Til hovedinnhold

Mobilen prøvekjører Nokias nye toppmodell N97

Spennningen i den store konferansesalen var nesten til å ta og føle på da Anssi Vanjuki i dag presenterte det som skal bli Nokias neste flaggskip, modellen N97.

Og etter at reklamefilmer var snurret, spesifikasjoner listet opp og telefonens attributter behørig oppskrytt, fikk vi omsider anledning til å trykke litt på den selv også.

Kompakt

Telefonen viste seg å se mindre ut i virkeligheten en presentasjonen ga inntrykk av. I hånden kjennes den omtrent som N96. Ingen superslank designmodell, men heller ikke noe utpreget lommelodd. Med tanke på at den har fullt qwerty-tastatur og 5 megapiksler kamera, så er målene slett ikke ille.

Åpningsmekanismen, der fronten skyves til siden og avdekker et qwerty-tastatur, fungerte også greit. Noe annet hadde vi heller ikke ventet. Hengslen er ikke trinnløs, men låser skjermen i en vinkel på 35 grader.


Hengslen er stabil og fungerer godt. Hvor solid den er får tiden vise.

Tastatur

Men tastaturet var vi spent på. Nokia har nemlig gjort så mye rart på tastatursiden at vi ikke kunne ta det som en selvfølge at vi ville finne et velfungerende tastatur på N97.

Men det gjorde vi. De små puteformede tastene er lette å kjenne, og selv om de er relativt statiske, så gir de en markert tilbakemelding når vi skriver. Her går N97 faktisk både HTC Touch Pro og Sony Ericson Xperia X1 en høy gang.

Telefonen har bare tre tastrekker, og dermed måtte vi bruke funksjonsknappen en del når vi skulle legge inn tekst med tall og symboler.


Tastene overrasker positivt

Skjerm

Skjermen på telefonen måler 3,5 tommer, det samme som skjermen på Iphone. Oppløsningen er 360x640 punkter (Widescreen). Når du tenner skjermen får du øyeblikkelig oversikt over mail, kontakters aktivitet på Ovi, Facebook, de siste nyhetene, været eller hva du måtte ønske. Startskjermen er nemlig basert på Widgets, og det betyr at du selv avgjør hvilken informasjon du vil at skal ligge tilgjengelig på fronten. Rekkefølgen på disse Widget-ene bestemmer du også enkelt. Du han også feie startskjermen fri for informasjon med et fingerstrøk.

Løsningen minner unektelig mye om den som du finner Samsung Omnia eller LG Renoir.


Startskjermen viser mye informasjon. Hva den skal vise velger du selv.
Nå er det fremdeles en god stund til N97 kommer i salg. Det er nok også årsaken til at telefonen vi prøvde ikke oppførte seg helt stabilt. Blant annet opplevde enkelte ganger at den slet med å reagere på våre berøringer. Berøringsskjermen minner ellers mer om de som er på Windows-mobiler, enn hva vi kjenner fra Iphone.

Megaminne

Hvordan telefonen vil oppføre seg når vi fyller det 32 GB store minnet med filer gjenstår også å se. Det krever unektelig en del av telefonen om den skal kunne skumme problemfritt frem og tilbake i et såpass stort filbibliotek. Men at telefonen er rask viser en surferunde på nettsteder med Flash-video. Vi kan flytte skjermbildet rundt på telefonen mens filmen spilles av, riktig nok med litt større etterslep enn når vi panorerer sider uten video.

Men den kan i det minste vise Flash-video i nettleseren, og ikke bare spesielle nedkrympede mobilversjoner, slik enkelte andre opererer med.


Baksiden avslører at telefonen har kamera med 5 megapiksler oppløsning. Litt skuffende kanskje, når konkurrentene er gåt videre til 8 Megepiksler? Men megapiksler er ikke alt.

Dyr

Telefonen vil koste rundt 5500 kroner. Den kommer til Norge en gang i løpet av første halvår 2009. Da skal den også være integrert med de nyeste Ovi-tjenestene som Ovi Maps og Ovi Messenger.

Vi har selvsagt ikke fått aledning til å se på mer enn en brøkdel av det den ferdige telefonen skal kunne by på, men vi gleder oss allerede til å teste den ut med Ovi-løsninger og ferdig programvare på plass.

Mer om
annonse