Tek.no

Guide

Kalkulatorer

Arsæll Benediktsson
10 Aug 2009 15:18

Tradisjonelle

Det finnes mange kalkulatorer som kan brukes til å regne ut det meste, både på nettet og som programvare som kan lastes ned og installeres. Vi gir deg en oversikt over en del av dem her.

Vi velger å dele opp oversikten i to deler: tradisjonelle kalkultorer på den ene siden, og andre typer kalkulatorer på den andre.

Tradisjonelle kalkulatorer

Vi starter med såkalte tradisjonelle kalkulatorer, det vil si kalkulatorer med de vanligste funksjonene. Du finner både enkle og avanserte, nettbaserte og de som installeres på en datamaskin.

Windows har en innebygd kalkulator som finnes via Start, Alle programmer, Tilbehør, Kalkulator. Det er i utgangspunktet standard kalkulator, men du kan på en enkel måte skifte til tre andre typer, nemlig eksponentielt, programmerer eller statistikk.

Windows 7 calculator - nettstedet box.net tilbyr nedlasting av kalkulatoren som er innebygd i Windows 7. Den kommer med en rekke nye funksjoner i forhold til den som er innebygd i tidligere Windows-versjoner, blant annet en mer avansert mulighet til å konvertere fra hexadesimale til desimaletall, pluss funksjon for statistikk. Den nedlastbare kalkulatoren er laget for Windows Vista, men programmet er ikke offisielt fra Microsoft, så du installerer kalkulatoren eventuelt på eget ansvar. Den nedlastbare filen er forresten på et komprimert format med en kjørbar kalkulatorfil, det vil si den trenger ikke å installeres for å brukes, og den vil derfor ikke overskrive standard-kalkulatoren i Windows, dersom den ikke legges i samme mappe (\windows\system32\) som den innebygde i Vista.

Power Calculator - denne kalkulatoren kommer som en del av pakken Powertoys for Windows XP, men kan lastes ned via en direktelenke som powercalc.exe. Kalkulatoren har grafiske funksjoner og kan også brukes til konverteringer.

Microsoft Calculator Plus - denne kalkulatoren har samme funksjoner som den innebygde i Windows, pluss mulighet til forskjellige konverteringer, blant annet valuta, men dessverre så viser programmet ikke norske kroner.

Hexelon MAX - dette er en avansert kalkulator som både har vanlige kalkulatorfunksjoner, og kan også brukes til konverteringer av ulike slag, både enheter og valuta. Programmet er gratis for hjemmebruk og ikke-kommersielt bruk. Støtter kun Windows.

Moffsoft FreeCalc er en tradisjonell kalkulator som kan erstatte den innebygd kalkulatoren i Windows. Det finnes også en mer avansert utgave i Moffsoft Calculator 2. Den første kalkulatoren er gratis, mens den andre koster 15,95 USD, men kan lastes ned og prøves gratis i 30 dager. Du finner en sammenligning mellom programmene på moffsoft.com.

Speedcrunch - er en kalkulator for brukere som foretrekker å skriver inn et regnestykke i programvinduet, for så å trykke på ENTER for å se resultatet.

PG Calculator - avansert kalkulator for Windows og Linux. Programmet støtter skins som kan brukes til å endre utseendet.

Math.com - samling av en rekke nettbaserte kalkulatorer.

Scientific Calculator - Javascript-basert vitenskapelig kalkulator

Console Calculator - kommandolinjebasert kalkulator for matematiske funksjoner.

Online Math Calculator - kan brukes for å løse matematiske oppgaver. Legg inn formelen i tekstboksen på nettstedet, og trykk på GO.

Basic Scientific Calculator - kalkulator med grunnleggende funksjoner. Dette er Opera Widget, det vil si et tilleggsprogram for nettleseren Opera.

Scientific calculator - avansert kalkulator som Opera Widget, det vil si et tilleggsprogram for nettleseren Opera.

Calculator - en utvidelse for Firefox med et grensesnitt som ligner på Microsoft Powertoy Calculator.

Calculator-Bar - en utvidelse for Firefox. Dette er en enkel kalkulator som vises over statuslinjen nederst i Windows.

Status-bar Scientific Calculator - en utvidelse for Firefox. En liten kalkulator som vises på statuslinjen i Windows. Den kan brukes til utregninger av ulike slag.

Google - det kan nevnes at søkemotoren Google har innebygd kalkulatorfunksjon. Du kan skrive inn et regnestykke i søkeboksen. Her er to eksempler:

20 * (10+2) (enkel kalkulasjon)
45% of 39 (prosentregning)

Wolframalpha - er en annerledes søketjeneste som også kan brukes som kalkulator. Du finner eksempler på denne siden.

neste side finner du andre typer kalkulatorer, blant annet økonomiske kalkulatorer.

Les også