Til hovedinnhold

Sikkerhetskopiering

Introduksjon

Denne guiden handler om grunnleggende sikkerhetskopiering og gjenoppretting av data i Windows. Regelmessig sikkerhetskopiering er et forebyggende tiltak mot eventuelle feil som skjer i Windows, annen programvare eller i maskinvaren.

Dine filer kan for eksempel kopieres til en annen lagringsenhet, som ekstern harddisk, en minnepinne eller brennes på CD-/DVD-plater. Et alternativ er å kopiere filene over det lokale nettverket eller på internett.

Guiden beskriver muligheter som er innebygd i Windows, og kommer også med tips om flere alternative tredjepartsprogrammer. Vi kommmer også med en liste over alternative tjenester som tilbyr nettbasert sikkerhetskopiering. Videre gir vi råd om hva som bør sikkerhetskopieres.

Denne guiden er delt inn i følgende sider:

Funksjoner i Windows

Innebygde funksjoner i Windows

Det finnes veldig mange programmer som kan brukes til å ta sikkerhetskopi av data, men Windows har også et innebygget program til dette formålet.

Windows 95, 98, 98 SE og ME

Programmet Microsoft Backup er i utgangspunktet ikke innebygd, men kan installeres fra Windows CD-ROM-en.

Kontrollpanel, Legg til/fjern programmer, Installer Windows, Detaljer, Sikkerhetskopiering

Deretter kan programmet startes fra Systemverktøy:

Start, Programmer, Tilbehør, Systemverktøy

Windows NT, 2000 og XP

Programmet Windows Backup er innebygd i Windows 2000 og Windows XP Professional. Dersom du har Windows XP Home Edition må du installere Windows Backup fra installasjons-CD-en.

Dobbelklikk på ntbackup.msi-filen i følgende mappe på CD-en:

\VALUEADD\MSFT\NTBACKUP

Windows Backup kan nå startes opp via Start-menyen.

Start, Programmer, Tilbehør, Systemverktøy, Sikkerhetskopiering.

Du vil da få opp en veiviser for sikkerhetskopiering. Først kan du velge om du har tenkt å sikkerhetskopiere eller gjenopprette filer og innstillinger. Dersom du velger å sikkerhetskopiere vil du få et valg om hva du ønsker å kopiere:

Videre vil du kunne velge hvor sikkerhetskopien skal lagres.

Les mer om sikkerhetskopiering i Windows XP hos Microsoft.

Windows Vista

Funksjonen Sikkerhetskopiering- og gjenopprettingssenter finner du via Kontrollpanelet i Vista. Du vil få opp et vindu hvor du kan velge å sikkerhetskopiere filer eller datamaskinen. Videre kan du velge hvor du lagrer sikkerhetskopien. Les mer om denne funksjonen på microsoft.com.

Windows 7

I Windows 7 finner du denne funksjonen via Kontrollpanel, Sikkerhetskopiering og gjenoppretting. Du vil først få muligheten til å konfigurere sikkerhetskopiering, og kan deretter velge langringsplass for sikkerhetskopien. Les mer om funksjonen på microsoft.com.

Tredjepartsprogrammer

Det finnes et hav av programmer som kan brukes til sikkerhetskopiering under Windows. På denne siden finner du en del alternativer. Det finnes programmer i forskjellige kategorier, og som dekker forskjellige ønsker og behov, alt fra «vanlige&raquo backup-programmer som tar kopi av synlige filer, til programmer som tar kopi av absolutt alt på harddisken. Videre har vi programmer som kan brukes til å synkronisere filer mellom PC-er og andre enheter.

Cobian Backup

Cobian Backup er et gratis program for sikkerhetskopiering som støtter Windows NT, 2000, XP, Vista og Server 2003, Server 2008 og Windows 7. Du finner mer informasjon og en nedlastingslenke for Cobian Backup på denne siden.

Comodo Backup

Et program som støtter automatisk kopiering til planlagte tider til ulike lagringsplasser. Programmet har egen modus for synkronisering av filer. Sikkerhetskopierte filer kan krypteres og passordbeskyttes, og programmet fører logg over alle endringer som er utført på filene. En kopieringsprosess kan også legges inn i en scriptfil med kommandoer som brukes til å utføre spesifikke oppgaver.

Comodo Backup kan lastes ned fra comodo.com. Programmet støtter Windows XP, Windows 2003 Server, Windows 2008 Server, Vista og Windows 7, og både 32-og 64-bit-versjoner av Windows.

Easeus Todo Backup Home

Et gratis program som kan brukes til å sikkerhetskopiere og gjenopprette filer. Det kan også brukes til å ta bildefil av hele partisjoner, noe som innebærer at en datamaskinen skal kunne gjenopprettes i sin opprinnelige tilstand. Programmet inkluderer også muligheten til å planlegge sikkerhetskopiering. Programmet støtter også lagring til eksterne enheter, CD/DVD og FTP-servere. Les mer om programmet på todo-backup.com.

Easeus Todo Backup Home er gratis for hjemmebrukere, og kan lastes ned fra todo-backup.com. Programmet støtter Windows 2000, XP, Vista og Windows 7.

Synctoy

Microsoft Synctoy er et program som gjør det mulig å synkronisere filer fra en lagringsplass til en annen. Programmet støtter både énveis og toveis synkronisering, og har mange innstillingsmuligheter.

Synctoy finner du på microsoft.com. Programmet støtter Windows XP, Vista og Windows 7.

Goodsync

Et program som støtter både manuell og automatisk kopiering. Programmet støtter både Windows og Mac, og finnes i egen versjon for minnepinner.

Les mer på goodsync.com.

Acronis True Image Home

Et program som kan brukes til å sikkerhetskopiere filer. En av fordelene med dette programmet er at man kan ta kopi av hele harddisken, og eventuelt gjenopprette den i opprinnelig stand. Et brukervennlig, sikkert og stabilt program.

Vi har testet programmet flere ganger, det vil si ulike versjoner av det. Det sies ofte at «alt» var så mye bedre før, og det er tilfellet med dette programmet, i hvert fall slik vi har erfart.

Vi testet versjon 11 i 2008, og programmet fikk vår anbefaling. Versjon 12 ble testet i 2009, og vi opplevde da at grunnfunksjonene fungerte meget bra, mens ekstrafunksjoner ikke gjorde det. True Image Home 2011 ble testet i fjor, og programmet fikk faktisk stryk i vår test. Med andre ord, dersom du har en eldre versjon av programmet, er dette absolutt å anbefale.

Programmet er i utgangspunktet ikke gratis, det koster 49,95 euro (395 NOK), men en prøveversjon kan lastes ned gratis fra acronis.eu.

Driveimage XML

DriveImage XML er et gratis alternativ til Acronis True Image, det vil si det kan brukes til å kopiere en hel partisjon med alle filer, programmer og instillinger. Partisjonen kan gjenopprettes på samme eller et annet driv. Programmet oppretter en "image"-fil på XML-format slik at filen kan behandles av et tredjepartsprogram, for eksempel BartPE for å opprette en oppstartbar CD.

Mozbackup

Mozbackup er et gratis program som skal kunne brukes til å ta sikkhertskopi av profiler i programmer som Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, Mozilla Sunbird, Flock, Seamonkey, Mozilla Suite, Spicebird, Songbird og Netscape. Dette inkluderer blant annet bokmerker, e-postmeldinger, adressebøker og utvidelser. Les vår test av Mozbackup.

Nettlagring

Lagring av data på Internett – nettlagring, er på mange måter en lettvinn måte å ta sikkerhetskopi på. Dette alternativet passer nok best for hjemmebrukere, og små og mellomstore bedrifter med rask Internett-forbindelse. For større bedrifter derimot er dette som regel ikke godt egnet.

Fordeler med nettlagring

 • Enkelt
  Du slipper å vedlikeholde eget backup-utstyr. Du får gjerne en programvare som gjør at backup-rutinen blir enkel og brukervennlig.
 • Billig
  Du slipper å kjøpe backup-utstyr og sparer diskplass.
 • Katastrofe-hjelp
  Hvis kontoret ditt blir utsatt for store ødeleggelser, en brann for eksempel, har du sikkerhetskopien lagret et annet sted.

Ulemper med nettlagring

 • Tregt
  Sikkerhetskopiering av store mengder data kan ta lang tid. I tillegg må du stole på at tjenesten er åpen når du trenger den.
 • Dyrt for store systemer
  Denne type sikkerhetskopiering vil nok ikke lønne seg for store systemer med mange datamaskiner og/eller store mengder data. Kostnadene vil som regel være for store i forhold til å drive eget backup-utstyr.
 • Ikke alle typer data er egnet for dette
  Sensitiv informasjon bør ikke lagres på Internett.

Nettlagringstjenester

Les mer om dette i vår oversikt.

Hva bør kopieres?

Det er først og fremst private data du bør tenke på å ta sikkerhetskopi av. Det vil si data som er mer eller mindre uerstattelige. Dette gjelder for eksempel e-post, dokumenter, bilder, filmer og internett-favoritter.

Programmer og systemdata trenger du som regel ikke å ta sikkerhetskopi av, fordi disse har du allerede på installasjons-CD/DVD-er, eller du kan laste disse ned fra internett.

E-post

Det finnes mange forskjellige e-postprogrammer, og de lagrer dine e-postmeldinger på ulike måter. Dette kan du nok finne ut i hjelpefunksjonen i programmet du bruker.

Når du vet i hvilke filer og mapper meldingene lagres, kan du det programmet du har valgt til å ta kopi av dette.

 • Gmail har flere muligheter for å sikkerhetskopiere e-postmeldinger, blant annet kan et program som Thunderbird brukes til å laste ned Gmail-meldinger lokalt på PC-en. Les mer i vår guide.
 • Microsoft Outlook
  Outlook-data lagres i en PST-fil som kan sikkerhetskopieres. Denne filen inneholder alle Outlook-mappene, inkludert innboksen, Kalender og Kontakter. Les mer på microsoft.com.
 • Thunderbird
  All data fra Thunderbird finnes i en egen mappe, men det kan være vanskelig å vite nøyaktig hva som skal kopieres, og eventuelt hvordan dette skal gjenopprettes. Denne jobben ordnes på en enkel måte med programmet Mozbackup, et program vi tidligere har testet. Du velger selv hva du ønsker å kopiere (e-postmeldinger, kontakter og så videre), mens programmet finner frem riktige filer.
  Sikkerhetskopien blir lagret som én fil på .pcv-format, og denne filen kan kopiere til et annet sted, og senere bruke med programmet Mozbackup til å eventuelt gjenopprette dine e-postmeldinger.

Et alternativ er programmet Mailstore som støtter flere e-postprogrammer. Det kan lastes ned gratis fra mailstore.com – det støtter Windows 2000, XP, Windows Server 2003, Vista og Windows 7 .

Viktige filer

Kopier mappen "Dokumenter og innstillinger" (Mine dokumenter), og eventuelt andre viktige dokumenter. Her skal du finne alle dine dokumenter, skrivebordsoppsett og Internett-favoritter, hvis ikke du har valgt å lagre slike filer et annet sted.

Dersom du bruker Windows Vista vil du finne viktige mapper under din profilmappen, det vil si en mappe som har samme navn som brukernavnet ditt i Windows. Dette er mapper som Dokumenter, Bilder, Musikk og Videoer.

I Windows 7 er dette organisert under mappen Biblioteker, en mappe som samler alle dokumenter på ett sted, uansett hvor det faktisk er lagret.

Bilder

Digitale bilder er selvsagt noe du bør sikkerhetskopiere. Les mer om dette i vår søsterside akam.no.

Registeret

Registeret er en slags sentral som inneholder alle innstillingene i Windows, og også dette kan sikkerhetskopieres.

Før vi går videre kommer vi med en viktig advarsel: Dersom du ikke er vant med å jobbe med registeret i Windows bør du absolutt ikke røre det. Grunnen er at registeret er et farlig sted – gjør du endringer her har du ingen angremulighet, noe som i verste fall kan føre til at PC-en ikke virker.

Dersom du likevel ønsker å foreta endringer i registeret har programmet en egen mulighet for sikkerhetskopiering.

Data fra registeret kan sikkerhetskopieres ved å eksportere hele eller deler av registeret. Gjenoppretting foretas ved å importere data tilbake til registeret.

Eksport:

Kjør opp programmet via Start, Kjør...regedit og OK.

Eksporter via følgende menyvalg:

Register, Eksporter registerfil...

Skriv et navn på registerfilen. Du kan velge å ta sikkerhetskopi av alt, eller av merket gren i registeret. Velg lagre

Registerfiler lagres med filtypen REG.

Import:

Dersom du skal gjenopprette bruker du importer:

Register, Importer registerfil...

Ulike typer kopiering

Denne delen av guiden handler om forskjellige former for sikkerhetskopiering som gjerne brukes i forbindelse med systematisk sikkerhetskopiering i bedrifter.

 • Normal (vanlig) sikkerhetskopiering
  En vanlig sikkerhetskopi kopierer alle valgte filer, og merker hver fil som sikkerhetskopiert (med andre ord, attributtet "Arkivert" fjernes).
  Du trenger kun den nyeste kopien av sikkerhetskopi-filen for å gjenopprette alle filene. En sikkerhetskopi av denne typen, tas første gang du oppretter et sikkerhetskopisett.
 • Daglig sikkerhetskopiering
  Kopierer alle merkede filer som er endret samme dag som den daglige sikkerhetskopieringen blir utført. De sikkerhetskopierte filene blir ikke merket som sikkerhetskopiert (med andre ord, attributtet "Arkivert" fjernes ikke).
 • Differensiell sikkerhetskopiering
  Kopierer filer som er opprettet eller endret siden forrige normale eller trinnvise sikkerhetskopiering. De sikkerhetskopierte filene blir ikke merket som sikkerhetskopiert (med andre ord, attributtet "Arkivert" fjernes ikke).
  Hvis du utfører en kombinasjon av vanlig og differensiell sikkerhetskopi, krever gjenoppretting av filer og mapper at du har både den siste vanlige og den siste differensielle sikkerhetskopien.
 • Trinnvis (inkrementell) sikkerhetskopiering
  Kopierer kun de filer som er opprettet eller endret siden siste vanlige eller inkrementelle sikkerhetskopi. De sikkerhetskopierte filene blir merket som sikkerhetskopiert (med andre ord, attributtet "Arkivert" fjernes).
  Hvis du bruker en kombinasjon av vanlig og inkrementell sikkerhetskopiering, må du ha både siste vanlige sikkerhetskopisett og alle inkrementelle sikkerhetskopisett for å gjenopprette dataene.
 • Ekstra sikkerhetskopiering
  Kopierer alle merkede filer, men som ikke merker hver fil som sikkerhetskopiert (med andre ord, attributtet "Arkivert" fjernes ikke).

Oppsummering

Du vet ikke hvor viktig det er med en sikkerhetskopi før harddisken krasjer. Først da setter du virkelig pris på at du tok dine forholdsregler, og desto mer angrer du hvis du ikke tok sikkerhetskopi av filene dine.

Vi har i denne guiden sett på ulike alternativer for sikkerhetskopiering. Windows har innebygde programmer som kan brukes til dette, men det finnes også en rekke gode alternative tredjepartsprogrammer.

Dersom du ønsker å slippe å ordne med utstyr selv, er nettlagring et greit alternativ, men sensitive data bør ikke lagres på denne måten.

For de fleste vil det være en god løsning å kople til en ekstern harddisk via USB-porten i PC-en, og sette opp et program til å ta regelmessig kopi av viktige filer. En slik løsning kan så eventuelt kombineres med nettlagring.

annonse