Guide

Slik gjør du TV-en til et underholdningssenter

Du kan bruke TV-en til langt mer enn du tror.

ENKELT: Billigtipsene

Du har en TV i stua. Det er et faktum for nesten alle av oss, uansett alder. Om du bruker den er selvfølgelig en helt annen sak, og hva du faktisk bruker den til er en helt annen sak. TV-en er ikke lenger bare en mottaker for kringkastede TV-signaler fra NRK, men en underholdningsenhet i seg selv.

Moderne TV-er fungerer i dag som et samlingspunkt for alt du har av dingser. På sitt mest grunnleggende er det en stor skjerm med drøssevis av tilkoblingsmulighet som bare venter på å bli fylt. Glem antennekabelen og dekoderen din, tenk heller på alle de andre tingene du kan plugge inn. Spillkonsollen din, som kan brukes som et mediesenter. En mediaboks, laget for å strømme innhold direkte til TV-en din. Eller hva med noe så enkelt som et enkelt minnekort eller en minnepenn? For å ikke snakke om toppen av kransekaka: En dedikert PC du kan ha plugget til TV-en?

I dag skal vi ta for oss alle tingene du kan koble til TV-en din, og hvor lett det er å sette opp, via fire forskjellige løsninger:

De enkle triksene

Du har kjøpt deg en ny TV, men du har verken plass, tid eller lyst til å sette opp noe stort system for å få mediebiblioteket ditt på TV-en. Du vil egentlig bare ha den stående der, og kunne spille av favorittfilmene dine i ny og ne, og gjerne så enkelt som mulig. La oss begynne med det banale:

Foto: Samsung

Innebygd programvare

Hvis du har en TV fra 2010 og utover, er det stor sansynlighet for at du har en såkalt Smart-TV. TV-produsentene slengte "smart" foran produktnavnet for å signalisere at TV-en kan gjøre mer enn å bare ta imot signaler fra andre kilder, slik de dumme forgjengerne gjorde. I stedet har Smart-TV-ene gjerne dedikerte menyer og applikasjoner, som kan la deg gjøre alt fra å surfe på nettet til å se på Netflix.

Programvaren og mulighetene varierer fra modell til modell, og noen kan gjøre mer enn andre. De mest avanserte lar deg koble opp mediebiblioteket ditt fra PC-en via for eksempel Windows Media Center, og strømme filmer og musikk direkte fra PC-en.

På mange måter er dette en rask og smidig måte å begynne ditt TV-eventyr på, selv om det har en del begrensninger. TV-produsentene har kommet langt de siste årene, men det er ingen TV som kommer med innebygd programvare som kan matche det vi ser fra en dedikert PC, eller en ekstern medieboks, for den saks skyld. Det er også svært sjeldent at TV-produsentene gidder å oppdatere programvaren, så har du ikke Netflix-appen installert i dag, er det liten sansynlighet for at den noengang vil dukke opp på TV-en din.

DLNA

Foto: DLNA

Har du en ny TV kan det være den støtter trådløs overføring av film og musikk via DLNA. Dette er en trådløs overføringsprotokoll som blir brukt av de aller fleste smartmobiler på markedet (bortsett fra Apple), som lar deg strømme videoer, bilder og musikk direkte fra din mobilen, nettbrettet eller PC-en din til TV-en.

Når det funker så funker det veldig bra, men problemet med DLNA, som vi tar for oss i vår guide til trådløs strømming, er at DLNA er en minimumstandard. Det betyr at selv om begge enhetene du har sier de har støtte for DLNA, betyr det ikke nødvendigvis at de har støtte for de samme formatene. Mobilen din kan kanskje spille av og lese mpeg-4-formatet, mens TV-en bare har støtte for .avi-filer. Dermed får du ikke sendt den over til TV-en, og du er nødt til å enten konvertere hele biblioteket ditt til et format som er støttet, eller finne en bedre løsning.

OBS: DLNA finnes også på for eksempel Playstation 3, og installerer du et program som PS3 Media Server på PC-en din kan du enkelt sette opp en trådløs kobling mellom PC-en, Playstation 3-en og TV-en din.

Minnepinne/minnekort

Foto: Rolf Wegner, Hardware.no

Hvis TV-en din ikke er så smart, men fortsatt har en del innganger på baksiden og på rammen, kan en minnepenn eller et minnekort være løsningen. Mange TV-er har nemlig USB-innganger, gjerne gjemt bort på siden av TV-en, slik at du kan koble inn alt fra kameraet ditt for å se på bilder, eller en USB-minnepenn for musikk, filmer og bilder.

Nok en gang vil både menyer og formatstøtte variere fra TV til TV, men i de aller fleste tilfellene er det veldig lett å finne frem til medieinnholdet du har på minnepennen. Det er sjeldent det ser veldig pent ut, og du må ofte nøye deg med mapper og filnavn, fremfor lekre filmomslag og forklarende tekster. Men, så lenge du vet hvilket filformat TV-en din støtter, er dette en enkel og grei måte å få en film rett opp på TV-en din, uten en eneste kabel.

Bli med over på neste side så tar vi for oss mediebokser som kan forvandle TV-en din til et underholdningssenter.