GuideSlik fjerner du varmesprederen

Dette er prosessor-ekstremsport

Skal du fjerne varmesprederen, er det mye å passe på.

Introduksjon

Her i Hardware.no-redaksjonen har vi ikke for vane å gi oss når vi møter motgang. Og for omtrent en måned siden gikk vi på et skikkelig smell da vi skulle prøve å fjerne varmesprederen til en AMD-prosessor. Det vi ikke visste i forkant, var at på denne modellen var varmesprederen loddet fast til prosessorkjernen, og vi endte med å rive av hele kjernen.

Ett stykk prosessor og ett stykk skalpell klar til dyst.

I dag gjør vi et nytt forsøk, med en Ivy Bridge-prosessor fra Intel, nemlig den nylig testede Intel Core i5-3570K. Vi har gjort hjemmeleksene våres denne gangen, og funnet ut at denne varmesprederen skal kunne fjernes uten de helt store problemene. Alt du trenger er det rette verktøyet.

Utstyret er halve jobben

Planen er å teste temperaturene før vi fjerner varmesprederen, deretter operere bort dette beskyttende stykket med metall, og til slutt teste temperaturer på nytt. Til hjelp har vi kjøpt inn en skalpell fra Clas Ohlson til den nette sum av 19 kroner, og vi har en potent luftkjøler i form av Noctua NH-C14, som burde kunne gi oss en pekepinn på forbedringspotensialet.

Vi bruker en skalpell i stedet for en vanlig kniv for å lettere fjerne limet mellom kretskortet og varmesprederen. Det tynne bladet på skalpellen burde være lettere å gli inn i det veldig smale mellomrommet. Vi har også en ekstra skalpell i tilfelle bladet knekker, eller kniveggen blir sløv før vi har gjort ferdig jobben.

Derfor prøver vi igjen

Vi fikk mange forespørsler på å gi denne operasjonen et nytt forsøk sist vi prøvde å fjerne varmesprederen på en prosessor. Dermed var det bare å finne den rette testkandidaten. I mange forum snakkes det om potensialet ved å fjerne varmesprederen til Ivy Bridge-prosessorene til Intel, som visstnok skal benytte en dårlig termisk pasta mellom selve prosessorkjernen og varmesprederen.

Det sier jo også på mange måter seg selv at varmeoverføringen blir mindre optimal med et ekstra lag med metall mellom prosessorkjernen og kjøleren. Men hvor mange grader du eventuelt kan spare på å fjerne mellomleddet er vi ikke sikre på. Det er nettopp dette vi ønsker å finne ut av i dag.

I vår nylige test av Intel Core i5-3570K fant vi ut at prosessoren ikke blir mye varmere enn 40 grader under hard belastning med en potent luftkjøler. Men da vi overklokket prosessoren gikk temperaturen til over 70 grader. Altså er det nok lite å hente i denne operasjonen for de som kjører normale hastigheter på maskinvaren deres. Men desto høyere temperatur du har på prosessoren, desto mer har du potensielt å vinne på denne operasjonen.

På eget ansvar

Varmesprederens oppgave er ikke bare å spre varmen fra prosessorkjernen over et større område, men også å beskytte kjernen fra påkjenninger fra kjølermontering og trykk. Det er lett å ødelegge prosessoren i et forsøk som dette, og du kan vinke både garanti og reklamasjonsrett farvel i det øyeblikket du setter en kniv mot prosessoren.

Bli med på neste side, hvor vi prøver å fjerne varmesprederen til vår Intel Core i5-3570K i håpet om lavere temperaturer.