Til hovedinnhold

De beste Android-appene fra 2011

Her er fjorårets juveler.

2011 var et svært positivt år for Android-plattformen. Nylig ble det også kjent at at 10 milliarder apper har blitt lastet ned fra Android Market.

Tidligere i uka publiserte vi en liste med årets beste iPhone-apper. Nå har turen kommet til de 10 beste nye appene Android Market hadde å by på i 2011. Merk at vi - etter beste evne - bare har inkludert apper som ble lansert for første gang i fjor - ikke nye versjoner av eldre apper. Vi har dessuten trukket frem et par norske apper som markerte seg positivt.

Applikasjonene blir presentert i vilkårlig rekkefølge, men alle får vår anbefaling.

Beste Android-apper i 2011:

SoundTracking er en fin app for musikkinteresserte.

SoundTracking

Denne appen lar deg dele dine musikkøyeblikk med venner og kjente på en spesiell måte. Eksempelvis kan du bruke musikkgjenkjenningsfunksjonen (á la Shazam, Soundhound etc.), og publisere et kort lydklipp sammen med et bilde og geolokasjon på SoundTracking-profilen din.

Denne appen er først og fremst for musikkintereserte som vil oppdage ny musikk, og anbefale musikk til andre. Du logger på SoundTracking via din Twitter-, Facebook- eller Foursquare-profil, og har muligheten til å dele dine poster også her om ønskelig.

Last ned SoundTracking til Android (gratis)

Hold kontakten med de aller nærmeste via Path.

Path

Appen Path lar deg gjøre mye av det samme som du allerede får tilgang til via andre sosiale medier og andre apper. Kombinasjonen gjør Path til en spennende mobil-app, og kanskje spesielt for å holde kontakt med de aller nærmeste.

Det som først og fremst skiller Path fra andre sosiale medier er likevel god design og godt grensesnitt.

Last ned Path til Android (gratis)

World of Goo

Mobilspillet World of Goo har høstet ros og anerkjennelse fra alle kanter for versjonen som har vært til salgs i Apple App Store. Android-utgaven er identisk, og spillet ser også veldig bra ut på større mobilskjermer enn iPhones 3.5-tommer.

Det er vanskelig å forklare med ord hva spillet går ut på, men vi kan prøve. Med fingeren på skjermen skal du hjelpe små gjørmeballer forbi et hinder og inn i et rør. Hvor mange av disse ballene du klarer å føre til røret avgjør poengsummen for brettet. Likevel er det grafikken, historien og de mange morsomme detaljene som gjør at det er verdt pengene. Før du eventuelt kjøper spillet, bør du prøve demoversjonen.

Kjøp World of Goo til Android (29 kroner)

World of Goo er et veldig artig spill.
Har du byttet over til Google+?

Google+

I 2011 har det dukket opp flere alternativer til - i hovedsak - Facebook, og det er umulig å komme utenom Googles egen sosiale nettverkstjeneste Google+. En styrke ved denne tjenesten er at du enkelt kan tilpasse hva slags informasjon du vil dele med ulike vennekretser, familie, kollegaer eller bekjente.

En annen styrke er at mange allerede har en Google-konto fra før, slik at det nå begynner å bli en del brukere på Google+.

Last ned Google+ til Android (gratis)

Scann inn tekst via mobilkameraet til Google Docs.

Google-dokumenter

Google har lansert flere gode nytteapplikasjoner i 2011, deriblant Oversetter og Authentication, men appen Google-dokumenter har nok hatt større betydning for de som bruker Googles tjenester flittig.

Her får du tilgang til alle dokumentene som er koblet til Google-kontoen din, og du kan redigere dem. Videre kan du ta bilde av et notat som igjen som konverteres til et tekstdokument via appen.

Last ned Google-dokumenter til Android (gratis)

Swiftkey X Keyboard har vært en schläger i 2011.

Swiftkey X Keyboard

Dette tastaturet symboliserer noe av styrken ved Android OS: Hvis du ikke er helt fornøyd med standardtastaturet på mobilen din, kan du bare kjøpe et nytt i Android Market. Swiftkey X Keyboard er det beste tastaturet vi har prøvd til nå, og tilbakemeldingene fra brukerne er også overveldende positive.

Swiftkey X er blant de beste appene, uansett kategori, som har kommet i Android Market i 2011.

Kjøp Swiftkey X Keyboard til Android (23 kroner)

Les også: Slipp unna tastetabbene

Pass på å velge riktige "guardians" når du starter bSafe første gang.

Bipper bSafe

Det har dessverre blitt utrygt å gå alene i norske byer på kveldstid, noe voldtekstbølgen i Oslo i fjor høst påminnet oss om. Dette gjorde at Bippers nye trygghetsalarm-app bSafe klatret høyt på nedlastningslistene i både Android Market og Apple App Store. Selve appen lar noen du stoler på overvåke deg så lenge du har aktivert tjenesten, blant annet ved å følge bevegelsene dine på et kart og motta SMS dersom du føler deg utrygg.

Bipper bSafe er et veldig godt initiativ som gjør det litt tryggere for særlig kvinner og jenter å komme seg trygt hjem fra byen.

Last ned Bipper bSafe til Android (gratis, men abonnement for premiumfunksjoner)

Les også: Her er ditt vern mot vold

Order & Chaos Online

Dette Gameloft-spillet, som unektelig er sterkt inspirert av World of Warcraft, er et av de beste MMO-spillene som er laget til Android. Det innebærer at du leker deg i et spillunivers med tusenvis av andre spillere. Order & Chaos Online er et rollespill med god grafikk.

Prisen er imidlertid høy. Selve spillet koster 49 kroner, men etter tre måneder må du betale noen kroner per måned for å spille online.

Kjøp Order & Chaos Online til Android (49 kroner)

Elsker du World of Warcraft, vil du like Order & Chaos Online.
"Time lapse" er en morsom bilde/video-funksjon.

Lapse It Pro

Såkalt "time lapse", altså at en bildeserie settes sammen til en hakkete video, er en stilig effekt som ofte brukes i spillefilmer for å hoppe raskt frem i tid. Overvåkningskameraer av eldre type bruker samme teknikk. 2011-appen Lapse It er en av de rimeligere appene som får til denne effekten på en bra måte. Eksempelvis kan du ta bilder av månen, trafikken på motorveien, morgenturen med bikkja eller hva som helst annet og lage kule videsnutter av det.

Det finnes en gratisversjon med begrensede funksjoner, men fullversjonen er verdt pengene hvis du ønsker blant annet HD-opptak, flere bildeeffekter eller mulighet til å legge på lyd.

Kjøp Lapse It Pro til Android (12 kroner)

Filmweb-appen kom til Android Market i januar 2011.

Filmweb

Det er fortsatt morsomt å gå på kino, og Filmweb har i 10 år vært et nettsted for norske kinogåere med salg av billetter, fremvisning av filmtrailere og ikke minst oppdatert kinoprogram og filmnyheter. En Filmweb-app har lenge vært tilgjengelig i App Store, og en tilsvarende app kom til Android Market i januar 2011.

I appen er kinoprogrammet høydepunktet, hvor du får en omtale av filmene som vises på kino med video. For filmglade nordmenn er denne appen et klart "must".

Last ned Filmweb til Android (gratis)

Ikke enig? Del dine Android-favoritter fra 2011 i forumet nedenfor.

Les også: Her er utviklernes Android-perler

annonse