Dette kan være de første skjermbildene fra iOS 8

Apples nye operativsystem kan få helseapp, bedre kart og bedre iTunes Radio.

Det er ikke mer enn noen dager siden versjon 7.1 av iOS 7 kom ut til iPhone og iPad, men allerede nå begynner ryktene, lekkasjene og spekulasjonene om hva versjon 8 vil inneholde å dukke opp på nettet.

Foto: Weibo / 9to5mac

Nå har også de første skjermbildene av det som skal være en tidlig versjon av iOS 8 dukket opp, via den kinesiske mikrobloggingstjenesten Weibo. Det er usikkert hvor disse bildene kommer fra, eller om de er ekte – men nettstedet 9to5Mac.com skal ha fått bekreftet fra flere kilder at det skal være snakk om ekte skjermbilder.

Skjermbildene viser blant annet en ny app kalt Healthbook. Dette er et navn vi har hørt i forbindelse med tidligere rykter om iOS 8. Healthbook skal ifølge kilder 9to5Mac har snakket med være en app som lagrer helserelatert informasjon, som for eksempel hvor mange skritt du har tatt, kaloriforbruk, vekt, og så videre. Appen skal også kunne lagre informasjon om blodtrykk, puls, blodsukker og annet, og du skal kunne legge inn informasjon om medisiner du tar – slik at du for eksempel kan bli minnet på å ta piller du skal ta til faste tider.

Fra innstillingsmenyen i iOS 8.Foto: Weibo / 9to5mac

Det ryktes også at Apples kommende smartklokke («iWatch») vil ha innebygde sensorer for blodtrykk, blodsukker og puls – og da kan det tenkes at denne informasjonen vil samles i Healthbook-appen.

Her kan du lese de siste ryktene om iWatch »

Nye teksteditor

Skjermbildene viser også ikoner for to apper kalt Preview og Text Edit. Dette skal ifølge 9to5Mac.com være iOS-versjoner av tilsvarende programmer på Mac-operativsystemet OS X.

Appene skal brukes til redigering av tekstfiler og forhåndsvisning av filer i ulike formater. Preview- og Text Edit-appene vil være koblet opp mot Apples iCloud-skytjeneste.

Denne skissen fra en patentsøknad fra Apple viser bruk av «augmented reality», eller «utvidet virkelighet».Foto: Patentsøknad fra Apple

Bedre kart

Apple har fått mye kritikk for kartene i iOS, etter at de valgte å avslutte samarbeidet med Google i 2012 og heller satse på sin egen kartløsning.

Men ifølge 9to5Mac skal kartene i iOS 8 nå bli bedre. Kilder som skal ha kjennskap til planene sier til nettstedet at det nå jobbes med å forbedre kartappen ved hjelp av nye data fra selskaper Apple har kjøpt opp, som BroadMap, Embark og HopStop. Det skal gjøre kartinformasjonen mer pålitelig. Med den nye kartappen skal det også bli enklere å finne interessepunkter som flyplasser, parker, jernbanestasjoner og bussholdeplasser, ifølge kildene. Det vil også bli mulig å få opp veibeskrivelser med offentlige transportmidler, noe konkurrenten Google har hatt lenge.

I tillegg jobber Apple med innendørskart og en «utvidet virkelighet»-funksjon som bruker iPhone-kompasset til å vise deg informasjon om interessepunkter oppå et bilde fra kameraet. En slik funksjon er beskrevet i et Apple-patent fra 2011.

Foto: Weibo / 9to5mac

Annonseres i sommer?

En annen nyhet er at Apple vurderer å gjøre endringer i iTunes Radio. I stedet for at denne funksjonen er gjemt bort i musikk-appen, skal denne nå få en egen app.

Om ryktene stemmer, får vi først vite når iOS 8 kommer blir lansert. Antagelig blir det nye operativsystemet presentert på Apples utviklerkonferanse, WWDC, i midten av juni. Operativsystemet blir sannsynligvis tilgjengelig for folk flest først ved lanseringen av iPhone 6, som kommer til sommeren eller til høsten.

Få også med deg de siste iPhone 6-ryktene:
– iPhone 6-brettmobil vil ligne på iPhone 5C »

(Kilder: 9to5Mac.com, Weibo, BGR.com)

Les også
Nå kommer iPhone 6
Les også
– Snart får iPad «multitasking»
Les også
iPhone og iPad kan få mye bedre lyd
Les også
iPhones fingersensor har akkurat blitt bedre
Les også
Kanskje vi får se iOS 8 i juni?
Les også
Kanskje vi får se iOS 8 i juni?
Les også
– Apple vurderer Spotify-konkurrent for Android
Les også
Nå har de knekt iOS 7.1
Les også
Apple TV har blitt oppdatert
Les også
Det er på tide å oppdatere iPhonen
Les også
Apple pynter på iOS 7
annonse