Til hovedinnhold

– Verdensrommet lukter forferdelig

Astronauter forteller om spesielle odører der oppe.

NASA, Public Domain

Har du noen gang lurt på hvordan det lukter i verdensrommet? Man skulle kanskje ikke tro at det luktet noe som helst, men astronauter som har vært ute i det store tomrommet er alle enige: Det lukter ille.

Og nå vil NASA reprodusere stanken her på jorda.

Vil unngå luktsjokk

Å komme ut i verdensommet kan være et sjokk på mange måter: Ingen tyngdekraft, men mye tomrom, stillhet og ensomhet. Og tydeligvis også en høyst merkverdig lukt.

NASA ønsker nå å gjøre framtidige astronauter mer forberedt på hvordan det er å være i rommet, og samler derfor inn informasjon om nøyaktig hva det lukter fra ekspertene – astronautene som har vært «utendørs».

Hva lukter det?

Astronautene har nemlig gitt temmelig konsistent informasjon om hva verdensommet lukter. Krutt, sveiserøyk, varmt metall og tørrstekt kjøtt, med en dash sovel.

Ved hjelp av duftkjemikeren Steve Pearce skal NASA prøve å gjenskape denne odøren én gang for alle, slik at vi endelig får vite hvordan verdensommet dufter.

En av de viktigste årsakene til stanken er visstnok vår egen atmosfære. Når astronautene beveger sin masse fra rom til romstasjon, blir høyenergivibrasjoner i medbrakte partikler blandet med lufta. Dette resulterer altså i den spesielle aromaen astronautene inhalerer.

Bli vår fan på Facebook!

(Kilder: The Atlantic via Dvice)

annonse