Vil selge dine kjøpevaner
Mobilbetalingsløsningen mCash lover at lansering er like rundt hjørnet.
Norske mCash er svært nær en lansering, sier gründer og administrerende direktør Daniel Döderlein. mCash skal gjøre det enkelt å betale med mobilen, og selskapet har allerede sikret avtaler med viktige samarbeidspartnere.
Når mCash lanserer vil det være gjennom partnere som Deli de Luca, Bunnpris, Starbucks og Peppes Pizza. Partnerne vil markedsføre løsningen gjennom tilbud og informasjon på utsalgsstedene.
Potensialet er stort. Gjennom avtaler med Visma Retail og Lindbak har mCash sikret seg at mellom 70 og 80 prosent av digitale kassaapparat i Norge støtter løsningen hvis brukerstedene skulle ønske å ta den i bruk.
Vil ha hele markedet
mCash har også avtaler med Visa, Mastercard og American Express. Med det mener Döderlein at det vil være mulig å bruke tjenesten nesten overalt.
Døderlein vil ikke begrense seg til betaling i butikk:
– Vi vil tilby betaling i butikk, over nettet og mellom privatpersoner. Jeg ser ingen grunn til at vi skal begrense oss til én eller to av disse tingene, som mange av konkurrentene våre gjør. Vi tror forbrukerne vil velge det enkleste alternativet, sier Döderlein til Mobilen.no.
mCash har også sikret seg avtale med Evry i Norge. Det betyr at alle banker som bruker Evrys systemer, og det er mange, kan få tilbudet om å implementere mCash-løsningen i sine systemer. Döderlein ønsker ikke at bankene skal oppfatte mCash som en konkurrent.
- Vi vil være bankenes beste venn. Med vår løsning øker bankenes inntekter ved at mellomledd forsvinner, sier Döderlein til Mobilen.no.
Vil selge dine kjøpevaner
mCash er en smarttelefon-app som lar brukeren betale i butikk ved å skanne en QR-kode. Brukeren bestemmer selv om løsningen skal be om passord ved hver betaling eller ikke. mCash kan også brukes ved betaling på nett og til overføring mellom privatpersoner.
I tillegg til en liten andel av hver transaksjon, vil imidlertid mCash ha en annen inntektskilde. I samarbeid med partnerne ønsker de å samle inn detaljert informasjon om brukerne. Hvor de handler, hva de handler og når de handler. Dette vil de bruke til å gi brukerne effektive og målrettede tilbud.
Dette kan illustreres ved at en mCash-bruker som går inn i en Burger King-restaurant får følgende tilbud:
”Hei, og velkommen til Burger King. Kan vi telle deg og registrere dine kjøp? Som takk for samarbeidet får du hver 6. burger gratis.”
Ifølge Döderlein skal hvert enkelt tilfelle kreve kundens uttrykkelige samtykke, og det skal gå tydelig frem av forespørselen hva man gir samtykke til. Det skal også være enkelt å trekke samtykket igjen.
– Det vil bli opp til våre partnere å gjøre tilbudene så attraktive at kunden ønsker å dele sin informasjon. For for eksempel banker er det viktig å levere gode tjenester. Da er det verdifullt for dem å ha mest mulig kunnskap om kunden, sier Döderlein.
Döderlein tror at på sikt kan inntektene fra salg av kundenes data bli større enn inntektene fra betalingsformidlingen. Han er imidlertid forberedt på at konseptet kan skape reaksjoner.
– Vi har vært i dialog med Forbrukerombudet og Datatilsynet, og ingen av disse har noen problemer med at vi distribuerer data så lenge kundene samtykker. Vi vil også spørre eksplisitt i hvert tilfelle i stedet for å begrave samtykket i brukerbetingelsene slik enkelte andre aktører gjør, sier Döderlein.
Jakter smarte penger
mCash planlegger å lansere løsningen så snart alt er klart for en koordinert utrulling hos partnerne. Norgeslanseringen er fullt finansiert, men dersom selskapet skal ekspandere ut over Norges grenser trengs ytterligere kapital.
Til det ønsker Döderlein seg ”smarte penger”. Med det mener han investorer som har en interesse av at produktet skal lykkes og muligheter til å hjelpe det på vei. Som eksempel nevner han internasjonalt eksponerte banker som trenger å fornye sitt tilbud til kundene.
– Vi vil ha de pengene som gir oss industrielle muligheter, sier Döderlein til Mobilen.no.
Les mer: Disse kjemper om din mobile lommebok