Til hovedinnhold
TestSony Ericsson Xperia Active

Denne mobilen er perfekt for norske forhold

Sony Ericssons treningsmobil med Android er vanntett, rask og enkel å bruke.

Finn Jarle Kvalheim

Du har sikkert hørt ordene "Perfekt for norske forhold" i et utall reklamer for biler med firehjulstrekk, og det er ordene vi vil bruke om Sony Ericssons nye modell. Xperia Active er rett og slett mobilverdenens Suzuki Swift. Her får du en liten smartmobil som er sikret mot norsk vær – og uvær.

Xperia Active tåler regn og fukt, men den er ikke sikret mot støt. Det betyr at telefonen fint tåler å ligge i lomma når det regner, men du bør fortsatt ikke miste den i bakken.

Xperia Active er bygget i glass, aluminium og plast. Byggekvaliteten kjennes god og telefonen ligger godt i hånda.

Les samletesten av robuste mobiler her

God skjerm, dårlige taster

Vi synes Sony Ericsson kunne gitt Xperia Active større taster. De fysiske tastene som er her er nemlig små og litt vanskelige å bruke. I kaldt og vått vær blir de neppe noe enklere å ha med å gjøre.

I denne telefonen får du en tre tommer stor skjerm som er svært god. Den er lyssterk og har veldig god innsynsvinkel. Oppløsningen er på 320 x 480 piksler. Dette er mye i forhold til størrelsen, og den lille skjermen er sylskarp.

Menyene er en tilpasset utgave av Android. Sony Ericsson har stort sett gjort gode og riktige valg. Brukeropplevelsen i menyene er rask og enkel, men vi savner litt mer kontrast i noen av menyvalgene. Det er lett å bli forvirret av at alle valgene er grå enten de er aktive eller ikke.

Funksjonene

Xperia Active har en rask nettleser med støtte for Flash. Nettaviser laget for større mobilskjermer blir ofte litt små på Xperia Active. Skjermen er likevel skarp nok til at sidene er godt leselige. Du bør likevel ikke være nærsynt om du skal surfe på denne telefonen.

Ved nettsurfing kan du vanligvis forstørre sidene du ser på. I e-postleseren kan du ikke forstørre siden. Dermed er det vanskelig å gjøre noe med det dersom teksten blir for liten i e-postmeldinger.

E-postfunksjonen er likevel lett å sette opp og lett å bruke, så lenge falkeblikket fungerer som det skal.

Xperia Active har støtte for treningstilbehør gjennom standarden ANT+. Dette er samme standard som mange av dagens pulsbelter bruker. I telefonen fins også en treningsapplikasjon som kan logge utviklingen din mot en side på internett.

Video og musikk

Det er muligens begrenset hvor lenge du ønsker å se video på en tre tommer stor skjerm. Xperia Active fikser likevel biffen på en god måte.

Den har ikke veldig omfattende formatstøtte, men spilleren er stabil og den spiller de formatene esken lover. Som alt annet som foregår på skjermen er bildekvaliteten svært god.

Du trenger ikke kjøpe nye hodetelefoner til Xperia Active. Hodetelefonene som følger med er svært gode til å følge med i esken. Bruker du bøylene som følger med henger proppene godt fast også under aktivt bruk.

Musikkspilleren er enkel og god, og den har mange funksjoner du ikke finner i vanlige Android-telefoner. Her kan musikkspilleren finne sangteksten for deg, for å nevne noe.

Kamera

Xperia Active kan ta gode bilder, men den må ha lys for at bildestøyen skal holdes unna. Utendørs blir bildene gode, mens du innendørs bør stå nært det du skal ta bilde av. Fotolyset fungerer nemlig ikke så godt på avstand.

Høyoppløst video kan du også fange med Xperia Active. Kvaliteten her blir god både innendørs og utendørs. Spesielt bra er det at videoen ikke begynner å hakke når du gjør sveip med kameraet. Dette er en uvane mange andre mobilkameraer har.

Til slutt

Sony Ericsson Xperia Active er noe av det nærmeste du kommer en smarttelefon som er skreddersydd for Norge. Trenger du muligheter for apps fins det få alternativer å velge i.

Vil du vite mer
Les hele testen på Amobil.no

Motorolas Defy er en av få konkurrenter. Den tåler mer, men den er en del tregere i bruk. Defy har dessuten mindre utstyr i esken, og færre funksjoner som er spesielt tilpasset aktivt bruk.

Ellers fins det mange robuste mobiler på markedet, men få av dem er like allsidige som Xperia Active og Defy. Samsung har for eksempel telefonen B2710 Xcover, som er en billig og god telefon om du ikke behøver en god surfetelefon som kan kjøre apper.

En Android-telefon i Samsungs Xcover-serie er også på vei. Galaxy Xcover er i mobilhyllene hvert øyeblikk, men vi har foreløpig ikke testet den.

annonse