Til hovedinnhold

Slik beskytter du kortet

Det finnes én idiotsikker metode

Kurt Lekanger, Mobilen.no

Informasjonen lagret i neste generasjons bankkort kan gjøre det enkelt å stjele kredittkort-informasjonen din ved hjelp av trådløs teknologi. Bankene gjør mye for å beskytte deg, men hvis du ikke syns det er nok, er det en idiotsikker metode du kan ta i bruk.

DNB, Eika (tidligere Terra-gruppen) og Sparebank1 har alle gjennomført piloter med kontaktløs betaling med mobil eller bankkort. Kontaktløs vil si at du bare trenger å holde kortet eller telefonen i nærheten av betalingsterminalen for å gjennomføre en betaling.

DNB har testet mobilbetaling via NFC basert på Mastercards Paypass-plattform, mens Eika og Sparebank1 bruker Visas Paywave-plattform. Sparebank1 satser utelukkende på kortbetaling, mens Eika har lansert testprosjekter med både mobil og kort.

Krever maksbeløp

Felles for all kontaktløs betaling er at kortleverandørene krever et maksbeløp før du må validere transaksjonen. Dermed må kortet ditt «sjekke inn» hos banken med jevne mellomrom for å sikre at det ikke er på avveie. Tanken er at kontaktløs betaling bare skal brukes til småbetalinger, så hos Eika har de satt maksbeløpet til 175 kroner.

Alle bankene følger Visa og Mastercards standarder for sikkerhet. Dette er internasjonale standarder, og man vurderer forløpende alle ordninger i samarbeid med Visa og Mastercard.

Telenor krypterer også deler av den informasjonen som beveger seg gjennom mobil og terminal i sin løsning:

– Slik vi har designet løsningen så kommuniseres noe informasjon kryptert og noe informasjon kommuniseres ukryptert, dette er etter EMV sin standarder. Informasjonen som kommuniseres ukryptert vil ikke kunne benyttes til en betaling, sier prosjektansvarlig Viktoria Erngard i Telenor til Mobilen.no.

Bruk aluminiumsfolie

Ved bankenes standardiseringskontor er de kjent med metodene for å fjernavlese pass og bankkort, og at det finnes mange måter å lage en egnet leser på.

– Det trenger heller ikke være det samme kortnummeret som brukes i NFC-løsningen som ved netthandel, så det kortnummeret som leses av har ikke nødvendigvis noen verdi, sier Lise Arneberg til mobilen.no.

Norske banker har foreløpig ikke laget noen felles løsning for NFC-betaling. Dersom dette skjer, vil sikkerhet være en sentral del av løsningen, sier Arneberg.

For de som vil være på den helt sikre siden, har Arneberg følgende anbefaling:

Det er lett å finne en kortholder av metall som ikke slipper gjennom radiobølger. Metallfolie gjør nytten også. Ligger kortet (eller passet) i en slik holder er denne typen avlesning ikke mulig, sier Arneberg.

Les også: Android-app stjeler kortinformasjonen din

Mer om
annonse