Guide

Programmene vi elsker å hate

Introduksjon

I denne artikkelen finner du programvare (i utgangspunktet Windows-basert) som mange av oss av en eller annen grunn elsker å hate. Vi tipser deg om en rekke alternative programmer og operativsystemer.

Hva gjør et program "dårlig"?

Det kan eksempelvis dreie seg om at programmet er tungt å kjøre, eller at det er lite brukervennlig, eller at grensesnittet er komplisert eller fancy. Men, alt er relativt – noen liker faktisk at et program har mange funksjoner, og fancy brukergrensesnitt med mange effekter. Er du derimot en av dem som liker å ha det enkelt, minimalistisk og oversiktlig, da er denne artikkelen for deg.

Det er dessverre ofte slik at utviklere overdriver når de legger til flere og flere muligheter og funksjoner i nye programversjoner, noe som i mange tilfeller går utover brukervennligheten og/eller ytelsen. Programvaren blir overbelastet, noe som ikke bare fører til at den bruker mye ressurser, men brukergrensesnittet blir ødelagt av effekter og for mange valg.

I noen tilfeller kan det være en god ide å installere en eldre versjon av en programvare, fordi en slik versjon gjerne er lettere å kjøre – du finner slike versjoner på nettsteder som oldversion.com. Det å installere eldre versjon av en programvare kan imidlertid medføre en stor ulempe, nemlig at den gjerne ikke er sikkerhetsoppdatert. Derfor kan det være lurt å velge alternativ programvare fra en annen utvikler, i stedet for å velge en eldre programvareversjon fra samme utvikler.