Samsung Z først med nytt operativsystem

Samsungs første mobil med det nye OS-et Tizen kommer rett over sommeren.

Samsung lanserte i går telefonen Samsung Z. Dette er altså ikke en av selskapets mange Galaxy-modeller. Det er i stedet den første telefonen på markedet med Samsung og Intels nye operativsystem Tizen (uttales /ˈtaɪzɛn/).

Bærer på Galaxy-arv

Designmessig er ikke dette noen stor bombe av noen telefon. Den bærer på relativt solide mengder Samsung-arv, men i forbifarten likner den også en del på LGs tidligere flaggskip, 4X HD.

De avrundede hjørnene er borte, og det eneste som bryter en nokså flat bakside, er skrånende kanter opp mot hver langside. Belegget som dekker baksiden er det samme imiterte skinnet vi kjenner fra Galaxy Note 3.

Akkurat som på Galaxy S5 har Samsung bygget inn en pulssensor på baksiden, under kameralinsen.

Foto: Samsung

Tizen på alle enheter

Tizen er basert på Linux, og er utviklet med tanke på å gi den samme brukeropplevelsen på tvers av enheter som mobiltelefoner, nettbrett, smartklokker, systemer for bilunderholdning, smarte TV-er og mye annet.

Det nye OS-et utvikles som et samarbeid mellom en rekke selskaper, med Samsung og Intel som pådrivere.

Selve Tizen-menyene følger for en stor del Samsungs egen designtradisjon, og har du fulgt Touch Wiz en stund ser Galaxy Z ut som en telefon du enkelt kan finne deg til rette på.

Foreløpig er det litt ukjent akkurat hvilke funksjoner som følger Tizen inn på Samsung Z, men selskapet hevder at rask oppstarttid, og kjapp veksling mellom apper, skal være blant systemets styrker.

Gode spesifikasjoner, men ikke helt på topp

Samsung Z slippes i Russland til høsten. Spesifikasjonene er ikke så ulike de du finner i Galaxy S5, med firekjernet Snapdragon-prosessor klokket til 2,3 GHz. Samsung Z har 2 GB RAM, 16 GB internminne, plass for minnekort, skjerm med 720p-oppløsning (Ikke full HD som S5), 8 megapiksler hovedkamera, 2,1 megapiksler forntkamera, LTE, NFC Ir-sender, pulsmåler og fingeravtrykksensor.

Telefonen har altså svakere skjerm og et enklere kamera enn toppmodellen S5. Brukergrensesnittet er også temmelig likt det du får med Galaxy S5, hevder Sammobile.

Tizen på smartklokker

Samsungs første Tizen-produkter i Norge er de nye Gear-klokkene. Gear 2 minner om Galaxy Gear, men er raskere og har bedre batterikapasitet enn sin forgjenger som kjører Android..

Samsung Z skal også komme til markeder utenfor Russland, men når dette skjer eller hvilke markeder det siktes til, har Sammobile ingen opplysninger om.

Samsungs forrige forsøk på å skape sitt eget OS, Bada, gikk rett vest. Det er neppe derfor Tizen lanseres i øst, men Samsung har antakelig innsett at det blir vanskeligere å komme inn i markeder der Google og Apple allerede har festet et solid grep.

Les også: Samsung Bada på skraphaugen

Få med deg vår test av Tizen-klokken Samsung Gear 2 her »

Les også
Ingen toppmodell i metall fra Samsung likevel?
Les også
Samsung klar med sin første Android Wear-klokke
Les også
Video viser Samsungs nye Tizen-telefon i bruk
Les også
Samsung bytter ut Android
Les også
Samsung droppet Android i sine nye smartklokker
Les også
Samsungs nye mobil-OS kom først i et kamera
Les også
– Samsung Galaxy S5 kommer i to versjoner
annonse