Til hovedinnhold
GuideSlik fjerner du varmesprederen

Dette er prosessor-ekstremsport

Skal du fjerne varmesprederen, er det mye å passe på.

Introduksjon

Her i Hardware.no-redaksjonen har vi ikke for vane å gi oss når vi møter motgang. Og for omtrent en måned siden gikk vi på et skikkelig smell da vi skulle prøve å fjerne varmesprederen til en AMD-prosessor. Det vi ikke visste i forkant, var at på denne modellen var varmesprederen loddet fast til prosessorkjernen, og vi endte med å rive av hele kjernen.

Ett stykk prosessor og ett stykk skalpell klar til dyst.

I dag gjør vi et nytt forsøk, med en Ivy Bridge-prosessor fra Intel, nemlig den nylig testede Intel Core i5-3570K. Vi har gjort hjemmeleksene våres denne gangen, og funnet ut at denne varmesprederen skal kunne fjernes uten de helt store problemene. Alt du trenger er det rette verktøyet.

Utstyret er halve jobben

Planen er å teste temperaturene før vi fjerner varmesprederen, deretter operere bort dette beskyttende stykket med metall, og til slutt teste temperaturer på nytt. Til hjelp har vi kjøpt inn en skalpell fra Clas Ohlson til den nette sum av 19 kroner, og vi har en potent luftkjøler i form av Noctua NH-C14, som burde kunne gi oss en pekepinn på forbedringspotensialet.

Vi bruker en skalpell i stedet for en vanlig kniv for å lettere fjerne limet mellom kretskortet og varmesprederen. Det tynne bladet på skalpellen burde være lettere å gli inn i det veldig smale mellomrommet. Vi har også en ekstra skalpell i tilfelle bladet knekker, eller kniveggen blir sløv før vi har gjort ferdig jobben.

Derfor prøver vi igjen

Vi fikk mange forespørsler på å gi denne operasjonen et nytt forsøk sist vi prøvde å fjerne varmesprederen på en prosessor. Dermed var det bare å finne den rette testkandidaten. I mange forum snakkes det om potensialet ved å fjerne varmesprederen til Ivy Bridge-prosessorene til Intel, som visstnok skal benytte en dårlig termisk pasta mellom selve prosessorkjernen og varmesprederen.

Det sier jo også på mange måter seg selv at varmeoverføringen blir mindre optimal med et ekstra lag med metall mellom prosessorkjernen og kjøleren. Men hvor mange grader du eventuelt kan spare på å fjerne mellomleddet er vi ikke sikre på. Det er nettopp dette vi ønsker å finne ut av i dag.

I vår nylige test av Intel Core i5-3570K fant vi ut at prosessoren ikke blir mye varmere enn 40 grader under hard belastning med en potent luftkjøler. Men da vi overklokket prosessoren gikk temperaturen til over 70 grader. Altså er det nok lite å hente i denne operasjonen for de som kjører normale hastigheter på maskinvaren deres. Men desto høyere temperatur du har på prosessoren, desto mer har du potensielt å vinne på denne operasjonen.

På eget ansvar

Varmesprederens oppgave er ikke bare å spre varmen fra prosessorkjernen over et større område, men også å beskytte kjernen fra påkjenninger fra kjølermontering og trykk. Det er lett å ødelegge prosessoren i et forsøk som dette, og du kan vinke både garanti og reklamasjonsrett farvel i det øyeblikket du setter en kniv mot prosessoren.

Bli med på neste side, hvor vi prøver å fjerne varmesprederen til vår Intel Core i5-3570K i håpet om lavere temperaturer.

Operasjonen

Det er lurt å være forsiktig når du jobber med kniver. Vi prøvde etter beste evne å ikke ha hendene våre i veien for hvor kniven kunne sprette dersom grepet om prosessoren glapp. Det lønner seg også å ha et førstehjelpsskrin i nærheten, og for prosessorens skyld kan du be en liten bønn til maskinvaregudene før du setter i gang.

Det er naturlig å forsøke denne metoden først.
Kniven glir lettere inn når du angriper hjørnene.

Steg 1: Frem med kniven

Med en solid dose mot i brystet, begynte vi ganske enkelt å skjære rundt varmesprederen på prosessoren. Det skulle derimot vise seg å være veldig vanskelig. Det er tydelig at varmesprederen sitter veldig tett mot kretskortet på prosessoren. Etter å ha skjært hardere og hardere for å komme inn i det smale mellomrommet, forstod vi til slutt at dette var gal fremgangsmåte.

Siden vi opererte på prosessoren med en sylskarp skalpell var vi ikke særlig interessert i å bruke for mye makt, det ville nok bare ende blodig for oss. Derfor fant vet nytt grep og en ny metode. Denne gikk ut på å skyve knivbladet inn under hjørnene på varmesprederen i stedet. Dette fungerte mye bedre, og endelig hadde vi litt fremskritt.

Etter å ha jobbet oss inn i alle fire hjørnene, gjaldt det å komme oss rundt hele varmesprederen med kniven. Her må du være forsiktig, slik at du ikke setter knivbladet rett inn i prosessorkjernen. Et uheldig feilskjær her kan lett ødelegge resten av prosjektet.

Steg 2: Av med varmesprederen

Til vår store glede løsnet varmesprederen lett som bare det når all limet i kantene var kuttet bort. Ved å se på innsiden av varmesprederen kunne vi raskt konstantere at det tilsynelatende er blitt brukt en helt ordinær type termisk pasta mellom prosessorkjernen og varmesprederen.

Etter en liten rens ser vi at prosessoren ble temmelig oppskrapet av forsøket vårt på å komme innunder varmesprederen. Her er det kun kretskortet som har tatt støyten. Ved å kjapt slenge på varmesprederen igjen og fyre opp testbenken vår, fant vi ut at prosessoren heldigvis fremdeles fungerte som normalt.

Med prosessoren liggende i blanke messingen, eller silisiumen for å være helt korrekt, er vi nå veldig spent på hva slags temperaturer vi vil få.

Men først tar vi en kikk på de store utfordringene som venter oss. Bli med til neste side >>

De store utfordringene

Det har seg dessverre slik at du ikke er kommet helt i mål når varmesprederen er fjernet. Så dersom både du og prosessoren har overlevd så langt, har utfordringene bare såvidt begynt. Vi snakker hovedsaklig om prosessorklemmen på hovedkortet og prosessorkjøleren.

Med prosessorklemmen på plass, når ikke kjøleren ned til prosessorkjernen.

Steg 3: Pass på prosessorklemmen

Prosessorklemmen som alle moderne Intel-hovedkort er utrustet med, er helt essensiell for at prosessoren skal ha god kontakt mot kontaktpunktene på hovedkortet. Dersom én av de over 1000 kontaktpunktene ikke har kontakt, vil ikke prosessoren fungere som den skal.

Dersom du bruker denne klemmen på en prosessor som ikke har varmespreder, vil selve klemmen for det første ikke klemme prosessoren særlig hardt til hovedkortet. Og for det andre vil rammen til klemmen stikke høyere enn prosessorkjernen. Dette gjør at du ikke kan bruke en normal kjøler som har en overflate som er større enn åpningen i prosessorklemmen. Denne åpningen er av omtrent samme størrelse som varmesprederen.

Undersiden til Noctura NH-C14 er i alle fall for stor.

Steg 4: Valg av kjøler

Siden omtrent alle prosessorkjølere har en overflate som er større enn en prosessor-varmespreder, vil kjølerne derfor ikke få direkte kontakt med prosessorkjernen. For å bøte på dette har du to valg. Enten kan du modifisere bunnen på kjøleren ved å frese ut en overflate som får plass inni rammen til prosessorklemmen, eller så kan du unngå bruk av prosessorklemmen i det hele tatt.

Samme hvilken metode du velger, må du også være klar over at ganske få prosessorkjølere tillater å bli senket de 2 – 3 millimeterne du trenger for å få kontakt med prosessorkjernen etter at varmesprederen er fjernet. Derfor trenger du en kjøler som kan presses ned mot prosessoren helt uavhengig av avstanden fra hovedkortet.

Vi prøvde uten prosessorklemmen

Siden kjøleren vår tillater en viss vertikal vandring og er fjærbelastet, bestemte vi oss for å forsøke å montere prosessoren uten bruk av prosessorklemmen. Vi har heller ikke utstyr til å frese bort mye av undersiden av kjøleren vår, noe som gjorde valg av metode veldig enkelt.

Det største problemet med løsningen vår vil være å få god nok kontakt mellom prosessoren og hovedkortet, kun ved bruk av press fra prosessorkjøleren. Det er en hårfin balanse mellom god kontakt, og en knust prosessorkjerne.

Bli med til siste side hvor vi viser hvordan det hele gikk.

Resultat og konklusjon

Hva ble temperaturen uten varmespreder, lurer dere sikkert på. Vel, det har vi dessverre ikke noe godt svar på. Nok en gang klarte vi å ta livet av en prosessor i forsøket på finne ut nettopp dette. Det som skjedde var at vi hadde satt prosessoren på sin rette plass, fjernet prosessorklemmen, lagt på litt termisk pasta, og montert prosessorkjøleren forsiktig. Deretter skjedde ingen ting.

Hovedkortet vårt nekter å starte opp dersom det ikke er montert en prosessor. Derfor forstod vi at prosessoren ikke fikk god nok kontakt med hovedkortet. Vi økte presset på prosessoren ved å stramme til kjøleren litt til, men fremdeles ikke nok kontakt. Vi stramte enda litt til, og da ville maskinen starte. Men å få et bilde på skjermen kunne vi bare glemme.

I riktig vinkel kan du se at overflaten er sprukket. Vi har fremhevet kontrastene i dette bildet.

Dette gikk galt

Vi fjernet kjøleren og renset prosessoren for termisk pasta. Vi klarte ikke umiddelbart å se noe galt, men under de helt riktige lysforholdene var det mulig å skimte noen veldig små sprekker i prosessorkjernen.

Vi hadde mest sannsynlig pådratt prosessoren disse skadene i forsøket på å oppnå god nok kontakt mellom prosessoren og hovedkortet. Det kom ingen tydelig knekkelyd under monteringen av prosessorkjøleren, og vi brukte bare akkurat nok kraft til at det ble god kontakt mellom prosessor og hovedkort.

Slik vi forstår det, kreves altså adskillig mer kraft for å skape god kontakt mellom prosessor og hovedkort, enn du burde påføre prosessorkjernen. Med en varmespreder fordeler du denne kraften over en større overflate, og rundt hele kretskortet i tillegg til oppå prosessorkjernen. Kanskje har Intel et godt poeng med å bruke varmespredere?

Ikke umulig, men risikabelt og vanskelig

Vi sier ikke at det er umulig å fjerne varmesprederen på en Intel i5-3570K, og fremdeles la prosessoren leve et langt og lykkelig liv, men det er ganske vanskelig. I etterpåklokskapens navn er det en hel del vi kunne gjort for å unngå at kjernen ville knuse.

For å dempe presset på prosessorkjernen kunne vi for eksempel laget små puter av plast eller gummi til hver av de fire hjørnene på prosessoren. Vi kunne også prøvd å file ned undersiden på prosessorkjøleren slik at den ville passet ned i rammen på prosessorklemmen.

Vi prøver ikke en tredje gang

Det er ingen grunn til å ødelegge en tredje prosessor i forsøket på å spare noen få varmegrader. Da tester vi heller andre triks for å kjøle ned maskinvaren, slik som luftkjøling med en løvblåser eller effektiv springkjøling. Føler du deg modig, finnes det også mer ekstreme kjølealternativer.

Som vi nevnte innledningsvis i denne artikkelen, er Intel i5-3570K en prosessor som ved normale hastigheter ikke blir særlig varm. Skal du derimot overklokke prosessoren stiger temperaturen raskt. Det er mest sannsynlig i slike tilfeller du vil kunne merke nevneverdige forskjeller i prosessortemperatur med og uten varmespreder.

Er fjerning av varmesprederen verdt risikoen? Har du lenker til noen som har prøvd dette før oss og fått gode resultater? Del dine tanker og erfaringer med oss i kommentarfeltet nedenfor.

Les også
Se hvordan det gikk da vi slo av prosessorlokket med en hammer
Les også
Er det egentlig smart å sage av kontakten til skjermkortet?
Les også
Nå skal de krympe prosessorene ytterligere
Les også
Intel Core i3 3240: Så mye prosessorkraft får du for tusenlappen
Les også
– Dette er ytelsen til Intels neste prosessor
Les også
Dette skulle vi aldri prøvd på
Les også
Intel Core i5 3570K: Intels folkelige prosessor imponerer
Les også
AMD har sluppet tre nye prosessorer
Les også
Nå kommer Ivy Bridge ned mot 7 watt
Les også
Intel vil ha sokler i «overskuelig fremtid»
annonse