Til hovedinnhold

USB-C: Thunderbolt og Lightnings endelikt?

Dette bør du vite om den nye superkontakten som Apples nye MacBook er utstyrt med.

Apple

Rydd vei for en ny type data-kabel: USB Type C. Den er eneste port til Apples nye MacBook, fører både strøm, lyd, bilde og data, og vil med all sannsynlighet bli innført i alle MacBook-modeller. Det kan bety slutten for Thunderbolt, Lightning og ikke minst MagSafe.

MagSafe

MagSafe var en liten genistrek i seg selv, og fungerte vel like godt som en investering i AppleCare. Magneter holdtstrømledningen på plass mot maskinen, og skulle noen komme til å snuble over ledningen, bare spratt den av uten å dra med seg verdier til mangfoldige tusen kroner ned på gulvet. MagSafe, du vil bli savnet.

Thunderbolt og Lightning

Apples egen Lightning, samt Intel-samarbeidet om Thunderbolt, har ikke blitt den suksessen man håpte på, ihvertfall ikke hva angår et bredt nedslagsfelt for tilbehør.

Her kan du lese mer om Lightning » (Cw.no)

Thunderbolt2 er fremdeles imponerende rask, med full dupleks opp til 20 Gb/sek i overføringshastighet. Typen benyttes primært til eksterne harddisker i arrayer for video-produksjon og andre med stort behov for båndbredde.

Thunderbolt.

Det Thunderbolt er for Mac, er Lightning for mobile iOS-enheter. Selve pluggen er liten og nett, og ikke minst symmetrisk slik at det ikke går an å sette den inn feil vei. Og den lille størrelsen tatt i betraktning er det et stort fortrinn fremfor micro-USB, som er en håpløst plundrete kontakt.

MFi

Hverken Thunderbolt eller Lightning har fått stor utbredelse, selv om potensialet er der. Få musikk-docker benytter kontakten, og de fleste velger heller trådløs strømming uansett. Philips var en av få som valgte å bruke Lightning som digital lyd-ledning frem til hodetelefoner.

Philips slår Apple på Lightning-kontakt:
Lanserer hodetelefoner med Lighting-tilkobling » (Cw.no)

Men Apple kan takke seg selv her – det er antakelig lisensieringen og kostnader forbundet med det strikte Made for iPhone-programmet som satte en effektiv stopper for innovasjon. For å gjøre det vanskelig å kopiere Lightning-ledningene ble til og med en liten ARM SoC-brikke satt inn i pluggene. Ikke rart ledningene ble dyre.

Én eneste USB-C-inngang er det du får. Denne kan lade opp maskinen, fungere som skjermutgang og overføre filer.

USB Type C

Men heldigvis ser det ut til at den nye bransjestandarden USB-C skal fri oss for alt dette. Kontakten er, som Lightning, symmetrisk og bare litt større rent fysisk. Den tar også både strøm, data og lyd/bilde – så alt ligger til rette for en arvtaker for de typiske USB-pluggene.

Hastigheten for USB-C er på høyde med forrige Thunderbolt-generasjon, med 10 GB per sekund. Og ved neste iterasjon er man antakelig på høyde med Thunderbolt 2.

USB-C er kompatibel med DisplayPort 1.2a med 5,4 GB/sek per spor opp til 4K ved 60 bilder i sekundet. Neste generasjon forventes å støtte 5K-oppløsninger. USB-C er også kompatibel med HDMI og VGA.

USB-C aksepterer strøm opptil 100 W med 20 V og 5 A, og det er mer enn MagSafe-adapteren er laget for. Så den kan faktisk drifte en Mac mini, rent hypotetisk. Også strømflyten er reversibel, slik at en MacBook kan lade en tilkoblet iPhone.

Beklageligvis har ikke Apple tatt seg bryet med å lage en USB-C til Lightning-adapter, så man må eventuelt ta omveien via en AV-adapter i tillegg til en Lightning-USB-ledning. Det er tydelig at Apple selv ikke ønsker dette, men kanskje noen andre tar på seg ansvaret.

Generelt er utformingen av adapterne like i utseendet som de var siden iBook-ene i plast, og de kler ikke de nye aluminiumsmaskinene noe særlig. Dyre er de også. Det er nesten så man lurer på om det er en del av en større plan om å få oss til å slutte å bruke ledninger overhodet – Apples fremtid er definitivt trådløs.

Les også Macworlds kommentar i forbindelse med denne ukens lansering:
– Apple er tilbake i normalform » (Cw.no / Macworld)

annonse