Til hovedinnhold

Visa vil inn overalt

Lanserer mobilbetaling og PayPal-konkurrent i løpet av året.

Visa

Nordmenn er på verdenstoppen i bruk av bankkort. Nesten én av to kroner vi bruker, går innom et plastkort med Visa-logo på.

I dag er kontantene Visas største konkurrent, og med årets nylanseringer vil de sørge for at enda flere av betalingene dine går via Visas kort og klareringssentraler.

Nå er det klart at både nettløsningen V.me og mobilløsningen Visa Paywave skal lanseres for et norsk publikum i løpet av 2014.

Paywave er Visas plattform for mobilbetaling og kontaktløs betaling, som kommer til å ligge i bunnen av veldig mange av de NFC-løsningene som etter hvert vil komme til å bli lansert.

Paywave-navnet spiller på vinkebevegelsen du gjør med kortet foran en automat som leser det av via NFC (Near Field Communication). Har du et bankkort eller en mobiltelefon med NFC-antenne innebygget, kan du betale uten å være i kontakt med betalingsterminalen. Signalene har imidlertid kort rekkevidde, så du må være innenfor noen centimeters avstand for at teknologien skal virke.

Bussbillett på Visa-kortet?

I flere land i Europa er teknologien allerede i bruk. I London kan du for eksempel betale med Visa-kortet ditt på bussene i stedet for det NFC-baserte reisekortet Oyster. Også i Oslo vil Visa gjerne bistå Ruter:

– Det vil jo være en enorm fordel for transportselskapene å slippe å drifte lukkede systemer som ikke ligger innenfor deres kjerneoppdrag. I London bistår vi transportselskapet med alt fra administrasjon av løsningen, til å legge inn løsninger for ukeskort og månedskort i Visa-løsningen, sier Visas norgessjef Wilhelm Wisbech.

I Norge har Eika-gruppen allerede begynt utrullingen av Visa-kort som støtter Paywave, mens flere banker ifølge Wisbech uttrykker interesse for løsningen. Et antennesymbol ikke ulikt Wi-Fi-symbolet, forteller deg om du har med et Paywave-kort å gjøre.

Også mobilbetalingsløsningen Valyou, et samarbeid mellom Telenor, DnB og flere norske banker, vil ha Visas Paywave-løsning i bunn.

Lanserer PayPal-konkurrent

Visa lanserer også den nye nettbetaluingsløsningen V.me i Norge i løpet av 2014. I dag bruker mange nettbutikker Verified by Visa, der du må tilleggssignere med et passord fra banken eller kodebrikken fra Bank ID for å oppnå ekstra sikker nettbetaling.

Dette er imidlertid såpass tungvint at Visa mener at opptil 40 prosent snur i kassa i stedet for å gjennomføre kjøpet.

V:me vil være en digital lommebok der man legger inn sine Visa-kort, og så beskytter disse med et brukernavn og et passord. I prinsipp vil ikke løsningen være ulik Paypal, Ebays betalingstjeneste som har blitt en verdensomspennende nettsuksess.

Også hos Paypal går en stor del av betalingene via Visa-kort, men Visa vil likevel tettere på kundene:

­–Vi vil være nærmere kundene og tilby kundene flere tjenester, sier Wisbech til Mobilen.no.

Tror mange aktører vil forsvinne

Én av disse tjenestene kan bli målrettet markedsføring basert på de transaksjonsdata Visa sitter på og det de sier om dine handlevaner. Visas banker og samarbeidspartnere vil kunne gi målrettede tilbud til sine kunder basert på de data Visa sitter på om kundenes kortbruk. Visa er imidlertid tydelige på at denne type markedsføring forutsetter aktivt samtykke fra kundene.

2014 er året da det ventes at «alle» skal innføre mobilbetaling. Så godt som alle disse kommer på en eller annen måte til å benytte seg av betalingsløsninger fra Visa.

– Det er riktig at det kommer mange nye aktører på markedet. Mange vil også forsvinne igjen. Vi tror de som har stayerevne er de du kjenner og føler deg trygg på. Samtidig er det bra med nye løsninger, sier Wisbech, som mener betalingsformidlerne går spennende tider i møte.

Les mer: Disse kjemper om din mobile lommebok

annonse