Til hovedinnhold

Lanserer mobilbetaling før sommeren

Etter mange forsinkelser lover nå Valyou at det blir nasjonal lansering av NFC-basert mobilbetaling før sommeren 2014.

iStockphoto / 21211476

Det var i et foredrag på et seminar i regi av NUF Mobil agenda i desember at administrerende direktør Tor Jacobsen i TSM Nordic kom med dette løftet. I første omgang lanseres tjenesten med Visa, men seinere skal også Mastercard komme med.

TSM – Trusted Service Manager – er et selskap som ble startet av Dnb og Telenor med mål om å lage en åpen løsning for betaling med mobiltelefonen.

Administrerende direktør Tor Jacobsen i TSM Nordic sier til tross for positive tilbakemeldinger er det fortsatt mye som skal på plass i Valyou-løsningen.

Langdryg utvikling

Historien om mobil betaling fra Telenor og Dnb er svært lang. De forrige løftene fra Valyou var lansering høsten 2013. Dette er nå forskjøvet til en forsiktig lansering våren 2014 med nasjonal lansering rett før sommeren.

Tor Jacobsen legger ikke skjul på at det er utfordrende å få på plass betaling via mobiltelefonen.

– Vi har fått masse innspill etter å ha testet løsningen. Svært få av de i utgangspunktet positive testerne er negative til Valyou. Samtidig viser testene at det fortsatt er mye å jobbe med her. Blant annet er det ikke slik at en mobil med NFC-støtte nødvendigvis er satt opp for å ta NFC i bruk. Det trengs grundig opplæring av de som jobber i mobilbutikkene slik at de kan rettlede kundene, sa han.

Pin over 200 kroner

Mobilbetalingen består av NFC-støttede smartmobiler med en app fra Valyou, NFC-støttede betalingsterminaler og avtaler med banker og betalingsselskaper. Jacobsen forteller at folk på samme tid ønsker å gjøre betalingene uten å taste koder, samtidig som de er bekymret for sikkerheten. Valget Valyou har falt ned på er å tillate pin-løse kjøp under 200 kroner. Men for å hindre misbruk må pin-kode tastes for hvert tredje kjøp.

Bjørn Skjelbred i DNB viste frem Valyou på Appworks-konferansen rett før jul.

– Vi ser at kundene liker veldig godt å få kvittering på hvor mye penger de har brukt rett etter transaksjonen. Det gir trygghet. De liker også at det går så fort å betale, enkelte sier det er sjokkerende enkelt å betale med løsningen og bekymrer seg for hva som skjer om mobilen mistes. Nå skal vi ha en «softlaunch» med flere eksterne brukere før vi lanserer nasjonalt. Først med Dnb og seinere med andre kort utover høsten, sier Jacobsen og slår fast at det er enormt mye som må på plass. Blant annet må utfordringen med at Apples Iphone ikke har NFC-støtte finne en løsning. I det norske markedet er rundt halvparten av smartmobilene fra Apple.

Teknologileverandør

Blant annet er det ikke avklart hvem som tar tapet dersom en mobil blir stjålet og løsningen misbrukt. Også lojalitetskort skal inn i løsningen i løpet av høsten.

– Vi drøfter også mobil til mobil-betaling, men dette er foreløpig ikke en del av opplegget vårt, sier han.

Valyou er i dialog med aktører i flere land om betalingsløsninger. Jacobsen forteller at det er veldig ulike forhold fra land til land. Kanskje blir Valyou en ren teknologileverandør i enkelte land, men en betalingsaktør i andre.

Lås opp døren

Under et foredrag på Appworks-konferansen rett før jul fortalte Bjørn Skjelbred i Dnb at den mobile lommeboken også vil kunne brukes til andre ting enn å betale med.

Det har blitt testet ut å få hotellnøkler inn i en mobil lommebok. Da kan du sitte i taxien på vei til hotellet, og aktivere romnøkkelen i den mobile lommeboken. Så kan du gå direkte til rommet og låse opp når du ankommer hotellet.

– Det å slippe innsjekkingskøer er en fordel for både hotellet og gjester, fortalte Skjelbred.

Les også: Disse slåss om din mobile lommebok

Mer om
annonse