Intels neste råtass-prosessor skal snart komme

«Devil’s Canyon»-prosessorene har fått spesifikasjoner.

Intels kommende entusiastprosessorer – «Devil’s Canyon» – skal ifølge rykter på nett være rett rundt hjørnet. Ryktestormen startet hos Coolaler, som senere har spredd seg via en rekke medier.

Det har lenge vært kjent at Intel har hatt en solid godbit gjemt i ermet, og selskapet har selv bekreftet en rekke detaljer. Det eneste som egentlig har manglet har vært en lanseringsdato, samt de helt nøyaktige spesifikasjonene. Nå er de sentrale spesifikasjonene klare, mens lanseringsdatoen er fremdeles usikker.

Da Intel lanserte sin Haswell Refresh her om dagen manglet de overklokkingsvennlige K-modellene, og det er nettopp disse som vil lanseres med Devil’s Canyon-kjernen. Strengt tatt er Devil’s Canyon lik Haswell-arkitekturen, bare med en serie forbedringer. Denne har fått en real overhaling av Intels ingeniører, og skal by på både bedre ytelse og overklokkingspotensiale.

Blant detaljene i de nye prosessorene er et forbedret varmeoverføringsmateriale mellom selve prosessorkjernen og varmesprederen. Selve varmesprederen skal også være byttet ut, trolig for å unngå en ny liten varmeskandale.

Freske spesifikasjoner

De aktuelle modellene som kommer vil i første omgang være Core i7-4790K og Core i5-4690K. Førstnevnte bryter en aldri så liten barriere når den kommer, siden det vil være første gang Intel kommer seg opp på 4,0 GHz-trinnet. Legger vi til turbofunksjonen skal prosessoren greie 4,4 GHz. Core i5-4690K vil legge seg på 3,5 GHz, med 3,9 GHz ved bruk av turbo.

Som vanlig vil i7-varianten få hyperthreading, mens i5-varianten ikke får det. I tillegg vil i7-prosessoren by på åtte megabyte L3-cache, mens i5-prosessoren vil måtte ta til takke med seks megabyte. Begge to får den integrerte grafikkløsningen HD Graphics 4600, med en kjernefrekvens på opptil 1250 MHz.

Erkerivalen AMD har for lengst passert 4,0 GHz, de har faktisk en åttekjernet prosessor som dundrer avgårde på 4,7 GHz. Likevel er det ingen grunn til å se seg blind på frekvenser, det er andre ting i arkitekturen som er vel så mye viktigere for ytelsen.

Akkurat når lanseringen vil skje er fremdeles i det blå, men det er sannsynlig å anta at den vil dukke opp på Computex-messen om litt over to uker. Vi blir relativt overrasket om vi må reise hjem fra Taipei uten at Intel har lansert sine nye prosessorer.

Har du noensinne lurt på hvordan en prosessor lages?
Det hele er en ganske fantastisk prosess »

(Kilde: Coolaler.com)

Les også
Nå er endelig Intels nye entusiast-prosessor lansert
Les også
Slik kan de kommende verstingmodellene bli
Les også
Her er Intels splitter nye Haswell-prosessor
Les også
Se hvordan det gikk da vi slo av prosessorlokket med en hammer
Les også
Intel Extreme Core i7 4960X: Her er Intel Extreme – prosessorkjempens nye ytelsesmonster
Mer om
annonse