Til hovedinnhold

Vil ha ny USB-standard for å slippe VR-ledningkaos

Si hei til VirtualLink.

VirtualLink

Etter at virtuell virkelighet (VR) først fikk sitt virkelige gjennombrudd for to år siden, har hele moroa vært litt på vent. Vi har ventet på bedre spill, bedre opplevelser samt enda bedre og/eller rimeligere utstyr.

Så da vi tidligere denne måneden endelig kunne svinge oss rundt med HTC Vive Pro, følte vi at vi var på vei mot neste generasjon VR. Men selv om HTC nå har fått samlet alt i én kabel, er vi fremdeles nødt til å styre med en linkboks, DisplayPort, strømforsyning og USB. Dessuten vi egentlig ikke spesielt begeistret for proprietære løsninger heller.

Slik kobles HTC Vive til datamaskinen. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Så når flere av de viktigste aktørene i VR-gamet nå går sammen om å finne en felles standard, ser vi for oss en fremtid der vi kan tenke mer på VR-opplevelsen og mindre på hvordan ting skal kobles sammen.

Bevares, det aller beste vil naturligvis være trådløse løsninger, men det vil ikke alltid være mulig eller praktisk. Så i de tilfellene vi må ha en fysisk «navlestreng» mellom oss og datamaskinen, ville det vært veldig kjekt å ha en standard tilkobling.

Går for USB Type-C

Blant tungvekterne som nå ønsker å enes om en standard – og gjerne vil ha med flere på laget – finner vi Nvidia, AMD, Oculus, Valve og Microsoft. De har funnet ut at VirtualLink vil være et passende navn på denne standarden, som skal sørge for at alt som til slutt kreves er en USB Type-C-kontakt.

USB Type-C-kontakten er liten og enkel å koble til.
Vegar Jansen, Tek.no

Dette er jo vel og bra, med tanke på at USB Type-C er enkelt å koble til og har relativt tynne og nette ledninger. Men typisk nok er det ikke bare å ta i bruk en hvilken som helst USB-C som finnes der ute.

Faktisk har gjengen bak VirtualLink funnet ut at ingen av dagens konfigurasjoner av USB-C – standarden åpner nemlig for flere alternative modi – passer helt med kravene til VR, der det er behov for stor båndbredde til både video og data, samt et ønske om å kunne levere nok strøm til hodesettet.

Derfor har de kommet opp med et forslag til en ny USB Type-C Alternate Mode, som det kalles, og da snakker vi selvfølgelig om en VirtualLink Alternate Mode.

Video, data og strøm

Ønsket er at denne skal ha en videobåndbredde på 32,4 gigabit per sekund, som tilsvarer DisplayPort 1.4 eller 4K-oppløsning med en oppdateringsfrekvens på 120 Hz. Dette finnes riktignok i dagens USB Type-C DisplayPort Alternate Mode, men med VirtualLink er det et ønske om å ha 10 gigabit/s med data over USB 3-standarden i tillegg – noe som ikke er mulig med dagens standarder.

Kabelfri VR er best, men det vil ikke alltid være mulig – eller praktisk.
Niklas Plikk, Tek.no

Foruten dette har vi altså dette med strøm, som er valgfritt med dagens USB-C, mens VirtualLink-standarden vil kreve at porten skal kunne levere minst 15 watt – og muliggjøre opptil 27 watt.

Et åpent spørsmål er hvordan VirtualLink-banden har tenkt å gjøre kablene lange nok, med tanke på at dagens USB 3.1 Gen 2 – som jo kreves for 10 Gbit/s – ikke tillater ledninger lenger enn én meter. Trolig ligger planen i å benytte seg av aktive kabler.

En annen ting er hvordan grafikkortprodusentene stiller seg til å eventuelt bake inn USB-funksjonalitet i sine produkter, men med tanke på at VirtualLink allerede har både AMD og Nvidia om bord, har de nok allerede tenkt på det.

Uansett snakker vi nok om noen år før en ny USB Type-C-port med VirtualLink Alternate Mode – som da bør gi nok strøm, databåndbredde og videobåndbredde til VR-behovet i overskuelig fremtid – kan være på plass i nye PC-er, VR-hodesett og aktuelle datakomponenter.

Men med denne slipper vi snart ledningen:
TEST: HTC Vive Pro >>>

(Kilde: Anandtech)

annonse