Guide

Slik velger du riktig TV til spill

Her er det du bør se etter.

Dette skal du se etter

Det gjelder å holde tunga rett i munnen når du skal kjøpe deg en ny TV i dag. Hver enkelt produsent har gjerne flere titalls modeller å velge mellom, og spesifikasjonene de oppgir blir bare vanskeligere og vanskeligere å tyde for mannen i gata.

Når du skal finne en TV som er optimal til spill, er det flere punkter du bør se etter. Bildekvaliteten, responstiden og størrelsen er de viktigste stikkordene å legge merke til, men også antallet innganger og panelteknologi kan være viktige detaljer. For plasmagiganten Panasonic har bekreftet at de ikke vil satse videre på teknologien i 2014. Det betyr ikke at disse skjermene forsvinner fra markedet med en gang, for både Samsung og LG har ikke sagt noe om at de ikke skal fortsette videre med plasma.

Dette skal du se etter

Når du skal finne hvilken TV som egner seg for spill, bør du ha disse kriteriene i bakhodet:

  • Noen av de aller billigste modellene kan ha problemer med responstid, fargegjengivelse og kontrast.
  • Les mer om dette på side 2.
  • Velg plasma hvis du har et mørkt rom som TV-en skal stå i, og LED-LCD hvis det er et lyst rom.
  • Velg plasma hvis du er veldig følsom for responstid i forhold til spill, da responstiden til plasma omtrent er fraværende.
  • Velg LED-LCD om du spiller spill som har mange stillestående og lyse menyer under spilling, for disse kan brenne seg inn i en plasmaskjerm ved flere timers sammenhengende bruk.
  • Sjekk at TV-en har en egen spill-innstilling i menyen, for en slik innstilling hjelper ofte med å forbedre bildet, og samtidig optimaliserer tiden TV-en bruker på å behandle bildet i prosesseringen.
  • Pass på at TV-en har den rette inngangen for din spillmaskin. HDMI for nyere spillmaskiner, og analoge tilkoblinger som VGA til eldre PC-er, samt komponent til spillmaskiner som Nintendo Wii. Les mer om dette på side 3.
  • Velg en størrelse større TV enn du egentlig hadde sett for deg. Du kommer trolig ikke til å angre på dette i ettertid.
  • Plassere TV-en i riktig høyde i forhold til hvordan du sitter. Da unngår du å bli sliten i øynene og få andre plager som stivhet i nakken og skuldre. Et greit utgangspunkt er å henge TV-en på veggen så det er omtrent 50 cm fra nedsiden av skjermen og ned til gulvet.
  • Koble til eksterne høyttalere for en bedre lydopplevelse i forhold til spilling. De aller fleste TV-er i dag har rett og slett for dårlig plass til kraftig nok høyttalere.

Bli med videre til neste side hvor vi forklarer hvilke punkter som er viktig å se etter når du skal kjøpe deg en spill-TV »