Til hovedinnhold

Slik gjør du TV-en til et underholdningssenter

Du kan bruke TV-en til langt mer enn du tror.

ENKELT: Billigtipsene

Du har en TV i stua. Det er et faktum for nesten alle av oss, uansett alder. Om du bruker den er selvfølgelig en helt annen sak, og hva du faktisk bruker den til er en helt annen sak. TV-en er ikke lenger bare en mottaker for kringkastede TV-signaler fra NRK, men en underholdningsenhet i seg selv.

Moderne TV-er fungerer i dag som et samlingspunkt for alt du har av dingser. På sitt mest grunnleggende er det en stor skjerm med drøssevis av tilkoblingsmulighet som bare venter på å bli fylt. Glem antennekabelen og dekoderen din, tenk heller på alle de andre tingene du kan plugge inn. Spillkonsollen din, som kan brukes som et mediesenter. En mediaboks, laget for å strømme innhold direkte til TV-en din. Eller hva med noe så enkelt som et enkelt minnekort eller en minnepenn? For å ikke snakke om toppen av kransekaka: En dedikert PC du kan ha plugget til TV-en?

I dag skal vi ta for oss alle tingene du kan koble til TV-en din, og hvor lett det er å sette opp, via fire forskjellige løsninger:

De enkle triksene

Du har kjøpt deg en ny TV, men du har verken plass, tid eller lyst til å sette opp noe stort system for å få mediebiblioteket ditt på TV-en. Du vil egentlig bare ha den stående der, og kunne spille av favorittfilmene dine i ny og ne, og gjerne så enkelt som mulig. La oss begynne med det banale:

Foto: Samsung

Innebygd programvare

Hvis du har en TV fra 2010 og utover, er det stor sansynlighet for at du har en såkalt Smart-TV. TV-produsentene slengte "smart" foran produktnavnet for å signalisere at TV-en kan gjøre mer enn å bare ta imot signaler fra andre kilder, slik de dumme forgjengerne gjorde. I stedet har Smart-TV-ene gjerne dedikerte menyer og applikasjoner, som kan la deg gjøre alt fra å surfe på nettet til å se på Netflix.

Programvaren og mulighetene varierer fra modell til modell, og noen kan gjøre mer enn andre. De mest avanserte lar deg koble opp mediebiblioteket ditt fra PC-en via for eksempel Windows Media Center, og strømme filmer og musikk direkte fra PC-en.

På mange måter er dette en rask og smidig måte å begynne ditt TV-eventyr på, selv om det har en del begrensninger. TV-produsentene har kommet langt de siste årene, men det er ingen TV som kommer med innebygd programvare som kan matche det vi ser fra en dedikert PC, eller en ekstern medieboks, for den saks skyld. Det er også svært sjeldent at TV-produsentene gidder å oppdatere programvaren, så har du ikke Netflix-appen installert i dag, er det liten sansynlighet for at den noengang vil dukke opp på TV-en din.

DLNA

Foto: DLNA

Har du en ny TV kan det være den støtter trådløs overføring av film og musikk via DLNA. Dette er en trådløs overføringsprotokoll som blir brukt av de aller fleste smartmobiler på markedet (bortsett fra Apple), som lar deg strømme videoer, bilder og musikk direkte fra din mobilen, nettbrettet eller PC-en din til TV-en.

Når det funker så funker det veldig bra, men problemet med DLNA, som vi tar for oss i vår guide til trådløs strømming, er at DLNA er en minimumstandard. Det betyr at selv om begge enhetene du har sier de har støtte for DLNA, betyr det ikke nødvendigvis at de har støtte for de samme formatene. Mobilen din kan kanskje spille av og lese mpeg-4-formatet, mens TV-en bare har støtte for .avi-filer. Dermed får du ikke sendt den over til TV-en, og du er nødt til å enten konvertere hele biblioteket ditt til et format som er støttet, eller finne en bedre løsning.

OBS: DLNA finnes også på for eksempel Playstation 3, og installerer du et program som PS3 Media Server på PC-en din kan du enkelt sette opp en trådløs kobling mellom PC-en, Playstation 3-en og TV-en din.

Minnepinne/minnekort

Foto: Rolf Wegner, Hardware.no

Hvis TV-en din ikke er så smart, men fortsatt har en del innganger på baksiden og på rammen, kan en minnepenn eller et minnekort være løsningen. Mange TV-er har nemlig USB-innganger, gjerne gjemt bort på siden av TV-en, slik at du kan koble inn alt fra kameraet ditt for å se på bilder, eller en USB-minnepenn for musikk, filmer og bilder.

Nok en gang vil både menyer og formatstøtte variere fra TV til TV, men i de aller fleste tilfellene er det veldig lett å finne frem til medieinnholdet du har på minnepennen. Det er sjeldent det ser veldig pent ut, og du må ofte nøye deg med mapper og filnavn, fremfor lekre filmomslag og forklarende tekster. Men, så lenge du vet hvilket filformat TV-en din støtter, er dette en enkel og grei måte å få en film rett opp på TV-en din, uten en eneste kabel.

Bli med over på neste side så tar vi for oss mediebokser som kan forvandle TV-en din til et underholdningssenter.

BRA: Medieboks

Medieboks

Hvis TV-en din ikke er av den nyeste sorten og ikke er utstyrt med avansert programvare, DLNA og USB- eller minnekort-innganger, har du fortsatt mange alternativer. En dedikert, ekstern medieboks er i mange tilfeller uansett et bedre valg enn de vi nevnte tidligere.

Vi begynner med kanskje den billigste medieboksen av de alle, Apple TV.

Apple TV

Foto: Apple

Apple lille medieboks blir omtalt av selskapet selv som et hobbyprosjekt, da de fortsatt ikke tror den vil ta over for vanlige TV-dekodere i de amerikanske hjemmene helt ennå. Apple TV-en kan likevel skilte med mange nyttige funksjoner, og tar ikke mye plass under TV-en heller.

Apple TV-en kan kobles til TV-en via en HDMI-utgang, og til lydanlegget via en optisk TOSLINK-utgang for skikkelig kringlyd. Du styrer den med en liten medfølgende fjernkontroll, eller en iPhone, iPod eller iPad.

Grensesnittet er enkelt og greit i bruk, men det er funksjonaliteten som er den spennende biten av Apples lille TV-boks. Har du for eksempel et rikt iTunes-bibliotek på PC-en kan du strømme alt av innhold direkte til TV-en via Apple TV-en. Du kan også speile eller sende over innhold fra i-dingsene dine, uten noen særlig forsinkelse. Etter at Apple slapp Mountain Lion i sommer kan også nyere Macer speile hele skjermbildet opp til TV-en via Apple TV-en. Det fungerer veldig enkelt og raskt, og er en god indikasjon på hva vi kan forvente i de kommende årene fra også andre selskaper.

Flere produsenter har samlet seg rundt standarden WiDi, som kan gjøre akkurat det samme. Foreløpig er det imidlertid veldig få TV-er, PC-er og mobiler som har støtte for dette. Googles nye Nexus-telefon er en av de første.

Apple TV-en har også en egen filmleietjeneste, og gir deg også tilgang til tjenester som Netflix og Youtube. Du får rett og slett tilgang til veldig mye innhold direkte til TV-en din, til rundt 850 kroner.

Les vår test av Apple TV

Finn best pris på Apple TV

AC Ryan Veolo

Foto: AC Ryan

Det finnes mange mediebokser, men en av de mer spennende er AC Ryan Veolo, som bygger på Googles Android-plattform. Det betyr at den også har støtte for drøssevis av applikasjoner, og så fort du har koblet den til TV-en kan du spille spill og bla deg rundt i applikasjoner uten problemer.

Akkurat som Apple TV kobles den til TV-en via HDMI, og har støtte for 1080p-oppløsning. Det som gjør den mer attraktiv enn Apple TV-en for mange er at det er lettere å få tilgang til film- og musikkbiblioteket ditt enn hos Apple. Med AC Ryan Veolo trenger du bare å definere fra hvilke mapper du vil hente innholdet fra, og vips har du hele mediebiblioteket ditt på TV-skjermen. Apple TV-en er begrenset til iTunes-biblioteket ditt.

Prisen er omtrent den samme som Apple TV, 850 kroner.

Les vår test av AC Ryan Veolo

Finn best pris på AC Ryan Veolo

Foto: AC Ryan

En klassiker blant mediebokser til TV-en er D-Links Boxee Box. Den er enkel å sette opp og spise nesten hva som helst av filformater. Brukergrensesnittet er en fornøyelse å bruke, selv om det kanskje ikke er like tilpasningsvennlig som AC Ryan Veolos. Fjernkontrollen som følger med Boxee Box er også en liten favoritt i redaksjonen. Det var en av de første fjernkontrollene som hadde et fullverdig tastatur på baksiden, mens forsiden holder seg minimalistisk og fri for unødvendige knapper.

Akkurat som med de andre medieboksene kan du koble Boxee Box til TV-en via en HDMI-kabel, og skaffe deg tilgang til nettet via en ethernetkabel eller via WiFi. Begge alternativene er lette å sette opp, og så lenge du har noen mediefiler å spille av, uansett om det er på en ekstern harddisk, en minnepinne eller en PC i hjemmenettverket, er det lekende lett å få det over til TV-en din.

Les vår test av D-Link Boxee Box

Finn best pris på D-Link Boxee Box

Bli med over på neste side hvis du er ute etter litt mer valgfrihet, og har en gammel PC stående.

BEDRE: En gammel PC

En gammel PC

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Hvis du ikke har en ny TV med avansert programvare eller USB-tilkobling, og vil ha litt flere valgmuligheter enn en dedikert mediaboks kan gi deg, er en stue-PC veien å gå. Denne kan du enten bygge fra bunnen av, men et enda billigere alternativ er å bruke en utdatert bærbar datamaskin du har liggende.

Dette forutsetter såklart at du faktisk har en datamaskin som kan du kan bruke, og som gjerne har en digital videoutgang, slik som DVI eller HDMI. Joda, VGA kan fungere til nød, men for å få et skarpt og fint bilde, og ikke minst med riktig oppløsning, er digital overføring veien å gå.

Foto: Hardware.no

Størrelse teller

En annen ting du må tenke på er størrelsen på maskinen din. En stue-PC skal gjerne være liten og være lett å skjule, slik at den ikke tar oppmerksomheten vekk fra TV-en. Skal du bruke en bærbar PC, bør du forsikre deg om at du kan lukke igjen skjermen uten at PC-en skrur seg av. Dette kan stilles inn på samtlige populære operativsystem. Enten via strømsparingsfunksjonene til Windows på kontrollpanelet, eller strømsparingspanelet på systeminnstillingsvinduet på Mac. På Linux-distribusjoner vil det variere, men du vil ofte finne alternativer for strømsparing under systeminnstillinger her også.

Fjern støvet

Neste punkt å være klar over er støy. Eldre maskiner har gjerne en tendens til å være fulle av støv, noe som fører til mer varme og bråkete vifter. I stedet for å overse problemet og håpe det løser seg, bør du finne frem skrutrekkeren og bli kvitt støvet før du setter opp datamaskinen som et mediesenter.

Det kan gjemme seg mye støv på innsiden av datamaskinen.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Så fort du har funnet alle støvklumpene i viftene og i kriker og kroker på innsiden av datamaskinen, kan du blåse maskinen ren med litt komprimert luft. Dette får du kjøpt på for eksempel Clas Ohlsson for en drøy hundrelapp.

Klar for kamp

I beste fall har du nå en litt utdatert bærbar datamaskin satt opp under TV-en din. Kanskje den ikke har den heftigste maskinvaren eller det lekreste utseendet, men så lenge du kan koble den til TV-en via HDMI eller DVI, har du allerede kommet lang vei. Lyden kan du enten overføre via HDMI-kabelen, eller via en egen tilkobling til forsterkeren din eller TV-en.

Forutsatt at du klarer å koble opp PC-en til TV-en uten større problemer, er det neste steget å finne god programvare du kan installere på PC-en. Den skal tross alt forvandles til en underholdningsmaskin, og til det trenger vi litt drahjelp fra et par programmer.

Dette tar vi for oss på neste side, da programvaren og tilbehøret vil gjelde både bærbare PC-er du kobler til TV-en, og dedikerte stue-PC-er.

Bli med over til neste side, for den fulle gjennomgangen av hva du trenger for å lage en lekker stue-PC.

BEST: En dedikert stue-PC

Dedikert stue-PC

Foto: Streacom

Hvis du ikke har en gammel PC du kan bruke, eller rett og slett har lyst på en dedikert stue-PC, er det beste alternativet å bygge en selv. Det forutsetter såklart over middels PC-kunnskaper for å sette inn komponentene i et kabinett, koble dem til, og installere et operativsystem. Leser du imidlertid vår store guide til PC-bygging vil du klare deg utmerket.

Når du bygger en stue-PC er det flere faktorer som spiller inn. Du trenger ikke å være opptatt av å ha de heftigste spesifikasjonene eller det råeste skjermkortet, da maskinen hovedsakelig skal brukes som et mediesenter, ikke et spillbeist. Du kan selvfølgelig kombinere de to, men da vil både pris, størrelse og støy stige, og litt av vitsen med en dedikert stue-PC forsvinner.

Som et eksempel tar vi utgangspunkt i det lydløse kabinettet Streacom FC5 OD.

I våre øyne er dette kabinettet lagt opp til å huse en ypperlig Stue-PC. Den har passiv kjøling, noe som eliminerer så godt som all støy. Kabinettet er lite og lekkert, slik at den passer inn i nesten alle TV-benker, og den har et optisk drev, i tilfelle du vil spille av musikk eller filmer.

Den passive kjølingen setter et par krav til prosessoren du putter inn, og størrelsen på kabinettet gjør også at du må begrense deg til en mini-ATX-hovedkort. Du har heller ikke plass til noe særlig skjermkort, men som vi har sagt tidligere: Du trenger ikke dette i et mediesenter som hovedsakelig skal spille av videofiler.

I vårt testoppsett brukte vi følgende maskinvare:

Testoppsett -
Hovedkort Gigabyte A55M-DS2
Prosessor AMD A4-3400
RAM 1 x 4 GB DDR3
Skjermkort ATI Radeon HD 6410D (integrert i prosessoren)
Harddisk Corsair Force Series F80A – 80 GB
Strømforsyning PicoPSU, 150 watt AC-adapter

Dette er på ingen måte topp-komponenter, men holdt i massevis for å installere både Windows og Ubuntu, og spille av filmer i 1080p uten problemer. Støynivået holdt seg veldig lavt, og temperaturene ble heller aldri for høye.

Problemet er selvfølgelig prisen, og et slikt kabinett koster en del ekstra kroner mer enn et «vanlig» kabinett koster. Til gjengjeld får du en virkelig lekker stue-PC.

Nedenfor tar vi for oss hva slags programmer du bør installere når du har bygd maskinen din.

Mac Mini

Hvis du ikke er interessert i å lage noe selv og har lyst på en lekker stue-PC til bittelitt ekstra penger, kan du prøve deg på en Mac Mini fra Apple. Dette er en lekker liten sak, ikke stort større enn en par DVD-omslag, og heller ikke så mye dyrere enn hvis du lager en tilsvarende maskin selv. Er du i tillegg fan av Apples operativsystem OS X Mountain Lion er dette veien å gå.

Du får kjøpt Mac Mini for underkant av 5000 kroner på Apple Store. I tillegg kan det være lurt å kjøpe en Apple-fjernkontroll for ytterligere 150 kroner, og muligens også tastatur og mus. De to sistnevnte delene kan du imidlertid få langt billigere andre steder enn hos Apple, og med en ferdigoppsatt stue-PC trenger du sjeldent å bruke mer enn den minimalistiske fjernkontrollen.

Programvaren vi anbefaler deg å installere fungerer på både Windows, Linux og OS X, og er generelt veldig like i oppsettet og installasjon.

Mediesentere

Plex.Foto: Plex
XBMC.Foto: XBMC

Det første du bør laste ned og installere er et medieprogram som kan holde oversikt over alle mediefilene dine. Her finnes det heldigvis et par virkelig solide gratisalternativer, som fungerer på samtlige plattformer. Vi snakker selvfølgelig om XBMC, og den åndelige etterfølgeren Plex, som bygger på samme kjerne som XBMC.

Begge programmene er gratis, og begge gjør omtrent det samme: De forvandler maskinen din til et mediesenter ved at du forteller den hvor du har lagret alle mediefilene dine, enten lokalt eller på nettverket, og pakker alt sammen inn i en lekker forpakning. Bilder, plot-tekster, lyd- og bildeinformasjon og alt annet du kan tenke deg blir automatisk hentet inn og lagt på mediefilene dine, slik at du får en pyntet mediesamling uten å måtte legge ned så mye arbeid.

Grensenittene er i tillegg tilpasset for å brukes med en fjernkontroll, slik at du kan sitte i sofaen og styre alt med et par tastetrykk.

Fjernstyr maskinen

Rowmote.Foto: Rowmote
Remote Buddy.Foto: Remote Buddy

Det bringer oss videre til neste punkt. Med mindre du har en fjernkontroll til PC-en din, slik du kanskje har til Macen din, kan det være vanskelig å styre din nye medie-PC på en smidig måte.

Det ene alternativet er trådløs mus og tastatur, som du bruker fra sofaen. Enkelt, men det er kanskje ikke så smidig å dra fram et helt tastatur hver gang du vil bla rundt i menyene.

I stedet kan du dra fram smarttelefonen din, og laste ned en fjernkontroll-applikasjon. Her finnes det mange alternativer, og de aller fleste fungerer ganske likt. Er du imidlertid interessert i en applikasjon som kan fungere som både mus, fjernkontroll og tastatur, kan du ta en titt på Rowmote Remote for iPhonen eller iPaden din. Den billigste utgaven koster deg sju kroner, og fungerer som en helt enkel og grei Apple-fjernkontroll. Slenger du på et par tikroner til får du også brukt den som mus og tastatur. Til Android kan du prøve ut Unified Remote, som forvandler telefonen din til en universal fjernkontroll.

For å få mest mulig ut av fjernkontrollen kan du også prøve deg på et program som Remote Buddy til OS X, som lar deg stille inn hva alle knappene gjør. Du kan for eksempel stille inn fjernkontrollen til å starte opp Plex hvis du holder inne menyknappen, eller lukker programmet ved å holde den ene piltasten.

Et gratis alternativ til dette er BetterTouchTool, som har mye av den samme funksjonaliteten, dog ikke like enkelt tilgjengelig.

XBMCs forum finnes det også oversikt over hvordan du kan få en universalfjernkontroll som for eksempel Logitech Harmony til å fungere i Windows med den medfølgende programvaren.

Tilleggsprogrammer

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Nå som du har både et mediesenterprogram og et fjernstyringsprogram for å kontrollere det hele, har du det meste du trenger. Det finnes imidlertid flere morsomme programmer å laste ned. Et av dem er AirServer, som finnes til både Windows og OS X. AirServer gjør at PC-en din kan fungere som en Apple TV, og ta imot Airplay-signaler, noe som gjør det meget enkelt å sede film og musikk fra iPad-en og iPhonen til TV-en.

Dermed kan du for eksempel sende videostrømmer, musikk eller bilder trådløst opp til TV-skjermen, med bare et par sekunders forsinkelse. Sitter du med en Macbook i fanget kan du også speile skjerminnholdet direkte opp på TV-en, for å for eksempel vise frem bilder eller en presentasjon. Omtrent alt det du kan gjøre med en Apple TV altså, uten selve Apple TV-en.

Applikasjonen kan lastes ned fra Airservers hjemmeside, og er gratis å prøve ut.

Hvis du faktisk har stappet inn litt god maskinvare i stue-PC-en din kan du også prøve ut Steam Big Picture, som essensielt er Steam i en TV-vennlig forpakning. Du kan styre alt med enkle kontroller, menyene gir deg store og oversiktlige bilder, og du kan enkelt spille PC-spill direkte fra sofaen.

annonse