TestSamsung UE65HU8505

Dette er Samsungs nye mesterverk

Den mest komplette 4K-TV-en vi har testet.

Design og brukeropplevelse

Allerede i fjor kom det en rekke TV-modeller på markedet som kunne vise deg den nye 4K-oppløsningen. Men selv om skjermene kunne håndtere de 3840 x 2160 punktene det er snakk om, var det fortsatt en rekke spørsmål rundt standarden og distribusjon som fortsatt var uavklart.

Mange av disse spørsmålene ble dog besvart under årets CES-messe fra Las Vegas, hvor blant annet den nye H.265-standarden, populært kalt HEVC, kom på plass. Derfor er årets 4K-TV-er langt mer klargjort for den nye oppløsningen enn tidligere.

Flere av de nye 4K-skjermene finner veien til butikkhyllene i løpet av de neste par månedene, og en av disse er UE65HU8505 fra Samsung. Denne modellen ligger an til å bli årets råeste TV fra selskapet, siden det ikke virker som det vil komme en arvtager til dagens 9000-serie. På menyen står en fullblods LCD-TV som følger den nye buede trenden, og som i tillegg er spekket med finesser. Men er den verdt prislappen på 40 000 kroner du må betale?

Et forlokkende utseende

Den første buede TV-en vi testet fra Samsung var UE55H8005, og ut av esken er det lite tvil om at UE65HU8505 er nært beslektet med sin lillebror når det kommer til utseendet. Allikevel er det en stor forskjell i hvordan de to TV-ene fremstår. Mens HU8005 er en lettvekter der plast utgjør mye av designen, har HU8505 langt mer tyngde å by på, og fremstår på mange måter mer solid og gjennomført.

Foten på HU8505 er tøff å se på etter vår mening. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Begynner vi med rammene har også HU8505 en sort plastramme som omsluttes av en aluminiumsramme utvendig, men forskjellen er at den er litt røffere, der kantene er skarpere og hjørnene spissere enn hva tilfelle er med H8005.

Rett forfra er det ikke enkelt å legge merke til at TV-en er buet, selv om fasongen blir mer fremtredende når TV-en kommer opp i 65-tommers størrelse. Foten på HU8505 er helt annerledes fra alt annet vi har sett fra selskapet tidligere. Selve foten er i børstet aluminium og er formet som et flatt rektangel, der braketten som fester foten og TV-en sammen sitter plasser langt bak, slik at TV-en tilsynelatende svever. Foten gjør mye av utseendet på denne TV-en, men det kan også være verdt å merke seg at den er fast, slik at det ikke er mulig å dreie skjermen.

Som lillebroren har også HU8505 en kledelig aluminiumslist på nedre delen rammen som møtes av et lys på midten, rett under Samsung-logoen. Denne lille detaljen gir en liten piff på totalinntrykket, og alt i alt er utseende til Samsungs nye toppmodell nokså stilrent uten at den blir for mye av det gode.

Alt er samlet i en boks

Samsungs nye brukergrensesnitt er noe av det bedre vi har prøvd på en TV, og den kan i prinsippet erstatte flere av enhetene du allerede har i stereobenken din.

Denne boksen tar seg av alle enhetene du kobler til TV-en.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Til å ta seg av alle enheter du ønsker å koble til TV-en, har selskapet valgt å legge all elektronikken som skal håndtere dette utenfor selve skjermen, i en avlang boks de kaller One Connect. Denne nye måten å samle tilkoblingene på lanserte selskapet allerede i fjor. En av fordelene med å gjøre det på denne måten er at du i teorien har mulighet å skifte ut denne elektronikken i fremtiden, dersom det for eksempel skulle komme en ny type tilkobling.

En av nyhetene med denne boksen er at den har to kortlesere. Det betyr i praksis at du kan bruke TV-en som en PVR dersom du hekter på en ekstern harddisk. Dette har også vært mulig før, men nå som du har mulighet for å bruke to programkort samtidig, kan du med andre ord ta opp et program samtidig som du ser på et annet.

Mer inkluderende brukergrensesnitt

En av tingene som ligger i fokus om vi ser nærmere på selve grensesnittet for årets Samsung-TV-er, er at skjermen i langt større grad skal bistå deg i å finne interessant innhold å se på. Det gjøres ved at TV-en analyserer hva du liker å se på, og legger ut i fra det opp forslag til andre programmer det kan være interessant for deg å se på.

På TV-siden viser små bilder av hva annet som vises på de ulike kanalene. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En annen funksjon som blir langt mer interessant å bruke når TV-en kan vise deg en oppløsning på 4K, er delt skjerm. På denne 65-tommers varianten kan du dele bildet opp i fire ulike skjermer, som alle tilsvarer en 32 tommer stor Full HD-skjerm.

Delt skerm, der vi velger å ha nettleseren på den høyre delen av siden. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Ved å klikke på deleknappen nederst til høyre på fjernkontrollen startes funksjonen og du får opp det du ser på øverst til venstre. Hva som skal vises i de ulike rutene kan du selv gå inn og konfigurere, i vårt tilfelle endte vi opp med å bruke skjermen nederst til venstre til å vise hva som vises på andre kanaler, og bruke den høyre siden til å se Youtube-klipp, der selve klippet spilles av i den øverste ruten mens søkefeltet vises i det nederste.

En annen mulighet er å bruke hele den høyre siden til å ha oppe en nettleser, slik at du kan surfe på nettet samtidig som du ser på film. Siden TV-en leveres med to kortlesere kan du også se to ulike programmer på hver sin delte skjerm. For å løse problemet med lyd, vil lyden til det ene programmet spilles av på skjermens høyttalere, mens den andre må hentes ut ved hjelp av et hodesett med Bluetooth.

Rask i responsen

Her er den nye fjernkontrollen til HU8505.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

I likhet med sin lillebror H8005 har også HU8505 fått det samme brukergrensesnittet, og for å kunne navigere deg rundt på enklest mulig måte følger også den nye «Wii»-aktige fjernkontrollen med til toppmodellen. Denne kontrollen krever litt tilvenning, men så fort du har fått teken på hvordan du bruker den, er dette et langt smidigere alternativ enn å bruke en tradisjonell fjernkontroll etter vår mening.

Den nye toppmodellen er svært rask å bruke, og det er sjelden du trenger å vente på at applikasjoner og funksjoner skal starte opp. Vi har tidligere opplevd at enkelte TV-er har brukt godt over et minutt på å gjøre seg ferdig med å starte opp Netflix-appen, noe som skjer på et blunk med HU8505.

Jevnt over er denne TV-en blitt så kjapp i responsen at den faktisk begynner å bli et reelt alternativ til strømmebokser og andre enheter du har i stereobenken din.