GuideFjerning av varmespreder på Haswell

Se hvordan det gikk da vi slo av prosessorlokket med en hammer

Vi ville ha en iskald Haswell-prosessor.

Introduksjon

Overklokkere og entusiaster er alltid ivrige etter å kjøle komponentene best mulig, for å kunne øke spenningen, frekvensen og dermed ytelsen. Da trenger man gjerne bedre kjøling, og stadig flere legger mye penger i akkurat dette – med et håp om å kunne få investeringen tilbake i økt prosessorhastighet.

Illustrasjon av prosessor, varmespreder, kjøler og kjølepasta før og etter modifikasjon.
En helt fersk Intel i5 4670K av batch L318 som snart skal under hammeren. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Intels to siste prosessorgenerasjoner, Ivy Bridge og Haswell, har gjort situasjonen mye mørkere for de med godt kjøleutstyr på plass. Prosessorene fra disse generasjonene, hovedsakelig 3570K, 3770K, 4670K og 4770K, blir særdeles varme under last til tross for at prosessoren ikke selv trekker mer strøm enn eldre generasjoner. De nyeste modellene bruker termisk pasta mellom prosessorkjernen og varmesprederen, i motsetning til Sandy Bridge hvor varmesprederen er loddet fast. Det er den termiske pastaen som har blitt syndebukken for temperaturproblemene til Ivy Bridge og Haswell, og løsningen blir dermed å fjerne varmesprederen – noe vi skal gjøre i dag.

Vi er ikke helt overbevist om at det kun er kjølepastaen som er problemet, men kanskje også mengden som er påført mellom kjernen og varmesprederen. Ved å ta av varmesprederen har vi ikke bare muligheten til å erstatte kjølepastaen, men også redusere avstanden mellom kjernen og varmesprederen, og dermed minske mengden med pasta. Dette vil forhåpentligvis redusere temperaturen på prosessoren, som er grunnen til av vi har prøvd prosjektet både én og to ganger tidligere, dog uten stort hell. Prosessorer er naturligvis skjøre skapninger, men denne gangen har vi lært.

Ny plan

Ikke bare skal vi ta i bruk en helt ny metode for å fjerne varmesprederen, men vi skal også montere den tilbake igjen med ny kjølepasta og andre modifikasjoner.

For å gjøre jobben har vi tatt i bruk litt spenstigere verktøy – hammer, skrustikke, trekloss og kredittkort. Den gamle metoden med barberblad og tålmodighet er på vei ut, og etter å ha sett en demonstrasjon med skrustikke på nettet måtte vi bare prøve. Fremgangsmåten er helt lik for Ivy Bridge, men hold fingrene borte fra eldre prosessorer da varmesprederen ofte er loddet fast og resultatet vil bli en ødelagt prosessor.

Offeret denne gangen ble en Intel i5 4670K, som er et naturlig førstevalg for mange da den er basert på nyeste Haswell-arkitektur og gir mye ytelse for pengene. Varmeproblemet har blitt enda større med Haswell, da mye av spenningsreguleringen er flyttet fra hovedkortet over til prosessoren, noe som medfører ekstra stor varmeutvikling sammenlignet med tidligere prosessorgenerasjoner. Derfor blir det ekstra spennende å se hvor mye vi kan tjene på å tilpasse varmesprederen

Trykk deg videre for å se hvordan det gikk »