Til hovedinnhold

Nå gjør Valve VR med Vive enda bedre

Introduserer «Motion Smoothing».

Vegar Jansen, Tek.no

De mest populære systemene som kan gi oss virtuell virkelighet er stadig i utvikling, og nå har Valve begynt betatestingen av en teknologi som skal gjøre opplevelsen enda litt bedre for brukere av HTC Vive og Vive Pro.

«Motion Smoothing» kaller de moroa, og målet med dette er todelt. For det første er håpet at teknologien vil gjøre det mulig for folk med ikke optimal maskinvare – altså som ikke har de nyeste og beste grafikkortene – å likevel kunne nyte av de stadig flere VR-opplevelsene.

Det andre er å gi folk som faktisk har bra maskinvare muligheten til å skru opp oppløsningen enda et hakk eller to.

«Gjetter» seg til neste bilde

Motion Smoothing skal slå inn når SteamVR-applikasjonen merker at det går for fort i svingene og grafikkortet ikke vil klare å levere det neste bildet i tide – altså at vi får det som på engelsk kalles «frame drop».

Valve

I et slik tilfelle vil teknologien gå inn og se på de to forestående bildene og estimere videre bevegelser og animasjon – eller ganske enkelt gjøre en slags «kvalifisert gjetning» på hvordan det neste bildet vil bli og putte dette inn i stedet – noe som vil holde bildefrekvensen der den må være.

VR har som kjent høye krav til grafikkytelse for at opplevelsen skal føles naturlig. For HTC Vive er frekvensen på 90 Hz – altså må PC-en levere minst 90 bilder i sekundet – mot 60 Hz som er mer vanlig på monitorer og TV-er.

I ytterste konsekvens skal Motion Smoothing kunne skalere til å sette inn så mye som tre «gjettede» bilder for hvert bilde den får fra grafikkortet.

Funksjonaliteten skal være helt automatisk og slå seg av og på ettersom det er behov for det. Ideelt sett vil altså dette gjøre maskinvaren i stand til å kjøre VR-applikasjoner den ikke tidligere klarte, eller i bedre kvalitet.

I skrivende stund er Motion Smoothing som nevnt i en betafase, og dessuten kun tilgjengelig for folk med Windows 10 og Nvidia-grafikk. Dersom dette gjelder for deg, kan du om ønskelig prøve det ved å bli med i SteamVRs betaprogram.

(Kilde: Valve)

annonse