Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOculus Go

Vi tester Oculus' nyeste VR-briller: Oculus Go

VR-brillene som gjør akkurat det de lover.

Niklas Plikk, Tek.no

VR har blitt en veldig bred samlebetegnelse, og det er ikke alltid godt å vite hva du egentlig får når du kjøper et par VR-briller.

Den største forskjellen så langt har vært at de billigste variantene bruker mobilen din som både skjerm og innholdskilde, mens de dyreste VR-brillene har vært koblet til PC-er for å kunne by på langt bedre grafikk og mer avansert sporing.

Men nå har det kommet en ny utfordrer som havner litt midt i mellom de to kategoriene. De nye VR-brillene Oculus Go trenger nemlig verken en mobil eller datamaskin for å fungere, og den er priset såpass lavt at den er billigere enn begge alternativene.

Men er markedet klart for et dedikert VR-headset?

Ikke avansert, men avansert nok

Oculus Rift til venstre, Oculus Go til høyre.
Niklas Plikk, Tek.no

Oculus Go bruker billigere materialer enn selskapets dedikerte VR-briller, Oculus Rift, men føles likevel både solid og velkonstruert ut når du holder i dem. I stedet for at hele produktet er dekket av svart filt er det nå bare lysegrå plast, og øreputene er erstattet med et par smarte høyttalerhull skjult i selve hodebåndet.

VR-brillene sitter overraskende godt på hodet, med myke puter som presser mot ansiktet på innsiden og mulighet til å justere hvor stramt de sitter rundt hodet på tre forskjellige bånd. Det følger også med en utvidelsesring du kan putte på innsiden, slik at du skal kunne ha på deg vanlige briller uten at de treffer linsene. Som med andre typer VR-briller kommer du imidlertid ikke unna noen ulekre røde merker på kinnet hvis du bruker dem i lang tid. Med en batteritid på rundt 2-3 timer med spilling vil du garantert få merker rundt øynene.

Oculus Go er relativt lette i forhold til andre VR-briller.
Niklas Plikk, Tek.no

I motsetning til de fleste andre VR-briller på markedet trenger ikke Oculus Go at du kobler dem til verken en mobiltelefon eller en PC for å fungere. Alt finnes på innsiden av brillene, noe som både er en fordel og en ulempe. På den positive siden så slipper du å ha en kabel som henger fast i en PC, og du trenger ikke å ha en kraftig spill-PC for å kunne drive de avanserte spillene. Du slipper også å knote med en mobiltelefon, og oppgradere brillene hvert når mobilene endrer design.

Men den store ulempen er maskinvaren som du er nødt til å ta til takke med.

Her snakker vi om en 5,5 tommers skjerm på 2560 x 1440 piksler og en Snapdragon 821-prosessor. Om du er litt kjent med VR fra før vet du allerede nå at VR-opplevelsen til Oculus Go er på høyde med det du får med for eksempel fra mobilholderen Samsung Gear VR, men langt unna det du får hos dedikerte VR-briller som Oculus Rift og HTC Vive.

Til gjengjeld følger det med en liten fjernkontroll med Oculus Go, som du bruker for å styre hele VR-opplevelsen med. Den har en avtrekker-knapp på baksiden, en styreflate på toppen og to knapper foran. De to knappene bruker du stort sett for å navigere i menyer, eller for å rekalibrere hvilken vei du «ser». Denne funker stort sett veldig godt.

Selv om det går mest i plast, føles Oculus Go velbygd og solid ut.
Niklas Plikk, Tek.no

Ikke «ordentlig» VR

Du kan ikke bevege deg rundt i rommet med Oculus Go, så du er nødt til å enten stå stille eller sette deg ned.
Niklas Plikk, Tek.no

Den største merkbare forskjellen mellom billige VR-briller som Oculus Go og dyre varianter som Oculus Rift og HTC Vive, er hvor mye av bevegelsene dine den kan spore. De billige variantene er rett og slett ikke avanserte nok til å forstå hvor i rommet du befinner deg, bare hvordan du vrir, vender og roterer på hodet ditt. I Oculus Gos tilfelle gjelder det både brillene og fjernkontrollen, som begge er "låst" til faste posisjoner. Du kan vri, rotere og snu på hodet og hånda di, men du kan for eksempel ikke strekke ut armen for å ta tak i noe eller lene hodet ditt frem for å se nærmere på noe. Du kan heller ikke gå rundt i et rom, slik du kan med «ordentlig» VR.

Dette er begrensninger det er vanskelig å komme rundt uten eksterne sensorer og kameraer, i hvert fall slik sporing fungerer på dagens VR-produkter. Og til drøyt 2000 kroner, hva kan man vel egentlig forvente?

Silkemyk opplevelse

Første gang du skrur på Oculus Go setter du dem opp via mobilen din. Dette tar bare et par minutter, men gjennomgangen av funksjonene og det generelle designet på appen gir oss allerede her et godt inntrykk av produktet.

Slik ser hovedmenyen ut, med én av mange bakgrunner.
Oculus

Når vi har kommet gjennom oppsettet kan vi velge mellom å laste ned apper via mobilen, eller ta på oss brillene og gjøre prosessen fra «innsiden». Sistnevnte er jo mye morsommere, så vi endte opp med å gjøre så mye vi kunne fra innsiden av VR-verdenen.

Det er mange småting som er morsomt med VR-produkter, som ikke engang er vits å nevne når man skriver om andre produkter. For eksempel er det å kunne sette et bakgrunnsbilde på Oculus Go, som i praksis vil si et komplett 360-bilde rundt deg, en opplevelse i seg selv. For du velger ikke bare bilde på en liten firkantet skjerm, men hele omgivelsene dine. Det føles som å velge hvilket sted på kloden du vil befinne deg mens du styrer rundt i menyer, og selv om det bare er bilder så er det kult at de har gjort dette til noe man kan velge selv.

Navigering i menyer fungerer veldig godt takket være den lille fjernkontrollen som følger med. Vi sveiper oss sideveis gjennom de fleste menyer ved hjelp av å stryke tommelen over berøringsflaten, og trykker inn på ting via avtrekkerknappen på baksiden. I situasjoner som dette merker man ingenting av at sporingen av brillene og fjernkontrollen er annerledes enn på de dyreste modellene - det kommer først når du åpner et spill eller et program.

Spill, apper og moro

Vi lastet ned haugevis av apper og programmer for å få et skikkelig inntrykk av hvordan Oculus Go er i praksis, og det er ingen tvil om at det er et stort spenn i kvaliteten på appene her. Appene lastes ned via Oculus' nettbutikk, hvor alle sammen har fått en komfort-vurdering. Apper markert med grønt er trygge å bruke for nybegynnere, mens de røde vil få det til å kile i magen til selv de mest hardbarkede VR-entusiastene.

Apper som Netflix og Plex er naturligvis veldig komfortable å bruke, ettersom du bare sitter i en virtuell sofa og ser på TV. Coaster Combat derimot, et spill som kombinerer berg-og-dal-bane-kjøring med skyting, kan være litt mer utfordrende for både hode og mage å følge med på.

Trailer for spillet Coaster Combat.

I Coaster Combat blir du satt i en berg-og-dal-bane-vogn, og kjørt rundt i forskjellige omgivelser. Målet er å skyte ned forskjellige mål som suser forbi, eller som blir kastet mot deg, ved å sikte med den lille fjernkontrollen du holder i. Her merker du godt at Oculus Go ikke har noen måte å forstå hvor i rommet fjernkontrollen befinner seg. Den er alltid låst fast rundt hoftehøyde, og selv om du strekker ut hånda di foran ansiktet i virkeligheten, blir den fiktive pistolen sittende fast ved hofta i VR-verdenen. Man blir vant til det etterhvert, men det er en tydelig, og til dels irriterende, begrensning ved slike VR-briller.

I andre apper, som blant annet nevnte Netflix eller Oculus Video, fungerer VR-brillene helt ypperlig. Oppløsningen på skjermen du titter på er selvfølgelig ikke den aller skarpeste, og du ser definitivt piksler på skjermen, men når prisen er såpass lav føler vi ikke at vi kan forvente særlig mye bedre heller.

Konklusjon

Oculus Go fremstår som en perfekt inngangsportal for folk flest til VR. Bare det faktum at du kan bruke den helt uten å være avhengig av å ha en splitter ny mobiltelefon eller en kraftig PC, gjør produktet veldig interessant.

For Oculus Go gjør ikke noe revolusjonerende, men den leverer gode VR-opplevelser i en ny og billig forpakning, og det funker. Byggekvaliteten på både VR-brillene og fjernkontrollen er god, og menysystemet er intuitivt og lett å bruke. Apputvalget er foreløpig så-som-så, men det finnes et par gullkorn der som vil kunne gi deg mye moro.

Enten du aldri har prøvd VR før, eller allerede liker teknologien og har lyst på noe som er lett å ta med seg på reise, vil Oculus Go kunne by på mye moro.

Foreløpig er det kun mulig å bestille Oculus Go fra Oculus' egne nettsider. 32 GB-utgaven koster 219 euro (2100 kroner) mens 64 GB-utgaven koster 269 euro (2600 kroner). Du finner ikke en bedre, eller enklere, VR-opplevelse til den prisen noe annet sted.

Alternativer

HTC Vive Pro
Hvis du vil ha det beste av det beste

HTC Vive Pro

fra 36217:-

HTCs VR-briller kom nylig i en ny utgave som byr på bedre oppløsning, og som etterhvert vil kunne gjøres trådløse. Denne kombinasjonen vil trolig gjøre disse brillene til det beste VR-alternativet for deg med en kraftig spill-PC.Vi har fortsatt ikke fått HTC Vive Pro til test, men basert på inntrykket vårt av den første (vanlige) utgaven er vi trygge på at også Pro-utgaven vil gi en uovertruffen VR-opplevelse.

Samsung Gear VR SM-R325
For deg som har en Samsung-mobil

Samsung Gear VR SM-R325

Oculus Go ligner som sagt veldig mye på Samsung Gear VR med en mobil, men fordelen er at du slipper å koble til en mobil. Men, hvis du allerede har en Samsung-mobil så er vil denne kombinasjonen gi deg omtrent nøyaktig samme opplevelse som Oculus Go. Ulempen dukker først opp når du har lyst på en ny mobil, og den ikke lenger passer Gear VR-holderen din.

Oculus Go 32 GB
8
Meget bra
Anbefalt

Oculus Go 32 GB

8
Meget bra
sitatEn god introduksjon til VR

Fordeler

 • +
  Enkelt å sette opp
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  Behagelig å ha på
 • +
  Greit app-utvalg
 • +
  God pris

Ting å tenke på

 • Ingen form for rom-sporing
 • Varierende app-kvalitet
 • Litt utdatert mobilprosessor
annonse
Meta (Oculus) Go 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse