Nyhet

Starter program for å gjøre USB sikrere

Men kun for USB Type-C.

USB Implementers Forum (USB-IF) er en organisasjon som til stadighet forsøker å videreutvikle og forbedre USB-standarden. Nå har den gjengen – som blant annet inkluderer aktører som Apple, HP, Intel og Microsoft – startet et autentiseringsprogram for USB Type-C.

Målet med dette er å fremme bruken av en valgfri del av USB-standarden, nemlig en sikkerhetsprotokoll som lar datamaskiner og USB-enheter – det være seg slikt som ladere eller minnepinner – kommunisere og sjekke om tilkoblede enheter er «godkjente» eller noe annet og potensielt skadelig.

Denne autentiseringen skjer da før systemet tar imot noe fra det tilkoblede utstyret, enten det er data eller strøm. Poenget er da at en datamaskin ikke skal kunne bli skadet av en USB-lader som ikke er innafor spesifikasjonene.

Bilde: Google

Det samme vil gjelde for annen maskinvare, som eksempelvis en USB-pinne som har blitt tuklet med for å levere ondsinnet programvare når den kobles til USB-porten.

Kan ta litt tid

Selve autentiseringsprotokollen for USB Type-C er et par år gammel. Den støtter ladere, kabler og generelle USB-enheter, og bruker 128-bit kryptert kommunikasjon for autentiseringen – som enten kan være over USB-databussen eller kommunikasjonskanalene for strømlevering.

USB-IF har plukket ut sikkerhetssertifikatsselskapet DigiCert til å ta seg utdelingen av sertifikater.

Det er ikke kjent når USB Type-C-porter og -utstyr som støtter autentisering vil finne veien til markedet, men normalt sett tar det jo noen år å få inn ny teknologi. Det vil også bety økte kostnader, både i form av mer avansert maskinvare og selve sertifiseringsprosessen.

Et aktuelt spørsmål er hvordan bransjen skal løse problemet som vil oppstå når USB-enheter uten autentiseringsmuligheter møter på datamaskiner som krever det. Etter hva vi kan forstå, er det da opp til hver enkelt enhet med autentiseringssystemet som også bestemmer hvilke restriksjoner som skal gjelde.

(Kilde: Digi.no)

Les også
USB4 klar – ypper med Thunderbolt 3
Les også
Duket for forvirring med kommende USB 3.2
Les også
Microsofts nye Surface-modeller har fått norsk lanseringsdato
Les også
Vil ha ny USB-standard for å slippe VR-ledningkaos
Les også
Kjekt å vite om USB 3.1 og Type-C
annonse