Disse slåss om din mobile lommebok

Mobilselskaper, banker og IT-selskaper vil alle ha en andel av nytt betalingssystem.

I framtida vil det være vanlig å betale kaffen med mobilen.Foto: Telenor

Det er sikkert som banken. Om et par år kommer det til å være like vanlig å dra fram mobilen som bankkortet når du skal betale for parkering, kinobilletter eller en kaffelatte.

Like sikkert er det at aktører fra både bank- IT og mobilbransje står i kø for å sikre seg deler av inntektene den nye betalingsteknologien vil generere. De mest optimistiske analytikerne hevder at markedet for mobilbetalinger kan være verdt tusen milliarder dollar allerede i 2015.

I det norske markedet foregår det nå et kappløp mellom mange aktører som vil sikre at deres teknologi blir normen. Mange er allerede godt i gang, mens andre er blitt stående igjen i startgropa. Det eneste mange av tjenestene har felles, er at de er basert på NFC eller mobilteknologi. Ellers er det stor variasjon mellom de forskjellige tjenestene og løsningene.

Mange aktører i markedet

Under får du en liten oversikt over de fremste aktørene i det norske markedet. Listen er på ingen måtte uuttømmelig, til det er det for mange aktører:

Visa: Får egne betalingskort med NFC. I tillegg samarbeider de med en rekke aktører om å formidle betaling via forskjellige mobilløsninger.

Mastercard: Får egne betalingskort med NFC. I tillegg samarbeider de med en rekke aktører om å formidle betaling via forskjellige mobilløsninger.

Valyou(Telenor,DnB): Valyou er Telenor og DnBs felles prosjekt for mobilbetaling via NFC. For å bruke tjenesten må du både ha Telenor-abonnement og være kunde i en bank som er med på prosjektet. Valyou vil gjøre det mulig å kjøpe varer til under 200 kroner uten å taste kode, ved å veive telefonen foran terminalen. Ved kjøp over 200 kroner vil du måtte slå kode.

Wywallet(Netcom, Telenor og Tele2): Wywallet er et samarbeid mellom mobiloperatørene om en felles betalingsplattform. I Norge står dette samarbeidet på stedet hvil etter at den svenske løsningen er møtt med massiv kritikk. Det svenske Røde kors rapporterte for eksempel at deres inntekter fra SMS-donasjoner falt med 90 prosent etter overgangen til Wywallet. Wywallet har senere tatt flere grep for å gjøre registreringen til tjenesten enklere for kundene, men de norske operatørene avventer fortsatt en felles løsning, og sier de følger Wywallet nøye for å ta med seg lærdom. Vår kommentator Geir Sand Nilsen tror Wywallet kommer til å slite i motvind, blant annet fordi den krever registrering og ikke dekker hele markedet.

iZettle: Kortbetaling via mobil. Ved hjelp av en app og en kortleser kan du gjøre smarttelefonen til en mobil betalingsterminal. Lave oppstartutgifter og fleksibel løsning gjør dette til et godt alternativ til deg som trenger en betalingsterminal av og til, uten å måtte investere store summer og signere leieavtaler som løper over lengre tidsrom.

Norsk selskap satser

mCash-appen kan brukes både til å overvøre penger og til å betale i butikk.Foto: mCash

mCash: Norske mCash kan kobles opp mot bankkort, banker eller kredittkort, og kan brukes både til pengeoverføringer mellom personer og til betaling I butikk. Ved betaling i butikk skanner du en QR-kode i kassa og slår PIN-kode, og vips så er varen betalt. For butikkene er dette kostnadsbesparende, da det ikke forutsetter investering i nye kasser eller betalingsterminaler. Når du overfører penger til en person som ikke har installert mCash-appen, vil vedkommende få beskjed om å installere appen for å motta pengene.

MeaWallet(Meawallet,Tieto): Dette er ikke en app, men en sikker komponent som legges inn I mobiltelefonen. Tieto ønsker å lage et åpent økosystem for banker som ikke vil lage sin egen løsning. Den mobile lommeboka skal romme betalingskort, lojalitetskort, kvitteringer, rabattkort og ID-kort, og vil støtte både NFC- og OTA (Over The Air)-betaling.

Facebook: Jobber med en løsning som skal la deg betale for varer og tjenester inne i mobilapper ved å identifisere deg med Facebook-innlogging. Dermed trenger du ikke taste inn annet enn Facebook-brukernavn og passord. Hvis dette blir en realitet, vil Facebook bli en direkte konkurrent til Paypal.

PayPal: Paypal snuser ivrig på det nordiske markedet for mobilbetaling. I Sverige har selskapet testet en løsning som lar deg betale med en Paypal- app i butikken – via NFC. I Storbritannia har Paypal også testet mobilbetaling i butikk med ansiktsgodkjenning som autentisering. Også dette helt uten pin-kode.

Les mer: Bruk smarttelefonen som kortterminal

Les også
Får vi trådløse lommetyver?
Les også
Endelig kan du betale i butikken med mobilen
Les også
Apple-lansering kan bety slutten på 10 års venting
Les også
Gullavtale til iZettle
Les også
Deler ut to millioner – brukerstedene ikke klare
Les også
PayPal klar med fingeravtrykk­betaling på Galaxy S5
Les også
Gule Sider vil få mobilsurferne inn i butikken
Les også
iPhone-brukerne må vente på Valyou
Les også
Kaffen blir dyrere med mobilbetaling
Les også
Stor interesse for norske MeaWallet
Les også
Nå kan du betale burgeren din med mobilen
Les også
iZettle inn hos Eplehuset
Les også
mCash får mer cash
Les også
Visa vil inn overalt
Les også
– Apple planlegger mobilbetaling
Les også
Lanserer mobilbetaling før sommeren
Les også
Chess-kunder får BankID på mobil
Les også
Nå kan du betale parkeringen med PayPal
Les også
Google lanserer betalingskort
Les også
Mobilhandel er fortsatt i startgropa
Les også
Viste ny betalingsløsning på Gulltasten
Les også
Vil selge dine kjøpevaner
Les også
Ungdom er lei av kontanter
Les også
Lanserer mobil lommebok for finansbransjen
Les også
–Apple har stilt seg selv på sidelinjen
Les også
PayPal tester mobilbetaling med ansiktsgodkjenning
Les også
Mobilen kan erstatte passordet
Les også
Svensk mobilbetaling: Vi er ikke en fiasko!
Les også
Denne appen erstatter bankkortet ditt
annonse