forbedring mange vil være glad for, er at Apple endelig har fått kontroll på de tilfeldige omstartene iOS 7 ga på de nyeste enhetene.

Les mer om Apple iOS 7

Raskere på gammel maskinvare

En annen forbedring er at iOS 7.1 skal være en hel del raskere på eldre iPhone-modeller. For eksempel tok det 1,57 sekunder å åpne SMS-appen med iOS 6.1.3 på iPhone 4. Med oppdateringen til iOS 7 tok dette plutselig 2,8 sekunder – nesten dobbelt så lenge. Etter oppdateringen til iOS 7.1 er tiden det tar å åpne SMS-appen nede i 1,5 sekunder, altså lavere enn utgangspunktet.

Ifølge nettstedet arstechnica.com skal ytelsesforbedringen gjelde så godt som alle funksjoner på iPhone 4. At funksjonaliteten blir raskere enn den var med iOS 6.1 ser ut til å være unikt for SMS-appen.

Denne tabellen fra Arstechnica.com viser hastighetsforbedringene i iOS 7.1 sammenliknet med første iOS 7-utgave.Foto: Arstechnica.com
Apple har redesignet deler av iOS. Låseklossen er tilbake når du skal skru av telefonen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Mer presis Touch ID

Apple har fått litt pepper for fingeravtrykkleseren i iPhone 5S, og Touch ID-funksjonene knyttet til den. Klagene går ut på at den blir mindre presis etter en tids bruk. I den nye oppdateringen skal Touch ID være forbedret, slik at den kjenner igjen fingeren din raskere, og mer presist.

Apple har også gjort en del grafiske endringer i iOS 7.1. For eksempel er låseklossen tilbake når du skal skru av iOS 7.1-enheten. Der det før bare var et firkantet felt med tekst i, får du nå et avrundet felt, og en sirkel du må trekke i for å skru av enheten.

Automatisk HDR for iPhone 5S

Ellers fins det små endringer i det grafiske i både ringeappen, kalenderen og musikkspilleren. Måten varslingssenteret oppfører seg på når det spretter frem, er også endret.

Hvis du har en iPhone 5S kan den nå bestemme selv om den har nytte av HDR-funksjonen. Etter oppdateringen til iOS 7.1 skal den nyeste Apple-telefonen stå i HDR Auto-modus. Du kan selv velge å skru av automatikken.

Les testen av Apple iPhone 5S

Etter oppdateringen skal iPhone 5S ha automatisk HDR-funksjon. Du kan deaktivere den, om du heller vil velge selv.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

CarPlay gir bilintegrasjon

Ved siden av dette har iOS 7.1 to nye endringer som du kanskje ikke vil merke så mye til helt med det samme. Dette er nemlig den første iOS-utgaven med støtte for Apples CarPlay, et system som flytter iOS-funksjonaliteten over på en skjerm i bilen.

Foreløpig er det bilmerkene Ferrari, Mercedes og Volvo som skal være med på CarPlay-satsingen. Ford og BMW skal ha løsningen med i fremtidige modeller.

Nymotens fyrtårn

Apple har også endret på måten de behandler såkalte iBeacons. Dette er en Bluetooth-basert teknologi som skal brukes til å gi mobilbrukerne mer informasjon om det de titter på, enten de er i en butikk, eller på et annet sted der mer informasjon trengs.

Den nye oppdateringen gjør at apper som benytter seg av iBeacon-teknologien skal kunne lytte etter denne typen digitale fyrtårn hele tiden.

Foreløpig er hverken CarPlay eller iBeacon-løsninger særlig utbredt.

Vær obs på at hvis du har Jailbreaket iOS-produktet ditt, vil denne oppdateringen fjerne hullene som ble utnyttet for opplåsingen. Du vil altså miste den utvidede tilgangen på telefonen, eller nettbrettet, ved å oppdatere.

Les testen av Apple iPad Mini med Retina-skjerm

(Kilder:

theverge.com

,

arstechnica.com

,

appleinsider.com

,

cnet.com

)

annonse