Til hovedinnhold

Slik er PC-en din

Introduksjon

Nytteprogrammer for maskinvare

Her finner du programmer som kan brukes til å finne informasjon om maskinvare i datamaskinen, og for overvåking av komponenter. Dette gjør programmene uten at du trenger å åpne kabinettet. Enkelte av disse gir også informasjon om installert programvare, mens andre kan også brukes til å gjennomføre enkle benchmark-tester.

Vi har valgt å dele programmene i denne guiden i tre deler:

 • Programmer som gir informasjon om hele PC-en, det vil si oversikt over det meste av komponenter.
 • Nytteprogrammer for lagringsenheter (harddisk, SSD og minnepinne).
 • Diverse andre programmer (nytteprogrammer for minne, skjermkort og temperaturmålere)

Hele PC-en

Her finner du programmer som kan gi deg informasjon om hele PC-en, det vil si alle komponenter, både maskinvare og gjerne også installert programvare.

SIW (System Information for Windows) gir deg ganske detaljert informasjon om maskinvaren i PC-en din, og programvare som er installert. Programmet finnes i flere versjoner, blant annet en "installer"-versjon (flerspråklig) og en "standalone"-versjon som ikke trenger installasjon. Du finner en oversikt over de forskjellige utgavene på denne siden. SIW støtter Windows 98, ME, NT4, 2000, XP, Server 2003, Server 2008, Vista og Windows 7.

HWinfo gir detaljert informasjon om maskinvare i en datamaskin, og kan brukes til overvåke forskjellige komponenter, blant annet om temperaturer er OK, og om temperaturstatus via Sensors-menyen. Programmet kan også brukes til å gjennomføre enkle Benchmark-tester. Programmet støtter Windows 9x, 2000, XP, Vista, Server 2003, 2008 og Windows 7.

Nettsiden til HWinfo er dessverre ganske rotete. Den viser en del reklame fra andre programmer med store bokstaver, START DOWNLOAD. Det er lett å ta feil på disse reklamene, og tro at dette er nedlastingslenker til HWinfo, men det er det altså ikke. Nedlastingssiden er litt bedre, men også denne er uoversiktlig – du finner nedlastingslenkene i en tabell med første rad "Primary (U.S.)" og første kolonne "Self-installing EXE".

Speccy gir detaljert informasjon om maskinvare i din datamaskin, inkludert temperaturmålinger for enkeltkomponenter. Programmet er laget av samme utvikler som har laget populære programmer som Ccleaner (opprydding), Defraggler (defragmentering) og Renuva (gjenoppretting av slettede filer). Programmet støtter Windows XP, Vista og Windows 7, og både 32-bit og 64-bit Windows.

Winaudit kan brukes til å overvåke maskinvare og installert programvare, og brukeren kan få rapport med informasjonen som kan leses i selve programmet, eventuelt eksporteres til en tekstfil, eller opprettes som en nettside, eller sendes til en e-postadresse. Programmet støtter Windows 95 og nyere Windows.

PC Wizard viser detaljert informasjon om PC-en, inkludert temperaturer og spenninger, og kan også brukes til å gjennomføre benchmark-tester. Resultatene kan eksporteres til en tekstfil på formatene TXT, HTML eller PDF. Programmet kan lastes ned fra cpuid.com (nedlastingslenken er plassert i høyre marg). Programmet skal støtte fleste Windows-versjoner.

System Spec viser detaljert informasjon om maskinvare og programvare i en PC. Programmet støtter de fleste Windows-versjoner, men er i skrivende stund, ifølge utvikleren, ikke helt kompatibel med Windows 7. Programmet krever ikke installasjon.

Fresh Diagnose – analyse- og testverktøy for maskinvare. Programmet gir deg informasjon om maskinvare og programvare som er installert på maskinen. Programmet kan også brukes til å teste ytelsen, og bruke denne informasjonen til å sammenligne med andre systemer. Fresh Diagnose er gratis, men nedlasting krever registrering.

Belarc Advisor skanner datamaskinen og lager en rapport av maskinvare og installert programvare, og leverer denne på HTML-format. Programmet støtter Windows 95, 98, Me, NT, 2000, XP, Server 2003, Server 2008 R2, Vista og Windows 7, og både 32-bit og 64-bit Windows.

Rainmeter kan brukes til å overvåke maskinvareressurser som minnebruk og prosessorbruk, og informasjonen kan vises på skrivebordet i Windows. Programmet kan justeres på ulike måter, og kan også brukes til å vise innhold fra nettet, for eksempel vær, Gmail og RSS-feed. Programmet støtter Windows XP, Vista og Windows 7.

BGinfo kan brukes til å legge informasjon om blant annet maskinvare, IP-adresse og datamaskinnavn på skrivebordet. Du kan selv justere visning i forhold til farger og plassering. Programmet støtter også eksport av informasjonen til en database i et nettverk. Programmet støtter Windows XP og nyerere Windows.

Lagringsenheter

Her finner du oversikt over nytteprogrammer for harddisker, SSD-enheter og minnepinner. Vi minner om at det finnes en egen guide med tips om programmer som kan brukes til opprydding, defragmentering av harddisker og ellers optimalisering av Windows.

Harddiskanalyse

Programmer som gir deg forskjellige slags informasjon om harddisken i datamaskinen.

Acronis Disk Monitor kan brukes til å holde oversikt over helsetilstanden til harddisken, og du kan velge å bli varslet ved eventuelle feil. Programmet bruker blant annet SMART-teknologi ("Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology"), og handlingslisten i Windows til hente inn informasjon om harddisken. Programmet krever registrering for å kunne lastes ned.

Spacemonger – gir deg en oversikt over ledig plass på harddisken. Dette gjøres på en spesiell grafisk måte.

Programmet støtter Windows 95, 98, NT, 2000 og XP. Det er to år siden programmet sist ble oppdatert, men det fungerer greit, også med Vista og Windows 7.

WinDirStat – viser statistikk over diskbruk. Viser blant annet forskjellige typer filer som finnes på harddisken. Det støtter Windows 95, 98 SE, ME, NT4, 2000, XP, Server 2003 og Vista.

Xinorbis – analyserer harddisken i PC-en og viser informasjonen blant annet som kakediagram. Programmet støtter Windows 98, ME, 2000, XP, Vista og Windows 7.

Sequoiaview – viser data på harddisken på en spesiell visuell måte. Det skal i utgangspunktet støtte Windows 95, 98, ME, NT4, 2000 og XP.

Programmet lar seg også installere under Vista, men vi opplevde at det ikke fungerte ordentlig. Vi prøvde programmet også under Windows 7, og det fungerte uten problemer.

SC-Diskinfo – viser enkel statistikk over diskbruken på harddisken i PC-en din. Krever i utgangspunktet Windows 2000, XP eller Windows 2003, men fungere også under Vista og Windows 7.

I.disk - viser statistikk for harddisken og oversikt over mappene. Det er to år siden programmet sist ble oppdatert. Programmet skar støtte Windows 98, Me, 2000 og XP, og det fungerer også under Windows 7.

JDiskReport – grafisk fremstilling av hvordan harddisken brukes, blant annet hvordan forskjellige filtyper lagres. Programmet ble sist oppdatert i desmber 2009.

Minnepinner

Minnepinner er veldig praktiske på grunn av størrelsen, og de er også rimelig lagringsplass. Det går også an å installere et arbeidsmiljø som kan kjøres fra en minnepinne.

Den viktigste ulempen med minnepinner er sikkerheten – det er enkelt å miste en såpass liten enhet. Det er også tregt å kjøre programmer fra minnepinner.

Du finner nytteprogrammer for minnepinner i vår oversikt. Det finnes flere nettsider med god oversikt over nytteprogrammer for minnepinner, blant annet portableapps.com, snapfiles.com, portablefreeware.com og emergingtechs.com.

SSD

Solid State Drive (SSD) er en lagringsenhet som ikke inneholder noen bevegelige deler, og kan derfor minne om en stor minnepinne.

Blant fordelene med SSD er at disse ikke lager noe støy, de er raske, pluss at enhetene gjerne har et lavere effektforbruk enn vanlige harddisker. En av ulempene med en SSD-enhet er at de gjerne er dyrere enn harddisker. Les mer om SSD-enheter i vår guide.

Her er noen programmer som kan være nyttige i forbindelse med bruk av SSD-enheter:

 • SSD Tweaker Utility har en rekke innstillingsmuligheter som kan medføre økt ytelse av en SSD-enhet. Programmet inkluderer også funksjon som gjør at programmer justerer forskjellige innstillinger automatisk, det vil si som programmer selv mener vil medføre økt ytelse. Programmet støtter alle Windows-versjoner fra XP til Windows 7, og både 32-bit og 64-bit Windows-versjoner. Programmet kan lastes ned fra ocztechnologyforum.com.
 • Flashfire sender data til minnet (RAM) i PC-en for å øke ytelsen av SSD-enheten. Programmet finner du på flashfire.org - det støtter både Windows XP, Vista og Windows 7.

Andre

Her finner du programmer som kn brukes til minneanalyse, temperaturmålinger, og analyse av skjermkortet. Vi tipser også om et program som kan gi deg en oversikt over hvordan du faktisk bruker PC-en din.

Minneanalyse

 • Rammap kan brukes til å analysere minnebruken i Windows, det vil si fortelle hvor mye enkelte deler av Windows bruker minnet. Rammap kan beskrives som avansert oppgavebehandling – men programmet forteller mer om minnebruken. Programvinduet er delt i syv faner som viser forskjellige oversikter over minnebruk, blant annet oversikt over minnebruk av prosesser, fysiske sider, og prioriteringer.

For skjermkortet

GPU-Z er et program som gir deg detaljert informasjon om skjemkortet i PC-en din. Programmet gir blant annet informasjon om kortets produsent, hvor mye minne kortet har, DirectX-versjon, driver og om eventuell overklokking, bare for å nevne noe. Det gir også informasjon om prosessoren ("Graphics Processing Unit" – GPU) på skjermkortet.

Temperaturmåler

Det finnes en rekke programmer som kan brukes til å overvåke temperaturen i forskjellige komponenter i PC-en, og kan eventuelt brukes til å varsle brukeren dersom det blir for varmt.

Her er en oversikt over en del slike programmer. Vær klar over at disse programmer virker kun hvis maskinvaren har sensorer for temperatur, men det meste av nyere maskinvare skal ha dette innebygd.

 • Speedfan viser spenning, viftehastighet, og temperaturer på prosessor og hovedkort. Programmet kan blant annet brukes til å slå av vifter, eventuelt øke viftehastigheten. Speedfan støtter Windows 9x, ME, NT, 2000, 2003, XP, Vista og Windows 7, og både 32-bit og 64-bit.
 • Core Temp er et lett program som overvåker temperatur av prosessorer. Programmet støtter temperaturlogging. Programmer støtter Windows XP, Server 2003, Vista og Windows 7, og både 32-bit og 64-bit versjoner.
 • Open Hardware Monitor viser informasjon om temperaturer for prosessor, skjermkort og hovedkort, pluss flere detaljer om maskinvaren. Programmet støtter både 32-bit og 64-bit Windows, og Linux.
 • Real Temp viser temperatur for prosessorer. Programmet støtter Windows 2000, XP, Vista og Windows 7, og både 32-bit og 64-bit Windows.
 • HWMonitor viser informasjon fra sensorer i maskinvaren. Programmet ligner på Open Hardware Monitor, men viser i tillegg SMART-verdier for harddisken. På denne siden får du oversikt over maskinvare som støttes. Programmet støtter både 32-bit og 64-bit Windows.
 • Webtemp tilbyr visning av ganske detaljert statistikk over temperaturer for maskinvare i PC-en, det vil si en oversikt over temperatursvinginger i løpet av dagen. Webtemp er kompatibelt med programmer som Speedfan, HWMonitor, CPUCool, pluss flere andre programmer som brukes til å overvåke temperaturer, det vil si Webtemp utnytter funksjonene i disse programmene.

Diverse

 • USBDeview er et lite program som gir deg fin oversikt over alle USB-enheter som er koblet til PC-en, eller har vært det tidligere, også i PC-er på nett. Programmet kan blant annet brukes til å avinstallere eller deaktivere en USB-enhet. Listen kan eventuelt eksporteres til en tekstfil eller HTML/XML-fil. Programmet krever ingen installasjon. Programmet støtter Windows 2000, Windows XP, Server 2003, Vista, Server 2008 og Windows 7. Det støtter ikke Windows 98 eller ME. Du finner nedlastingslenke nederst på denne siden – her finner du også språkfiler (inkludert norsk) for programmet som lastes ned separat, og ersttater filen "usbdeview_lng.ini" med originalfilen.
 • CPUMon er et lite program som kan brukes til å overvåke prosessorsytelse, og det gir også detaljert informasjon om prosessoren.
 • PC Usage Viewer er et annerledes program. Det forteller deg ikke noe om maskinvaren, men som kan likevel være interessant for en PC-bruker. Programmet kan nemlig fortelle deg hvor mye du faktisk bruker PC-en. Programmet henter informasjonen direkte fra Hendelseslisten i Windows, det vil si funksjonen i Windows som registrer det som skjer fra oppstart til avslutning. Programmet bruker fargekoder til å forskjellige aktiviteter, dato og klokkeslett.
Les også
VirtualBox 4.1 er klar.
Les også
Plages du av musesyken?
Les også
Øk komforten på jobben
Les også
Gratis matteprogram
Les også
Få full kontroll
Les også
Tilbyr automatisk oppdatering
Les også
Commodore 64 gjenoppstår
Les også
Julevask på harddisken
Les også
Usikkerhet rundt Libreoffice
Les også
Bedre dualboot med ireboot
Les også
Mathematica 8 lansert
Les også
Verdens første bærbare maskin
Les også
Dette er AMDs nye skjermkort
Les også
Økt bruk av åpne programmer
Les også
Programvare for studenter
Les også
Dette er Nvidias nye skjermkort
Les også
Programmene vi elsker å hate
Les også
Sikkerhetskopiering
Les også
Gratisprogrammer for Windows
Les også
Guide: Hurtigtaster i Windows
annonse