Tek.no

Nyhet

Her er Samsungs 2013-modeller

Lanserer TV-er for enhver smak.

Samsung
Vegard Ottervig
3 Apr 2013 05:30

Funksjonene

Sørkoreanske Samsung er en av de mest populære TV-produsentene på det norske markedet, og nå er endelig en komplett oversikt over 2013-modellene klar.

Kort fortalt satser Samsung videre på slank design og smart-TV i år, og lanserer således en nyoppusset utgave av sin smart-TV-plattform. Ellers kommer det TV-er med LED-LCD, plasma og OLED – samt en flaggskipmodell med oppløsningen 4K.

Bedre bildekvalitet

De som måtte frykte at Samsung går seg vill i alt fokuset på smart-TV og glemmer selve bildekvaliteten, kan puste lettet ut. Det sørkoreanske selskapet har heldigvis selve bildet på agendaen, og lover en rekke forbedringer hos både LED-LCD- og plasmamodellene.

Én av LED-LCD-toppmodellene, ved navn F8005, tar for eksempel i bruk teknologien «Cinema Black», som blant annet skal sikre jevn fordeling av lyset på skjermen. Plasmamodellen F8505 skal videre vise dypere svart og lysere hvitt enn tidligere.

OLED med dual view

Samsung med sin 55 tommer store OLED-TV på IFA-messen i Berlin i fjor høst.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Selv om OLED-TV-er endelig begynner å komme i salg, er likevel skjermteknologien langt mer marginal enn LED-LCD og plasma – mye på grunn av vansker i produksjonsprosessen.

Det hindrer ikke Samsung fra å gi ut en OLED-TV også i år, på samme måte som i fjor. Årets modell heter F9505, og kan blant annet tilby en såkalt dual view-funksjon. Dette betyr at skjermen kan vise to forskjellige ting samtidig, takket være 3D-teknologi. Samsungs 3D-briller har også innebygde høyttalere, slik at også de to lydsporene blir separate.

4K og 3D

Samsung viste fram sin 85 tommer store 4KTV på CES-messen i Las Vegas i januar.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Samsungs mystiske 4KTV er også med på laget i år, men til en prislapp som starter på hele 230 000 kroner for den minste utgaven.

S9-serien kommer i størrelsene 85, 95 og 110 tommer, og er plassert i et unikt «Staffeli»-stativ – komplett med et 2.2-lydsystem.

Verken Samsung eller andre TV-produsenter slår seg på brystet med stereoskopisk 3D i år, men dette er fremdeles på plass i de fleste modellene. Selskapets foretrukne 3D-metode er aktiv lukkerteknologi, noe som innebærer at du må kjøpe dyrere, batteridrevne 3D-briller for å kunne se stereoskopisk innhold.

Raskere smart-TV

Samsungs nye smart-TV-plattform.Foto: Samsung

TV-er proppfulle med ulik funksjonalitet er også en salgsstrategi i 2013, og Samsungs smart-TV-plattform har som nevnt blitt fornyet. Enkelt brukergrensesnitt er stikkordet, og plattformen er delt opp i fem seksjoner: TV, film og TV-serier, sosialt, apper og foto, video og bilder.

Toppmodellene har i tillegg blitt vesentlig raskere, ettersom de har blitt utstyrt med en firekjernet prosessor. Fjorårets forsmådde Samsung-kjøpere kan imidlertid hive seg med på moroa ved å gå til innkjøp av oppgraderingsboksen Evolution Kit. Denne fester du bare bak på TV-en for å få det siste innen smart-TV-ytelse.

Anbefalinger og mobiler

Smart Touch-fjernkontrollen har innebygd mikrofon.Foto: Samsung

Én av nyhetene på den ferske smart-TV-plattformen er S Recommendation. Dette er i praksis en anbefalingsfunksjon, som, i likhet med for eksempel Netflix, gir deg tips basert på hva du har sett på.

Smart TV-funksjonaliteten er tett knyttet mot Internett og samkoordinering av enheter, og mobilene blir med på kjøret også i år. Apper for å bruke smarttelefonen eller nettbrettet som fjernkontroll er på plass, og via AllShare og Smart View kan man selvsagt dytte bilder, video og musikk fra mobilen over til TV-en, og omvendt.

Flere av de dyrere TV-ene er også utstyrt med dobbeltuner, slik at man for eksempel kan ta opp ett program mens man ser på et annet (eller ta opp to samtidig). Det går også an å strømme en TV-kanal til nettbrettet, mens en annen blir vist på TV-skjermen.

Til slutt er det fremdeles mulig å kontrollere TV-en ved hjelp av stemmen og gester, og ifølge Samsung er disse egenskapene forbedret betraktelig. Fjernkontrollen Smart Touch følger med visse modeller, og har således en innebygd mikrofon for stemmestyringen, samt et berøringsfelt i midten.

Les om selve TV-ene på neste side »

Les også