GuideFjerning av varmespreder

Dette skulle vi aldri prøvd på

Fjerning av varmesprederen på prosessoren er ikke alltid like lett.

Introduksjon

Som de ivrige dataentusiastene vi er, har vi selvsagt prøvd å gjøre alt vi kan for å presse maskinvaren vår litt lengre enn produsentene egentlig liker. Dette involverer som regel endringer i programvare som får utstyret til å yte ekstra bra, men i noen tilfeller involverer det også fysiske modifikasjoner.

AMD Athlon XP 2600+, uten varmespreder.
AMD Athlon 64 3800+, med varmespreder.

"Alt var bedre i gamle dager"

I riktig gode, gamle dager, da AMD var kongen på haugen hva prosessorytelse angår, og socket A var i sin glanstid, var varmespredere til prosessoren noe som kun Intel drev med. Prosessorene til AMD hadde på den tiden en mye mer eksponert prosessorkjerne enn det de har i dag. Varmesprederen er, som navnet tilsier, ment for å spre varmen til den lille prosessorkjernen over et større område, men den er også en veldig effektiv beskyttelse for den lille og skjøre kjernen.

Etterhvert gikk AMD også over til å bruke varmespredere på alle sine prosessorer, til manges dataentusiasters misnøye. Det sier jo seg selv at å ha et ekstra lag mellom prosessorkjøleren og prosessorkjernen ikke kan være like effektivt som å plassere kjøleren rett på kjernen. Da varmespredere var i sin spede barndom var det også mye sannhet i dette, for både AMD og Intel brukte ofte mindre optimale lag med termisk pasta mellom prosessorkjernen og varmesprederen.

Tidene forandrer seg

Nå til dags har vi støtt og stadig lest om at fjerning av varmespredere ikke har så mye for seg, fordi prosessorprodusentene har forbedret måten de integrerer varmesprederen på. Men dette er ikke noe vi bare ønsker å ta for god fisk, dette vil vi teste selv.

Med et av våre litt tregere testoppsett, som består av et MSI 890GXM-G65 AM3+ hovedkort og en AMD Phenom II X4 970 prosessor, skal vi teste hva slags temperaturer vi vil få ved å fjerne varmesprederen. Det er en god håndfull år siden sist vi forsøkte på dette, men den gang var det ikke noe problem, så hvorfor skulle det bli det i dag?

Det eneste du trenger for en operasjon som dette, er en veldig skarp kniv med et tynt knivblad. En tapetkniv fungerer helt ypperlig. En god dose tålmodighet vil også være nyttig. Det er viktig å ikke prøve å kutte for dypt innunder varmesprederen, men heller jobbe seg rundt hele prosessoren i flere omganger.

En av risikoene vi kan forestille oss, er at vi vil bruke for mye kraft med kniven. Da er det lett å skade enten prosessorkjernen eller noen av de små brikkene som stikker opp rundt kjernen.

Lite visste vi at det var en helt annen faktor som gjorde hele prosjektet vårt nytteløst. Bli med på neste side og se feilen vi gjorde som fikk fatale følger for prosessoren.